Legendárna skupina King Crimson, ktorá svojou hudbou menila dejiny rocku, sa po dvoch rokoch vráti do českej metropoly. Forum Karlín bude miestom ich až dvoch koncertov.

King Crimson založili Robert Fripp a Michael Gilda v roku 1968. Skupina je označovaná za priekopníkov progresívneho rocku, v jej tvorbe sa však miešajú vplyvy rôznych hudobných žánrov vrátane jazzu, heavy metalu, folku, vážnej hudby či elektroniky.

Za viac ako pol storočia existencie sa v skupine vystriedali dve desiatky muzikantov. To malo vplyv na zvuk a nahrávky v jednotlivých etapách skupiny King Crimson. Debutovala albumom In The Court Of The King Crimson (1969) a je považovaný za zásadný míľnik progresívneho rocku. Ich tvorba inšpirovala množstvo hudobníkov a formácií vrátane Dream Theater, Nirvany či Talking Heads.

Jediným stálym členom King Crimson počas celého viac ako pol storočia je Robert Fripp. "Nikdy som neplánoval stať sa lídrom skupiny," uviedol. Ale už od druhého albumu zásadne ovplyvňuje hudobný a kompozičný štýl formácie. Pre rok 2018 dal dohromady zostavu z najzásadnejších členov skupiny. V tejto súvislosti sa dokonca hovorí o obnovení takzvanej legendárnej zostavy. King Crimson vystúpi vo Forum Karlín v Prahe 26. a 27. júna 2018.


Redakciu Hudba.sk informoval Petr Novák z agentúry Echo Promotion.

Foto: David Singleton