Americký spevák a textár Neil Diamond má zajtra 77. narodeniny, no dnes v noci prišla od neho správa, ktorá fanúšikom dôvod na oslavu nedáva. V oficiálnom vyhlásení na svojich stránkach informoval, že mu diagnostikovali Parkinsonovu chorobu, čo ho prinútilo skončiť s vystúpeniami.

"S veľkou nechuťou a sklamaním musím oznámiť ukončenie mojej koncertnej činnosti. Bolo mi cťou za posledných 50 rokov prinášať publiku moje šou," uviedol Neil Diamond vo vyhlásení, v ktorom zároveň na odporúčania lekárov oznámil zrušenie plánovaných marcových koncertov v Austrálii a na Novom Zélande. Mali by súčasťou výročného turné na oslavu jeho pol storočie trvajúcej kariéry, v rámci ktorého minulý rok odohral desiatky koncertov v Severnej Amerike a Európe.

"Úprimne sa ospravedlňujem každému, kto si zakúpil lístky a plánoval prísť na nadchádzajúce vystúpenia," uviedol spevák, zároveň však svojich fanúšikov ubezpečil, že v písaní a nahrávaní piesní plánuje pokračovať. "Moja vďaka patrí mojim verným a oddaným fanúšikom po celom svete. Vždy si budem vážiť vašu podporu a povzbudenie. Táto jazda bola so good, so good, so good vďaka vám," dodal Diamond.

Narážal tým na text piesne Sweet Caroline z roku 1969, ktorej slová "so good!" znejú v pôvodnej verzii v refréne len raz, no fanúšikovia na koncertoch ich tradične zopakujú ešte trikrát, čím zaplnia pauzu v strede refrénu. Údajne to začalo v 90-tych rokoch v karaoke baroch. A naživo to odvtedy vyzerá, resp. vyzeralo, takto:


Neil Diamond pochádza z newyorského Brooklynu a na hudobnej scéne sa pohybuje od roku 1962. Debutoval o štyri roky neskôr albumom The Feel of Neil Diamond a v súčasnosti má na konte viac než 30 štúdioviek. Zatiaľ naposledy uviedol na trh nahrávku Acoustic Christmas (2016). Okrem toho uviedol na trh aj niekoľko kompilácií či živých nahrávok. V roku 1984 ho uviedli do Skladateľskej siene slávy a v roku 2011 aj do Rock'n'rollovej siene slávy. Na udeľovaní cien Grammy si už túto nedeľu 28. januára prevezme cenu za celoživotné dielo - Lifetime Achievement Award.

K jeho najúspešnejším singlom okrem Sweet Caroline patria aj skladby Cracklin' RosieSong Sung BlueLongfellow SerenadeI've Been This Way BeforeIf You Know What I MeanDesiréeYou Don't Bring Me FlowersAmericaYesterday's SongsHeartlight či I'm a Believe. Poslednú menovanú preslávila v roku 1966 verzia skupiny The Monkees, mladšie ročníky zase poznajú vďaka ďalšej úspešnej coververzii americkej pop rockovej kapely Smash Mouth, ktorá zaznela vo animáku Shrek (2001). 

Parkinsonova choroba je neurodegeneratívne ochorenie. Jej primárnymi príznakmi sú tras, stuhnutosť svalstva, pomalý pohyb, nestabilita či strata rovnováhy. Medzi sekundárne príznaky patria porucha chôdze, písma i reči a depresia.


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: TASR, Neildiamond.com, archív)
Foto: Facebook.com/neildiamond

Súvisiaci interpreti: Neil Diamond