Šiesty autorský album skladateľa, multiinštrumentalistu a producenta Radoslava Chrzana, ktorý v rámci sólovej kariéry vydáva hudbu pod skratkou RCH, sa na svetlo sveta dostáva tri a pol roka po nahrátke Thunder Songs. Novinka s názvom Resonate obsahuje 13 skladieb a fanúšikovia sa opäť môžu tešiť na silnú medzinárodnú zostavu hudobníkov.

Na nahrávke sa hosťuje americký multiinštrumentalista, spevák a producent Alain Johannes, ktorý je známy svojou spoluprácou na albumoch Queens of the Stone Age, či sólových albumoch Chrisa Cornella. Rado Chrzan s ním nahral a naspieval skladby Freedom Is TalkingHide Away, ktoré zverejnil už koncom minulého roka. V tom čase avizoval svoju šiestu štúdiovku pod názvom Louder Silence, no nakoniec je to len názov jednej z piesní a samotný album vyšiel s titulom Resonate.

Okrem Johannesa sa na nahrávke, ktorá prekračuje hranice geograficky aj žánrovo, podieľali anglický klávesák Richard Barbieri (ex-Japan, Porcupine Tree), svetoznámy švédsky bubeník 
Morgan Ågren, líder nórskej skupiny Shining Jørgen Munkeby, dánsky vibrafonista Morten Grønvaldamerický gitarista Jon Durant, austrálsky basgitarista Colin Edwin (Porcupine Tree), švédska speváčka Victoria Moralez, arménsky hráč na duduk Jivan Gasparyan Jr., bubeník z Texasu Jason Meekins, slovenský multiinštrumentalista Oskar Rózsa, indický hráč na dvojité husle Neyveli Radhakrishna, či Radov dlhoročný spolupracovník, gitarista, skladateľ a aranžér Michal Kovalčík.


Základy albumu boli nahrávané naživo v lete 2019 v ostravskom štúdiu Mroš. Zostavu tvorili hráč na kontrabas Jaromír Honzák známy ako spolupracovník Ivy Bittovej, saxofonista a flautista Michal Žáček, bubeník Matěj Drabina, hráč na rhodes piano Dawe Straka a viacero nástrojov nahral samotný Rado Chrzan. Neskôr ešte zo slovenských hudobníkov donahrávali svoje nástroje cimbalista Marcel Comendant, klavirista Martin Wittgruber, či český skladateľ Michal Nejtek.

Hudobný posun do ďalších žánrov

"Pri komponovaní skladieb na albume Resonate som cítil, že sa vzďalujem od rockového smeru, v ktorom som bol pri tvorbe posledného albumu Thunder Songs. Veľmi veľa času som strávil pri aranžmánoch a finálnej inštrumentácii týchto trinástich skladieb. Nakoniec som zistil, že sa ocitám v trinástich rôznych komnatách a to, čo tie komnaty spája a prepája, je dlhá chodba - moja duša," vraví Rado o procese vzniku skladieb.

"To, že som odišiel od 'rockového' uchopenia piesní, dalo priestor novým žánrom ako jazz, folk, etnická hudba či elektronika. 
Prestal som mať problém s tým, či je jedna skladba diametrálne odlišná od druhej. Vnímal som ich ako samostatné entity, ktoré chcú niečo povedať. Nakoniec je ten album asi to najpestrejšie, čo som kedy spravil. No zároveň mám pocit, že drží pokope."


"Je obrovský rozdiel v tom, ak komponujete nejakú skladbu pre štvorčlennú rockovú skupinu, alebo tvoríte nejakú výpoveď, ktorá obsahuje 16 rôznych farieb, ktoré medzi sebou ešte komunikujú a maľujú obraz v čase. Zistil som, že niektoré skladby potrebujú na to, aby boli emočne čo najviac pochopené, nástroje ako arménsky duduk, vibrafón, peruánske charango, cimbal či sláčikový orchester. To bol dôvod, prečo som oslovil také množstvo muzikantov z rôznych žánrov. Mojimi najbližšími spolupracovníkmi na tomto albume boli dvaja ľudia, ktorí na tvorbe strávili najviac času: Victoria Moralez, ktorá jednak naspievala asi polovicu skladieb, a zároveň aj napísala veľa textov, a Oskar Rózsa, ktorý mi výrazne pomohol s klávesovými a orchestrálnymi časťami na albume," približuje novinku RCH.

"Album mixovali rôzni ľudia, ktorých som si vybral: dvaja anglickí mixeri Steve Lyon a "Q" (Timothy Wiles, pozn. red.), ktorí pracovali na mojich najobľúbenejších albumoch kapely Depeche Mode, ďalej traja Američania Alain JohannesBenjamin TierneyBrian ReevesJednu skladbu mixoval Oskar Rózsa a zvyšok ja sám.


Múzy su ilúzia, všetko navzájom sa ovplyvňuje

"Moja tvorba nefunguje na princípe takzvanej inšpirácie. Inšpirácia je pre mňa len iný názov pre moje momentálne duševné a emočné rozpoloženie. Napojím sa na tento emočný kanál, ktorý vysiela, a ja som sprostredkovateľ tej konkrétnej emócie cez hudobnú výpoveď. Ide o ponorenie sa do daného stavu na 700 percent. Ak niekto iný potom počuje v tej hudbe iné konkrétne vplyvy, neberiem mu to - všetko sa navzájom ovplyvňuje a ani to autor nemusel v živote počuť... Takisto som všetkých muzikantov poprosil, aby sa napojili na tieto emócie, a spracovali ich po svojom. 
Nejde mi o to presvedčiť svoje 'lepšie ja' vytvoriť najkrajší obraz podľa jeho obrazu, ale nechať svoje 'lepšie ja' zareagovať aj na tie temnejšie skutočnosti po svojom a z nadhladu," dodáva RCH.

Album môžete počúvať a podporiť kúpou na Bandcampe.



Text: Hudba.sk (zdroj: Rado Chrzan)
Foto: archív hudobníka