Kultová britská alternatívno-rocková kapela Placebo minulý rok vyrazila na turné k 20. výročiu vydania svojho debutového albumu. Malo veľký úspech, a tak skupina okolo speváka, multiinštrumentalistu a skladateľa Briana Molka v rámci pokračovania osláv zavíta aj do menších miest. Jedným z nich bude 25. júna Bratislava.

Koncert skupiny Placebo sa uskutoční takmer 10 rokov po zatiaľ poslednom vystúpení skupiny na Slovensku, ktoré sa odohralo na festivale Hodokvas. Odvtedy museli fanúšikovia za svojimi obľúbencami cestovať za hranice a aj tentokrát to vyzeralo, že skupina našu krajinu obíde. Začiatkom januára totiž zverejnila tohtoročné termíny druhej časti európskeho turné a najbližšie k fanúšikom bolo Brno (26.6.).

Napokon sa o to, že deň pred návratom do Českej republiky Placebo zavíta aj na Slovensko, postarala agentúra Vivien. Tá v minulosti na Slovensko priniesla hviezdy ako Leonard Cohen, Alicia Keys, Beyoncé, Robbie Williams, Bob Dylan či Imagine Dragons a stojí aj za očakávaným piatym bratislavským koncertom Depeche Mode.

20 rokov pripomína výberovka aj koncertné setlisty

Skupina, ktorej jadro tvoria spevák Brian Molko a jeho verný spoluhráč, basgitarista Stefan Osdal, minulý rok vydala album A Place For Us To Dream - 20 Years Of Placebo. Okrem všetkých zásadných skladieb z bohatej diskografie skupiny obsahuje aj nový singel Jesus' Son. Londýnska formácia, ktorá už dve dekády patrí k špičke alternatívnej scény, hrá aj na aktuálnych koncertoch to najlepšie zo svojej tvorby, pričom do setlistu sa dostali aj skladby, ktoré hudobníci dlho nehrávali.


Kapela vznikla v prvej polovici 90-tych rokov v Londýne, no jej pôvodný názov bol Ashtray Heart. Debutový album eponymný album Placebo v roku 1996 zaznamenal nečakaný úspech. Dvere do veľkého sveta hudobného biznisu skupine v roku 1997 otvoril singel Nancy Boy. Paradoxne, Brian Molko sa s odstupom času vyjadruje, že je to "najhoršia skladba, akú kedy napísal". Zrejme si to nemyslel legendárny David Bowie, ktorý bol fanúšikom skupiny už od začiatku a neskôr si ju prizval aj na svoje posledné turné.

Žánrovo sa kapela počas celej kariéry pohybuje vo vodách alternatívneho rocku, pričom svoj originálny zvuk tvorí vďaka inšpiráciám v glam rocku, gothic rocku ale aj v britpope. Poznávacím znamením, ktoré dáva každej skladbe charakteristickú pečať skupiny Placebo, je nezameniteľný hlas Briana Molka. Kapela má celkovo na konte sedem radových albumov, jeden live album MTV Unplugged z roku 2015 a viacero kompilácií zostavených prevažne z B-strán singlov a iných raritných skladieb.

Ak však chcete počuť všetky najlepšie pesničky Placebo pokope, spomínaná nová kompilácia je tým najvhodnejším nosičom. Jej tracklist tvorí 36 skladieb, presne dve tretiny z nich môžete podľa minuloročných setlistov počuť aj na koncertoch výročného turné. Bonusom v podobe posledného prídavku je coververzia skladby Running Up That Hill (A Deal with God) od Kate Bush, snáď ju zahrajú aj v Bratislave. Koncert sa uskutoční 25. júna v Aegon aréne NTC. Predpredaj vstupeniek začne v utorok 24. januára od 10:00.



Hudba.sk informovala Lucia Šuková z agentúry Vivien. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: archív skupiny

Súvisiaci interpreti: Placebo