Rakúsky skladateľ švajčiarskeho pôvodu Beat Furrer je laureátom Hudobnej ceny Ernsta von Siemensa 2018. Prestížnu cenu dotovanú sumou 250-tisíc eur si skladateľ ocenený za "život v službách hudby" prevezme 3. mája v Mníchove, informovala v pondelok agentúra APA.

V zdôvodnení výberu laureáta sa zdôrazňuje, že komponista spoluvytvára hudobnú súčasnosť mnoho rokov pôsobivým spôsobom. Súčasne sa pripomína Furrerov mimoriadny vplyv na mladšie generácie skladateľov. Aj keď autor zostáva vždy verný svojmu nezameniteľnému zvukovému prejavu, nikdy neopakuje vyskúšané, avšak vždy ďalej posúva hudobné nápady a skúma doteraz neznámy estetický terén.

Ocenený skladateľ Beat Furrer sa narodil 6. decembra 1954 v švajčiarskom Schaffhausene. V roku 1975 sa presťahoval  do rakúskej metropoly Viedeň, kde vyštudoval kompozíciu.


Furrer, ktorý stál pri zrode viedenského komorného orchestra Klanfgorum, je nielen skladateľom, ale aj pianistom, dirigentom a vysokoškolským pedagógom. Od roku 1991 vyučuje kompozíciu na Umeleckej univerzite v Grazi.




Hudobnú cenu Ernsta von Siemensa označovanú i za Nobelovu cenu za 
hudbu udeľuje od roku 1974 Bavorská akadémia krásnych umení z poverenia Siemensovej hudobnej nadácie. Ocenenie pripomína priemyselníka a mecenáša umenia Ernsta von Siemensa (1903–1990).

Jeho prvým laureátom sa stal v roku 1974 slávny britský skladateľ Benjamin Britten. Odvtedy sa medzi nositeľov ceny zaradili okrem iných aj Mstislav Rostropovič, Herbert von Karajan, Pierre Boulez, Gidon Kremer, Witold Lutosławski, Yehudi Menuhin, Leonard Bernstein, Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt, Alfred Brendel, Daniel Barenboim a vlani francúzsky pianista Pierre-Laurent Aimard.

Zdroj: TASR
Foto: Dimitri Papageorgiou