Prvým spoločným koncertom odštartuje vo februári nová platforma na prezentáciu slovenskej world music doma a v zahraničí. Cieľom iniciatívy je predstaviť slovenských umelcov, ktorí ponúkajú originálny pohľad na tradičnú hudbu z nášho regiónu, na medzinárodných hudobných veľtrhoch a festivaloch.

Iniciatíva o.z. Amity, ktorá sa stretla s pozitívnou odozvou u slovenských hudobníkov, dostáva reálnu podobu premiérovým minifestivalom, ktorý 4. februára v bratislavskom Ateliéri Babylon od 19:00 predstaví štyri kapely. Napriek tomu, že sa podujatie koná na Slovensku, hneď od začiatku sa ukazuje medzinárodný potenciál projektu. O účasť na prvej spoločnej prezentácii slovenskej world music totiž prejavili záujem promotéri a hudobní publicisti z Maďarska, Poľska, Čiech aj Rakúska.

Klezmer, slovenské ľudovky aj gitarová virtuozita

Špičkové kapely počas večera predstavia niektoré z mnohých podôb slovenskej hudobnej tvorby, ktorá spadá do world music. O úvodné vystúpenie sa postará skupina Pressburger Klezmer Band, ktorá patrí medzi popredných predstaviteľov klezmeru v Európe. Ten je, v ich podaní, obohatený o slovenský folklór, balkánske prvky, jazz, latino aj reggae. Kapela v roku 2012 získala ocenenie Radio_Head Award za najlepší album roka v kategórii World Music / Folk.


Muzička prezentuje slovenskú ľudovú hudbu a tanec v autentickej forme. Aj na tomto koncerte ponúkne folklór v pôvodnej zemitej podobe - čo najmenej uhladený, zgýčovaný, inštitucionalizovaný či národnobuditeľský. Spolu s kapelou vystúpia tanečníci Vlado Michalko a Alfréd Lincke.


Hudobný projekt Acoustic Gangsters gitaristu Petra Luhu (Persona Grata) a mandolinistu Jozefa Scheinera pozostáva zo skladieb z inštrumentálnych albumov Viaje del AlmaPerinmama, ktoré vzbudili záujem predovšetkým v zahraničí. Viaje del Alma bol nominovaný medzi najlepšími inštrumentálnymi albumami roka 2012 v prestížnych Independent Music Awards, Perinmama je zase jediným albumom zo Slovenska a jedným z mála z Európy, ktorý bol vydaný na značke Acoustic Oasis - vydavateľstve mandolínovej legendy Davida Grismana. Do koncertnej zostavy, ktorá vystúpi v Ateliéri Babylon, si Luha a Scheiner prizvali vynikajúceho slovenského basgitaristu Juraja Grigláka a perkusionistu Dina de Valeriu.


Večer vyvrcholí koncertom kapely Banda. V Európe asi najznámejšia slovenská world music skupina pôsobí už vyše 10 rokov. Základným zdrojom a inšpiráciou je pre ňu slovenská ľudová hudba, ktorú mixuje s hudobnými vplyvmi rôznych žánrov ale aj folklóru iných krajín. O úspechu kapely na poli európskej world music scény svedčia umiestnenia v renomovanom rebríčku World Music Charts Europe (2011 - 8. miesto s albumom Jedna, 2014 - 14. miesto s albumom hraBanda).


"V rámci tohto podujatia sa pre fanúšikov kvalitnej a originálnej slovenskej hudby ponúka jedinečná príležitosť v rámci jedného večera si vypočuť špičkové slovenské skupiny, presvedčiť sa o kvalitách world music na Slovensku a podporiť záslužný projekt. Sme presvedčení, že prinesie oživenie pre túto hudobnú scénu a nové príležitosti pre prezentáciu Slovenska v zahraničí," hovorí za organizátorov Jarmila Vlčková.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Podujatie World Music from Slovakia sa koná s podporou Hudobného centra, Ministerstva kultúry SR, Rádia_FM, Ateliéru Babylon, SOZA a ďalších partnerov.

Text: Hudba.sk (zdroj: TS)
Foto: Facebook.com/muzickaband

Súvisiaci interpreti: Preßburger Klezmer Band