Festival Žijeme tu s vami sa uskutoční vo štvrtok 24. septembra na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave od 15:00 ako iniciatíva na podporu robotníkov kultúry, ktorým nikto netlieska.

Podporiť osvetľovačov, zvukárov, technikov, kulisárov, korektorov, produkčných, kostymérov, vizážistov a množstvo ďalších dôležitých ľudí, bez ktorých by nevznikali koncerty, predstavenia a iné kultúrne podujatia môže každý, kto chápe dôležitosť kultúry pre život jednotlivca či krajiny. "Umelci a aj celý organizačný tím ľudí pripravujú podujatie bez nároku na honorár. Aj takto chceme ukázať verejnosti, že sa vieme vzájomne podporiť a pomáhať si v časoch, keď sa kultúre nedarí. Robíme tak dôstojne a kultivovane, bez potreby bojovať proti niečomu alebo niekomu. Preto nechceme byť spájaní s organizáciou štrajkov a podobných aktivít, ako to bolo prezentované v článku zverejnenom dnes na portáli cas.sk. V článku sú spojené dve rôzne akcie," uviedol režisér Nikita Slovák, ktorý je organizátor podujatia Žijeme tu s vam.

"Chceme upozorniť na problémy "robotníkov kultúry", bez ktorých by sme nespoznali ani hviezdy na pódiách. Nevidíme ich v televízii, ale rovnako ako všetci ostatní, aj oni platia účty a živia rodiny. Všetci účinkujúci vystupujú bez honoráru. Aj preto si vážim väčšinu umelcov, lebo viem, koľko robia pre charitu a často nezištne podporujú aj moje dobročinné aktivity. Príďte nás a hlavne ich podporiť a doneste si rúška. Žijeme tu s vami," dodal.

Na námestí vystúpi plejáda skvelých umelcov, medzi nimi Kubo Ursini & Teatro FATAL, Lomnické Čháve, Pán Stanislav & Raketa, Spievankovo, Rado Tariška, Peter Lipa, Le Payaco, hviezdy Novej scény a mnohí iní. Okrem účinkujúcich spevákov, hudobných zoskupení a tanečníkov sa verejnosti prihovoria aj slovenskí herci, aby aj oni poďakovali všetkým tým, ktorí sú súčasťou kultúry. Všetci spoločne robia náš život krajším, lebo kultúra je taká.

Prvé dve hodiny festivalu Žijeme tu s vami sú venované detskému programu. Mimo programu na pódiu je pre deti pripravená aj skvelá Ria Pontikis, ktorá na ich tvárach vykúzli kresby a premení ich na kvety, zvieratá alebo rozprávkové postavičky. Vstup na festival je zadarmo. Budú dodržané všetky opatrenia, ktoré súvisia s aktuálnou situáciou Covid-19, vrátane kontroly správneho nasadenia rúška.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Vladimíra Pôbišová. Celý program a viac informácii nájdete na FB akcie.

Foto: Martin Črep

Súvisiaci interpreti: Le Payaco, Zuzana Mikulcová