Legendárna kapela -123min. vydala v piatok 20. 9. nový album. Prvá nahrávka po desiatich rokoch je príbehom priateľstva, ktoré medzi sebou trio hudobníkov má. Doska je prvýkrát v histórii skupiny naspievaná celá v češtine a hosťuje na nej výborný francúzsky trubkár Erik Truffaz.

Minúty pokrstia Les 25. septembra v Lucerna Music Bare. Početným hosťom koncertného krstu bude "big band" Jazz Dock Orchestra a krstným albumom dosky sa stane Petr Čtvrtníček. Sú to takmer tri roky, čo sa -123min. vrátili na scénu a teraz nadišiel čas na nový album. Veľkým prekvapením pre poslucháčov je radikálna zmena, ktorú tvoria texty v českom jazyku. Avšak hudobne nová nahrávka nadväzuje na "Minúty" tak, ako ich poznáme. "Pesničky albumu Les vznikali prevažne v lese. Les je priestor, kde sa najlepšie spojím s intuíciou, vypnem myšlienky a sústredím sa len na tvorenie," hovorí frontman Zdeněk Bína a dodáva: "Doposiaľ som pre skladanie nenašiel lepšie miesto."

-123min. vydali v rokoch 1996 - 2009 šesť albumov a v roku 1999 získali Cenu Anděl za Objav roka. Kapela vtedy veľa koncertovala v zahraničí, napríklad v Holandsku, Belgicku, Anglicku, Poľsku, na Ukrajine, Slovensku, v Amerike, Francúzsku a ďalších krajinách. Za roky pôsobenia sa stala na českej hudobnej scéne doslova kultový skupinou. Jej najväčšia sila spočíva predovšetkým v živých energických koncertoch, ktoré sú z veľkej časti tvorené improvizáciou. Formáciu tvorí trio vysoko rešpektovaných muzikantov: Zdeněk Bína (spev, gitara), Fredrik Janáček (basa) a Dano Šoltis (bicie).

Po desiatich rokoch teraz "Minúty" vydávajú siedmy album Les. Doska je hudobnou bonboniérou, v ktorej sa mieša soul, alternatíva, rock, pop, ethno, nová hudba a funk. Z priateľstva vzišli všetky tvorivé procesy a boli pre kapelu úplne prirodzené. S hudbou, ktorú Zdeněk našiel v lese, prichádzal následne do pražskej skúšobne, kde s Fredrikom a Danom pracovali na tvorbe dosky bez obmedzenia času, kým nenašli pre každú skladbu optimálny tvar.

Album je zložený z vnútorných otázok, ktoré si kladieme voči vonkajšie realite. "V textoch sa objavili dve roviny, jedna vzťahujúca sa k niekomu blízkemu a druhá viažúca sa k niečomu, čo nás presahuje," hovorí Bína. Kapela natočila Les v štúdiu Sono Records v Núdzove a nahrávka obsahuje celkom deväť skladieb. Hosťujúcim umelcom na nahrávke je legendárny francúzsky trubkár Erik Truffaz.

-123min. našli s Erikom Truffaz silné osobné a hudobné puto, a to vyústilo aj v spolupráci na skladbe Les. Nahrávku mu kapela poslala a geniálny jazzman ju dotočil vo Francúzsku v štúdiu. Výsledkom je sedemminútová pieseň, ku ktorej sa plánuje videoklip. Doska vyjde počas jesene tiež na vinyle a bude dostupná na všetkých streamovacích a digitálnych platformách.

Informácie a foto poskytol pre Hudba.sk Přemysl Štěpánek z Indies Scope.

Súvisiaci interpreti: -123 Min.