Americký raper Jay Z a producent Timbaland vyhrali súdny spor ohľadom porušenia autorských práv, ktorého sa mali dopustiť použitím úryvku piesne Khosara Khosara zosnulého egyptského skladateľa Baligha Hamdiho v raperovej skladbe Big Pimpin' z roku 1999.

Dvojicu v roku 2007 zažaloval Hamdiho synovec Osama Ahmed Fahmy, ktorý tvrdí, že Jay Z a Timbaland použili úryvok zo spomínanej piesne bez povolenia. Sudkyňa Christina A. Snyder však žalobu zamietla s tým, že Fahmy nemá právo dožadovať sa uznania porušenia autorských práv týkajúcich sa tvorby jeho strýka. Svoj verdikt odôvodnila výpoveďami odborníkov na egyptské právo.

Samotný Jay Z vo svojej výpovedi uviedol, že získavanie autorských práv ku skladbám nie je jeho zodpovednosť. Timbaland zas vyhlásil, že pôvodne si myslel, že na pieseň Khosara Khosara sa autorské práva nevzťahujú, neskôr však zaplatil 100-tisíc dolárov spoločnosti EMI Music Arabia, aby potrebné práva získal. Fahmyho právnik po vynesení verdiktu oznámil, že jeho klient sa plánuje odvolať.


45-ročný Jay Z, vlastným menom Shawn Corey Carter, sa na hudobnej scéne pohybuje od roku 1989. Debutoval však až v roku 1996, keď vydal album Reasonable Doubt. Ten je spolu s nahrávkami The Blueprint (2001) a The Black Album (2003) v rebríčku 500 najlepších albumov všetkých čias podľa magazínu Rolling Stone.

V súčasnosti má na svojom konte dvanásť sóloviek, dva spoločné albumy so spevákom R. Kellym a po jednom s rockovou kapelou Linkin Park a raperom Kanyem Westom. Okrem toho vydal viacero kompilácií a získal zatiaľ 21 cien Grammy. Jay Z je podľa magazínu Billboard desiatym najúspešnejším interpretom rokov 2000 až 2009. So zatiaľ poslednou štúdiovkou Magna Carta... Holy Grail (2013) sa mu po prvý raz podarilo dobyť britský albumový rebríček.

TIP: Týždeň v hip-hope: Tlak stále prichádza priamo z Petržalky

Zdroj: SITA
Foto: Charles Sykes/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Jay-Z, Timbaland