Posledný septembrový víkend sa v Košiciach uskutoční piaty ročník multižánrového festivalu LiKE, ktorého nosnou témou bude sci-fi. Súčasťou festivalu sú okrem literárneho programu aj koncerty. Vystúpi Katarína Máliková, Leto s Monikou a Bert & friends.

Hudobný program festivalu LiKE začína už v piatok 25. septembra večer v Tabačke, a to Slam Poetry. Predvedie sa špička československého slamu Samčo Brat dážďoviek - undergroundová legenda a majster Slovenska 2018, Svetozár Šomšák - víťaz kvalifikácie 2020 a otec košických open micov a Tomáš Straka - reinkarnátor slovenského slamu. Českou hosťkou je Ellen Makumbirofa - miláčik Košíc a výnimočná tvár ženského slamu. Po Slam poetry na nádvorí zahrá košický rezident DJ Buckowskij.

V sobotu o 18:00 v Artfore vystúpi Leto s Monikou - sólový projekt pesničkárky a skladateľky filmovej hudby Moniky Midriakovej. Tá sa po rozpade projektu Monikino Kino začala venovať svojej sólovej tvorbe a v roku 2018 vydala debutový eponymný album Leto s Monikou. Ten v sebe nesie odkaz na slávny Bergmanov film, hravé melódie vhodné na snívanie aj tancovanie, jemné gitary, elektroniku a vtipné súčasné texty. Talentovaná speváčka a skladateľka v novom projekte pokračuje v hravom prístupe k súčasnému elektropopu. Nahrávka plná osobných piesní, v ktorých sa Monika vyrovnáva s nástrahami dospelého života, osamelosti a osobnými stratami. Za album získala ocenenie Debut roka na slovenských Radio_Head Awards. Aktuálne hrá s trojčlennou živou kapelou.


O 20:00 bude pokračovať hudobný program v Tabačke dvojkoncertom Kataríny Málikovej a brnenských Bert & friends. Katarína Máliková odpremiéruje audiovizuálnu performance k novému albumu Postalgia. Na vizuálnej podobe koncertu sa podieľal interdisciplinárny umelec a finalista Ceny Oskára Čepana 2019 Ján Ďurina. Katarína Máliková je jeden z najvýraznejších talentov na slovenskej hudobnej scéne. Jej debutový album Pustvopol si získal uznanie kritikov, nominácie i ocenenia na Slovensku, aj v zahraničí a je považovaný za jeden z najžiarivejších slovenských debutov za poslednú dekádu. Katarína na svojom v poradí druhom albume Postalgia prekračuje hranice žánru world music a posúva sa do nových, pre ňu neprebádaných zdrojov zvuku.

Bert & friends mnohí popisujú ako najoriginálnejší zjav na českej hudobnej. Žánrovo mixujú soft-rock, osemdesiatkový pop a psychedéliu. Videoklip k piesni Plody moří sa stal v lete 2017 virálnym hitom a s orginalitou nezaostávajú ani single Lupanárium a
Lambaláda. Na čele projektu stojí Albert Romanutti, ktorého autorský rukopis nezaprie vyštudovaného skladateľa, ktorý robí veci po svojom. Sami svoju hudbu popisujú ako space altruistic progressive psychedelic melodic jazz rock band.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Nikola Tokárová. Podrobný program festivalu nájdete na www.festivallike.sk alebo na
www.facebook.com/LiterarnyFestivalLIKE.

Foto: Barbora Dolinajová