Kapela Hex má za sebou najťažší rok vo svojej tridsaťročnej histórii. Aj vďaka podpore fanúšikov sa však Fefe, Yxo a Tybyke po smrti kamaráta a lídra skupiny rozhodli hrať ďalej. Pre priaznivcov si pripravili tri exkluzívne koncerty, ktoré sa uskutočnia už o mesiac v Bratislave (22.11.), Žiline (26.11.) a Košiciach (27.11.).

Fanúšikovia skupiny Hex sa okrem hitov ako MadelaineNikdy nebolo lepšie, V piatok podvečer či Keď sme sami môžu tešiť aj na plejádu špeciálnych hostí. Spolu s kapelou si prídu na speváka a skladateľa Petra "Ďuďa" Dudáka zaspomínať aj Ivan Tásler, Katka Knechtová, Marián Čekovský, Michal KaščákPetra Polnišová, Laco LučeničZdenka Predná, Dušan Slimák zo spriaznenej skupiny Hogo Pogo, Boris Ondreička (Kosa z nosa) či Radovan "Vrabec" Orth a Katka Korček (Made II Mate).

Podobne ako v roku 2013 na krste výberovky Všetko najlepšie aj teraz prídu pesničky kapely Hex zahrať a zaspievať aj kamaráti z iných skupín, konkrétne Para, Polemic, Puding pani Elvisovej, Le Payaco, Billy Barman, Družina a Chiki Liki Tu-a. Lístky na výročné koncerty sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Šarkan: Málokto otlačil takú zreteľnú stopu na našej scéne

Nebude samozrejme chýbať ani Peter "Šarkan" Novák, ktorý je kamarátom kapely Hex už vyše 25 rokov a počas Ďuďových najťažších chvíľ a aj po jeho odchode na seba zobral úlohu frontmana. "Šarkan je človek našej krvnej skupiny a v čase, keď sme riešili, ako ďalej, nám veľmi pomohol. Naučil sa veľmi rýchlo naše piesne a keď bolo treba, zaskočil za Ďuďa. Na niektorých koncertoch sa dokonca striedali. Bol to vždy veľký zážitok. Keď nastala otázka, ako ďalej po Ďuďovom odchode, veľmi nám v rozhodovaní pomohli naši fanúšikovia, Ďuďova rodina a priateľka Mirka. Dali nám neskutočne veľa energie. Cítili sme, že musíme ísť ďalej, tak, ako si to prial aj Ďuďo," prezradil Tomáš "Yxo" Dohňanský.

"Je to zvláštny pocit. S chlapcami sa poznáme a sme kamaráti už desaťročia, až je neuveriteľné, že hrajú už 30 rokov. Za iných okolnosti by ma potešilo, kedy ma zavolali len ako hosťa na ich výročný koncert. Zrazu nie vedľa Ďuďa, ale za Ďuďa spievam pesničky, ktoré s Fefem napísali. Cítim akúsi zodpovednosť interpretovať jeho hudbu pre Hexáckych fanúšikov. Málokto otlačil takú zreteľnú stopu na našej scéne ako Hex s Ďuďom. Myslíme si, že je dobré oslavovať jeho tvorbu a život práve z pódia," konštatuje Šarkan.

Kapela Hex má tak po 30 rokoch novú zostavu. Stálych členov, ktorými sú okrem Yxa aj gitarista a textár Martin "Fefe" Žúži a bubeník Tibor "Tybyke" Szabados, doplní v Bratislave, Žiline a Košiciach okrem Šarkana aj druhý gitarista Laci Tvrdý a na trúbku bude hrať Peter Letovanec.


Už začiatkom novembra zverejnia novú pieseň

Hex má pre fanúšikov pripravené aj prekvapenie v podobe novej pesničky, ktorú okrúhlemu výročiu kapely ešte stihol naspievať Ďuďo. "Ako vyštudovaný hudobný skladateľ mal Ďuďo hlavné slovo najmä pri aranžovaní pesničiek. Spolu sme skladali hudbu, väčšina najväčších hitov bola našim spoločným dielom. Dobrou správou je, že nám zostalo veľa rozrobených skladieb a ja usilovne pracujem na ďalších. Aktuálne makáme na novej pesničke, ktorú Ďuďo stihol naspievať. Chceli by sme ju dať do éteru začiatkom novembra," hovorí textár Fefe. Podľa našich informácií by malo ísť o skladbu, ktorá v texte odkazuje na rôzne staršie piesne kapely, čím novinka symbolicky zhrnie 30 rokov jej úspešného pôsobenia.

Ešte väčšiu retrospektívu potom ponúknu samotné koncerty. "Špecialitou bude, že si s nami zahrajú aj bývalí členovia Jožko Jurička, Maťo Čorej, Peter Slameň, Hoťo a Veslo. Skrátka všetci, ktorí mali s Hexom počas 30-ročnej histórie niečo dočinenia a s ktorými sme si prešli kus života. Diváci uvidia aj niečo z nášho foto-video archívu. Tešíme sa, že celý večer bude režírovať náš dlhoročný kamarát Juraj Johanides, ktorý pozná našu kapelu od začiatku a má za sebou veľa podobných produkcií. Koncert bude spomienkou na nášho Ďuďa, na jeho nesmierny talent, genialitu a na to, čo tu pre nás všetkých krásne zanechal. Bude to však veselá spomienka, plná zábavy a radosti z hudby," konštatuje Tybyke.

"Nikdy som nepremýšľal o tom, aký veľký zásah môžu mať naše pesničky a ako sa mnohé z nich stali súčasťou života ľudí. Vlastne sme si dosah našej tvorby uvedomili až teraz. Ďakujeme za podporu našim fanúšikom, kamarátom z brandže, aj našim rodinám. Tešíme sa na výročné koncerty, ako aj na ďalšie koncerty, ktoré nás čakajú v budúcnosti. Milujeme totiž hranie naživo, je to náš život. Energia, ktorá prichádza od ľudí, je neskutočná a nenahraditeľná," uzatvára Yxo.

Prečítajte si tiež: Hex nekončí. Po strate frontmana bude ďalej hrať so spevákom Šarkanom

Hex 30 - Keď sme s vami tour 2019:

22. 11. - Bratislava, Stará Tržnica
26. 11. - Žilina, Dom Odborov
27. 11. - Košice, Historická radnica

Vstupenky:  

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z NK Factory. Viac informácií o skupine nájdete na oficiálnych stránkach Hex.sk a Facebook.com/HEXOFFICIAL.

Foto: Petra Rapčanová / Braňo Šimončík (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Hex