Začínajúcu prešovskú indie kapelu Alltide inšpiroval k založeniu spoločný hudobný zážitok, ktorým bol koncert Ólafura Arnaldsa. Po ňom nasledovalo hranie sa so zvukmi a ideami, výsledkom čoho boli dva covery. Po roku a pol prišiel prvý autorský singel Vlnám, po ktorom aktuálne predstavujú druhú novinku s názvom Unikám.

Alltide sú traja kamaráti z Prešova a okolia, ktorí spolu začali tvoriť hudbu približne pred rokom a pol - Šimon Brehuv (gitara, klavír, spev), Jakub Cingeľ (drums, pady) a Tobiáš Cingeľ (spev, husle). Všetku hudbu si píšu, produkujú a vydávajú sami traja. Koncom októbra vyšiel ich druhý autorský singel Unikám aj s klipom. Hudobne je na singli vidieť vývoj produkčnej kvality, zároveň však zachovanie si atmosferického a minimalistického indie štýlu, postaveného na akustických nástrojoch so štipkou elektroniky. Celý podtón singla tomu taktiež dodáva minimalisticky ladený klip.


"Text odzrkadľuje to, čo každý z nás nejakým spôsobom v živote zažil a pokazil. Ukazuje koľko sa toho dá pokaziť už len samotnými slovami. Niekde hlboko nám uniká pointa zmyslu života a lásky. Ak nám unikne pointa, unikne nám niečo skutočné, čo môže náš život pretvoriť na naplnený život," priblížil novinku Tobiáš Cingeľ. Pieseň vznikla na prelome júla a augusta v novej skúšobni v centre Prešova, ktorú v priebehu leta zrekonštruovali, a v ktorej odvtedy tvoria. Po prvotnej melódii nasledoval spoločne napísaný text a niekoľko týždňov hrania sa s celkovým zvukom. "Pôvodná verzia znela veľmi odlišne, s Tobiášovým spevom namiesto Šimonovým a klavírom namiesto gitary ako nosným nástrojom," dodal Jakub Cingeľ.

Všetci traja členovia sa popri hudbe venujú aj iným umeleckým smerom, preto si, rovnako ako doteraz, vytvorili vlastný návrh na cover a svojpomocne nahrali aj klip.  Singel si získal v priebehu prvých týždňov tisícky prehratí a bol tiež zaradený do editoriál playlistu Spotify Spektrum. Alltide tak prekračuje doterajšie hranice svojej pôsobnosti a dostáva sa k stále novému publiku. Kapela má v pláne vydať pred Vianocami ďalší singel z pripravovaného debutového EP. Okrem novej hudby sa môžu všetci nadšenci tešiť na zaujímavé a nápadité novinky. Rovnako ako celá hudobná scéna, aj Alltide verí v skorý návrat na pódia, ktorý bude v ich prípade premiérou vďaka vlastnej tvorbe.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Tobiáš Cingeľ, člen kapely Alltide. Tlačovú správu spracoval Timotej Jurčo. Text sme upravili.

Foto: Klaudia Sedláková