Film odkazuje na nápis na jednom z pražských múrov z roku 1983, ktorý sa tam vždy znovu objavil po tom, ako ho zatreli. Vladimír Mišík mal v tom čase z politických dôvodov zákaz činnosti. Dostal ho od vtedajšej totalitnej komunistickej vlády.

Tvorcovia dokumentárneho filmu Nechte zpívat Mišíka o známom českom hudobníkovi, skladateľovi a spevákovi, spustili internetovú zbierku na jeho dokončenie. Produkčná spoločnosť Cineart TV Prague chce v rámci iniciatívy vyzbierať 350-tisíc českých korún (v prepočte takmer 13-tisíc eur) na obrazovú a zvukovú post-produkciu a finálne efekty.

"Chceli by sme požiadať priaznivcov Vladimíra Mišíka, rocku a všeobecne slobody ľudského správania sa o podporu," píše spoločnosť pri online zbierke, do ktorej verejnosť doteraz prispela 93 560 korunami (približne 3 462 eur). 

Tvorcom môže na film prispieť každý fanúšik

Podľa tvorcov táto situácia neohrozuje dokončenie filmu. "Trochu nám chýba hotovosť a pokúšame sa vyrovnať bilanciu k nule. Síce nás podporila Česká televízia, Štátny fond kinematografie a spoločnosť innogy, ale toto je na dokument celkom nezvyčajný projekt, počnúc veľkým ateliérom a končiac hranými scénami," vysvetlil producent Viktor Schwarcz

Vznikajúca snímka odkazuje na nápis na jednom z pražských múrov z roku 1983, ktorý sa tam vždy znovu objavil, po tom ako ho zatreli. Mišík mal v tom čase z politických dôvodov zákaz činnosti. Vo filme diváci uvidia aj repliku planétky s jeho menom nachádzajúcej sa na okraji slnečnej sústavy, ktorú mu postavili vo filmovom štúdiu.

"Ťažko sa mu chodí a tu je v beztiažovom stave, má tu svoje pivo, whisky a sliepku, ktorej rozpráva svoj príbeh a ktorá ho svojím kvokaním včas upozorní na to, aby sa spamätal," vysvetlila režisérka snímky Jitka Němcová. Projekt by mal obsahovať aj humorné prvky, zahrá si v ňom aj jeho syn, spevák Adam Mišík, a tvorcovia v rámci nakrúcania vycestovali do USA, kde, ako neskôr zistili, má osem bratov. 

Film predstavia už v marci

Premiéra snímky Nechte zpívat Mišíka je naplánovaná na 8. marca, v deň hudobníkových 70. narodenín. Premiérová projekcia by sa mala uskutočniť v pražskom kine Oko, ktoré chcú tvorcovia digitálne prepojiť s ďalšími kinami, aby sa hudobník mohol svojim fanúšikom prihovoriť v priamom prenose. 

Vladimír Mišík v roku 1965 spoluzakladal skupinu The Matadors a v roku 1968 s Radimom Hladíkom kapelu Special Blue Effect, ktorá sa neskôr premenovala na Blue Effect. Po svojom odchode v roku 1970 pôsobil v skupine Flamengo. V roku 1974 založil vlastnú kapelu Etc..., v ktorej s krátkymi prestávkami pôsobí dodnes. Na konte má albumy ako Kuře v hodinkách (1972), Vladimír Mišík (1976), Město z peřin (1996) či Ztracený podzim (2010). 


Zdroj: SITA, red
Foto: Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Vladimír Mišík