V bratislavskom Kine Lumière uvedú 23. novembra o 20:30 hudobný dokument The Last Waltz (1978) o už nefungujúcej kanadsko-americkej kapele The Band. Režisérom snímky je Martin Scorsese.

Dramaturg cyklu Music & Film Miro Ulman zaradil dielo do programu pri príležitosti filmárových 75. narodenín, ktoré oslávil 17. novembra. "Film The Last Waltz mal premiéru 26. apríla 1978 v USA a v máji bol uvedený mimo súťaž na MFF v Cannes. Následne sa dostal do distribúcie v krajinách celého sveta, v bývalom východnom bloku však len v Maďarsku a NDR. Koncom 70. rokov bol v programe Letnej filmovej školy v Hořoviciach a podľa mojich informácií projekcia v Kine Lumière bude prvou a jedinou verejnou na Slovensku," povedal Miro Ulman.

Film je záznamom posledného koncertu kapely The Band, známej vďaka sólovým nahrávkam, v ktorých kombinovala folk, blues, gospel, R&B a rock'n'roll, no aj vďaka spolupráci s Bobom Dylanom. "Názov kapely dnešným poslucháčom veľa nehovorí, no na prelome 60. a 70. rokov bola obľúbená a ospevovaná kritikmi. V roku 1989 bola uvedená do Kanadskej hudobnej siene slávy a v roku 1994 do Rock'n'rollovej siene slávy. Časopis Rolling Stone dal The Band na 50. miesto zoznamu stovky najväčších umelcov všetkých čias a ich debutový album Music from Big Pink z roku 1968 s obalom namaľovaným Bobom Dylanom sa dostal na 34. miesto zoznamu 500 najlepších albumov všetkých čias. V roku 2008 si kapela prevzala cenu Grammy za celoživotné dielo," objasnil dramaturg.


Členmi pôvodnej skupiny boli štyria Kanaďania, gitarista Robbie Robertson, basgitarista Rick Danko, klávesáci Richard Manuel a Garth Hudson a americký bubeník Levon Helm. Spolu začali hrať v roku 1958 pod názvom The Hawks ako sprievodná kapela rockabilly speváka Ronnieho Hawkinsa. Po ukončení tejto spolupráce v roku 1964 si celú kapelu o rok neskôr najal Bob Dylan na svoje americké turné a v roku 1966 aj na svetové turné. "V roku 1967, po Dylanovej nehode, nahrali so spevákom postupne vyše sto piesní, výber z nich vyšiel v roku 1975 pod názvom The Basement Tapes," prezradil Ulman.

The Band sa rozhodli ukončiť činnosť v roku 1976 posledným koncertom v sále Winterland v San Franciscu, ktorému dali hudobníci názov The Last Waltz. Ako hostia vystúpili na pódiu aj Ronnie Hawkins, Dr. John, Eric Clapton, Neil Diamond, Bob Dylan, Joni Mitchell, Neil Young, Van Morrison, Muddy Waters, Paul Butterfield, Ringo Starr, Ronnie Wood či básnik Lawrence Ferlinghetti. Koncert sa konal na Deň vďakyvzdania 25. novembra 1976 a trval viac ako štyri hodiny. V roku 1983 kapela začala znova vystupovať i nahrávať, ale už bez zakladajúceho člena, gitaristu Robbieho Robertsona. Činnosť nadobro ukončili v roku 1999.

Za kamerou dokumentu The Last Waltz stáli napríklad Michael Chapman, Vilmos Zsigmond či László Kovács. O výpravu sa staral Boris Leven, držiteľ Oscara za výpravu West Side Story (1961) a ďalších ôsmich nominácií na toto ocenenie. "Scorseseho The Last Waltz sa stal vzorom ako robiť takýto druh filmu a podľa časopisu Rolling Stone je dodnes jedným z najlepších koncertných filmov všetkých čias," dodal Ulman. Okrem hraných filmov sa Martin Scorsese podieľal na seriáli Vinyl (2016), režíroval dokumenty George Harrison: Život v materiálnom svete (2011), Rolling Stones (2008), No Direction Home: Bob Dylan (2005), ale i videoklip Michaela Jacksona k piesni Bad.


Zdroj: SITA (Simona Nôtová z SFÚ)
Foto: Capitol Records

Súvisiaci interpreti: Band, Bob Dylan