Hudobný fond (HF) v utorok na slávnostnom stretnutí v bratislavskom Zichyho paláci ocenil za významné diela, výkony a dlhoročný prínos v oblasti hudby sedem osobností slovenskej hudobnej scény.

Cenu Jána Levoslava Bellu udelila Rada Hudobného fondu mladému skladateľovi Stanislavovi Pristášovi (1992) za dielo 2035 pre symfonický orchester. Ide o najstaršiu z kategórií cien HF, ktorá sa udeľuje od roku 1963 za hudobné dielo.

Ocenená kompozícia, ktorá je inšpirovaná post-apokalyptickou sci-fi trilógiou ruského spisovateľa Dmitrija Gluchovského (Metro 2033, Metro 2034 a Metro 2035), pozostáva z troch častí: Metro, Eight Meters a Living Space. Talentovaný skladateľ ju zložil v roku 2019 na konci svojho štúdia hudobnej kompozície na VŠMU u Ivana Buffu. Dielo malo premiéru 6. novembra 2020 v Slovenskej filharmónii pod vedením dirigenta Petra Valentoviča. Záznam koncertu nájdete v archíve Slovenskej filharmónie. Prečítajte si tiež profil Stanislava Pristáša na stránke Hudobného centra.

Cenu Frica Kafendu získala harfistka Katarína Turnerová (1969) za album Canto Amoroso - Katarína Turnerová hrá Milana Nováka. Držiteľom Ceny Jozefa Kresánka je profesor Ladislav Burlas (1927). Hudobný skladateľ, muzikológ a významný predstaviteľ slovenskej filozofie hudby získal ocenenie za celoživotné muzikologické dielo, významný prínos v oblasti hudobnej teórie a historiografie. Cenu Ladislava Martoníka dostal skladateľ, aranžér a saxofonista Igor Čelko (1944) za významnú umeleckú činnosť v oblasti tradičného jazzu doma a v zahraničí, najmä v období 60. rokov 20. storočia. Čelko začínal ako klavirista v Dixielande na Suchom Mýte v roku 1960. O rok neskôr sa stal zakladajúcim členom Traditional Clubu.

Cenu Pavla Tonkoviča za významný prínos k rozvoju slovenského folklóru získala rozhlasová redaktorka Miriam Kubandová. Cena sa udeľuje za prínos v oblasti hudobného folklóru, založili ju v roku 1991 na pamiatku dirigenta, skladateľa a odborníka vo folkloristike Pavla Tonkoviča (1907-1980). Vladimírovi Dianiškovi za významný prínos v rozvoji dychovej hudby na Slovensku a za tvorivú prácu s deťmi a mládežou udelila rada Cenu Karola Pádivého. Založili ju v roku 1991 na pamiatku skladateľa dychovej hudby a dirigenta Karola Pádivého (1908-1965).

Cenu Gejzu Dusíka, ktorú založili v roku 2018 na pamiatku nestora slovenskej populárnej hudby, získal Pavel Zajáček za významnú činnosť v oblasti populárnej hudby a iných žánrov. "Je to človek, ktoré okrem iného veľmi dlho a intenzívne pôsobil v Slovenskom rozhlase, poslucháčom určite nebude neznámy," uviedol pre TASR riaditeľ Hudobného fondu Matúš Jakabčic.

Ďalej poznamenal, že Ceny Hudobného fondu za významné výkony a dlhoročný prínos v oblasti vážnej hudby, folklóru, jazzu, dychovej a populárnej hudby udeľuje Rada HF na základe návrhov profesijných združení a odborných komisií skladateľov, muzikológov a výkonných umelcov. Spojené sú s finančnou odmenou 1000 eur pre každého laureáta. "Vyplácaná je z prostriedkov Hudobného fondu určených na podpornú činnosť v oblasti hudobného umenia a nie je dotovaná štátom alebo inými inštitúciami a organizáciami," dodal Jakabčic.

Zdroj: TASR + Hudba.sk
Foto: TASR - Martin Baumann