Kultová formácia Sepultura sa v rámci svojho európskeho turné predstaví 18. februára v Žiline. Svoj koncert odohrá v Smerr Pube, kde jej spoločnosť budú robiť skupiny Legion of the Damned, Flotsam and Jetsam a Mortillery.

Sepultura sa na Slovensku predstaví v rámci koncertnej šnúry k svojmu ostatnému albumu The Mediator Between Head and Hands Must Be the Heart. Tá je podľa kritikov považovaná za nástupcu legendárnej nahrávky Roots, ktorú formácia vydala v roku 1996. Medzi najznámejšie albumy brazílskej formácie patria aj štúdiovky Arise (1991) či Chaos A.D. (1993).

V Žiline sa predstaví aj trojica ďalších kapiel na čele s holandskými Legion of the Damned, ktorí na Slovensko privezú svoju novú nahrávku Ravenous Plague. Okrem nich na koncerte vystúpia americkí Flotsam and Jetsam a kanadskí Mortillery.


Názov Sepultura v preklade znamená hrob. Údajne vznikol z prekladu piesne Dancing on Your Grave od skupiny Motörhead, ktorá bola od začiatku veľkým vzorom Brazílčanov. Skupinu však ovplyvnili aj Van Halen, Iron Maiden, AC/DC, Judas Priest či Ozzy Osbourne.

Pri vzniku formácie stáli bratia Max a Igor Cavalerovci. Na formovaní sa podielali ešte Wagner Lamounier a Jairo Guedes. Zloženie skupiny však prešlo viacerými zmenami - v druhej polovici roku 1996 ju dokonca opustil jeden zo zakladateľov, Max Cavalera. Dodnes nie je známy oficiálny dôvod jeho odchodu.


Zdroj: PR (Obscure Promotion), archív Hudba.sk
Foto: Facebook.com/sepultura

Súvisiaci interpreti: Sepultura