Organizátori One Day Jazz Festivalu zverejnili program tohtoročnej jesennej edície, ktorá opäť ponúkne novinky. Podujatie zavíta 8. novembra do Nového Mesta nad Váhom (Blue Note), 9. novembra do Žiliny (Dom odborov), 10. novembra do Bratislavy (Istropolis), 11. novembra na Donovaly (Hotel Galileo) a 12. novembra sa vráti do hlavného mesta Slovenska, konkrétne do Divadla Aréna.

Na prvých štyroch spomínaných miestach sa predstavia bubeník Ronald Bruner Jr. a Martin Valihora s projektom White Moon Session. V Istropolise okrem nich vystúpia aj Radio Big Band feat. Radovan Tariška & Benito Gonzalez a tiež speváčka Somi, ktorá zaspieva aj na Donovaloch. V Divadle Aréna zahrá len Donny McCaslin.

"Každá edícia festivalu je niečím výnimočná. Prináša novinky v podobe nových miest aj interpretov a posúva tak jeho atraktivitu stále vpred. Túto jeseň sa nám po prvý raz podarí preniesť celý line-up z Bratislavy na ďalšie zaujímavé miesto. Na Donovaloch v outdoorových priestoroch hotela Galileo spoločne oslávime prvý zimný festivalový deň. Dúfajme, že príjemnú kulisu na Donovaloch vytvorí už zasnežená krajina," uviedol organizátor Martin Valihora.

Ronald Bruner Jr. sa dostal k bicím už ako dvojročný, pričom profesionálnym hudobníkom sa stal, keď mal 15 rokov. Jeho otec Ronald Bruner Sr. hrával napríklad s Dianou Ross alebo The Temptations. Talent jeho syna už využili napríklad Prince, Kendrick Lamar, Thundercat, Marcus Miller, Jennifer Hudson, Kenny Garrett alebo Suicidal Tendencies. V roku 2010 získal Grammy ako člen kapely Stanleyho Clarka. Tento rok vydal debutový album Triumph.

Somi je dcérou prisťahovalcov z Rwandy a Ugandy. Po tom, ako očarila newyorskú scénu, odťahovala sa do Nigérie, kde hľadala inšpiráciu. Výsledkom je album The Lagos Music Salon z roku 2014, po ktorom ju The Huffington Post nazval "novou Ninou Simone". Tento rok uviedla na trh najnovší počin Petite Afrique. Okrem angličtiny využíva aj rôzne africké jazyky.

Donny McCaslin vystúpil na One Day Jazz Festivale už v roku 2016 v rámci Donny McCaslin Group. Spolupracovník zosnulého Davida Bowieho slovenským fanúšikom sľúbil, že ich na ďalší koncert nenechá dlho čakať, keďže pre nepriaznivé počasie nemohol svoj set dohrať do konca. Svoj sľub príde splniť už 12. novembra.

Domácu scénu bude na novembrovom One Day Jazz Festivale reprezentovať aj Radio Big Band. Voľné zoskupenie hudobníkov rôznych generácií povedú v tandeme uznávaný slovenský saxofonista Radovan Tariška a zahraničný hosť, popredný svetový džezový pianista Benito Gonzalez, ktorý už hosťoval a spolupracoval s viacerými slovenskými umelcami, ako napríklad so Sisou Michalidesovou či Davidom Hodekom.

Program jesenného One Day Jazz Festivalu 2017:
8. 11.  Nové Mesto nad Váhom, Blue Note: Ronald Bruner Jr., Martin Valihora - White Moon Session
9. 11. Žilina, Dom odborov: Ronald Bruner Jr., Martin Valihora - White Moon Session
10. 11. Bratislava, Istropolis (Veľká sála): Ronald Bruner Jr., Somi, Martin Valihora - White Moon Session, Radio Big Band feat. Radovan Tariška & Benito Gonzalez
11. 11. Hotel Galileo Donovaly: Ronald Bruner Jr., Somi, Martin Valihora - White Moon Session
12. 11.Bratislava, Divadlo Aréna: Donny McCaslin

Zdroj: SITA
Foto: PR / Soul for Show

Súvisiaci interpreti: Martin Valihora, Radovan Tariška