Slovenská hudobníčka a producentka Nina Pixel, ktorá dlhodobo žije a tvorí v mekke elektronickej hudby Berlíne, je u nás známa najmä ako dídžejka. Ako umelkyňa sa zároveň prezentuje temnými audivizuálnymi predstaveniami a je tiež súčasťou kolektívu tvorcov úspešného albumu Liptov, ktorý priniesol folklór počutý úplne z inej strany.


Teraz prichádza Nina Pixel so svojím albumovým debutom Ancestral Archeology, na ktorom pracovala niekoľko rokov a vykľulo sa z neho výpravné dvoj-LP. Je na ňom počuť temnotu, ktorú poznáme z jej performancií s konceptuálnymi umelcami a tematicky sa zaoberá prastarými ľudovými praktikami, bosoráctvom a folklórom, ktoré skúma s takmer etnografickým záujmom.

Album je pretkaný jej typickými prísne rovnými beatmi, odráža sa od techno-estetiky a preklápa ju do zvukového podmanenia si ľudského hlasu rovnako v starých ľudových hovoroch ako napríklad v texte Juraja Fándlyho.

Krásny dvojalbum, o ktorého výnimočný vizuál sa postarali Andrej&Andrej a o mastering Andreas Bonkowski z Nininej berlínskej crew, vychádza na nezávislom slovenskom labeli Weltschmerzen, pod ktorým už svoje nahrávky vydali napríklad Tittingur, Tante Elze, Fokular, András Cséfalvay, Ondrej Zajac či post-punkoví 52 Hertz Whale.

Album Ancestral Acheology vyjde 13. októbra, tri týždne pred jeho uvedením na trh k nemu Nina zverejnila prvý singel a videoklip A Goddess Comes From Within the Earth. Čoskoro tiež oznámi dátumy jesenných koncertov a týmto zároveň zahajuje predpredaj albumu. Podrobnosti nájdete na jej oficiálnom webe ninapixel.com.


Zdroj: Weltschmerzen (Hudba.sk edit)