Už po siedmykrát spúšťa portál Jazz.sk súťaž pre mladé jazzové talenty, Jazz Start Up. Podujatie odštartuje už túto sobotu dvojkoncertom formácií Mattia Müller Trio a New Message Jazz. Ten prebehne 23. novembra v bratislavskom klube Bohéma Bar.

V rámci súťaže zabojujú mladí hudobníci nielen o priazeň divákov a poroty, ale aj o koncertné turné, finančnú odmenu v hodnote tisíc eur, či nahrávanie debutového albumu v profesionálnom štúdiu. V minulosti sa medzi výhercami umiestnili napríklad triá dnes už na scéne dobre etablovaných klaviristov Alana Bartuša (2017) a Valéra Mika (2015), či projekt šarmantného ženského vokálneho zoskupenia Paper Moon Trio (2016).

Podľa organizátorov však aj súčasný ročník prichádza so zaujímavými menami, ktoré určite netreba prehliadnuť. Prvý sobotňajší večer otvorí jazzové trio okolo mladého, len šestnásťročného bubeníka a multiinštrumentalistu taliansko-slovenského pôvodu, Mattiu Müllera. Na pódiu ho bude sprevádzať ostrieľaný taliansky kontrabasista Enea Bari a gitarista a študent brnianskej Jamu, Fredy Košecký. Skupina, ktorá sa nebojí improvizácie, ponúkne počas svojho koncertu ako originálne kompozície, tak aj jazzové štandardy vo vlastnom prevedení.

Na pódiu ich vystrieda projekt saxofonistky Juliány Gazdagovej a kontrabasistu Andreja Behula, pod názvom New Message Jazz. Zoskupenie je vyústením spolupráce mladých hudobníkov a študentov Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne, ktorých spája spoločná láska k hudbe. V telese sa preto príležitostne objavujú ako kolegovia z akadémie, tak aj profesionálni hudobníci jazzovej scény. Repertoár kapely tvoria zaujímavé aranžmány jazzových štandardov, rovnako však aj vlastná umelecká tvorba. Okrem klasického jazzového zvuku sa kapela pohráva aj s prvkami latina, soulu a bluesu. Hudobné duo na pódiu doplní gitarista Gabriel Červeňák.

Sobotňajšie večery budú patriť dvojkoncertom

Vynikajúce vystúpenia ponúknu aj ďalšie dvojkoncerty, ktoré prebehnú počas sobotňajších večerov 30. novembra a 7. decembra. Energickou inštrumentálnou hudbou zaujme zoskupenie talentovaných hudobníkov MattiaBoyz, proti ktorému sa postaví Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý. Kým prvé zoskupenie účinkuje ako koncertná predkapela slovenskej legendy Petra Lipu, excelentné vokálno-gitarové duo Kristíny Mihaľovej a Jakuba Šedivého na seba upozorňuje ako doma (napríklad predskokan jazzovej ikony Dianne Reeves), tak aj v zahraničí.

Netreba prehliadnuť ani formácie posledného duelu, v ktorom sa širokej verejnosti predstaví formácia Julia von Bohem Trio. Líderkou tohto zoskupenia je speváčka a klaviristka Júlia Špidusová, ktorá svoje schopnosti stále rozvíja v rámci štúdia na rakúskom Prayner konzervatóriu vo Viedni. V dueli sa s ňou stretne trio mladého klaviristu Andreja Farkaša, ktoré nemusíte poznať len z bratislavských jam sessions, ale aj zo spolupráce s talianskou speváčkou Roberta Genna v projekte Roberta Genna Quartet feat. Juraj Kalász. Výhercovia jednotlivých kôl sa spolu stretnú v spoločnom finále, ktoré sa uskutoční v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu, dňa 14. decembra.

S Hlavnou cenou získa víťazná kapela možnosť dvoch dní strávených v profesionálnom nahrávacom štúdiu STUDIO J pod taktovkou zvukového majstra Milana Tökölyho a vydanie albumu pod hlavičkou Pavian Records. Poukážku na nákup produktov Beyerdynamic získajú finalisti od spoločnosti BaSys. Cena Live Performance zahŕňa príležitosť účinkovania na popredných jazzových festivaloch ako Medzinárodný jazzový festival v Košiciach, Mikulášsky jazzový festival, Trnavský Jazzyk, Pet Jazz a ďalších. Všetci účastníci získajú počas súťaže mediálnu podporu a prezentáciu v Rádiu Devín, na stránkach Jazz.sk a ďalších hudobných portáloch. Partnerom podujatia súťaže Jazz Start Up je klub Bohéma Bar.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Júlia Šimková.