Najznámejší slovenský jazzman Peter Lipa v piatok (24.2.) v bratislavskom KC Dunaj predstaví svoj nový album s názvom '68. Nahrávka tak odznie naživo exkluzívne ešte pred jej oficiálnym vydaním. Výnimočný koncert sa však nezaobíde bez výnimočného hosťa...

Je ním herec Dano Heriban, ktorý sa ako pesničkár po prvýkrát predstavil v roku 2007 na festivale Pohoda. V tom istom roku vydal album Leporelo v spolupráci s Jakubom (bicie) a Filipom (basgitara) Hittrichovcami a striedanie koncertov a divadelných predstavení. Čoraz viac známy je ako mimoriadne aktívny herec, ktorého možno vidieť v podzemí divadla GUnaGU, ale aj v muzikáli na Novej scéne, v Martine aj v Bratislave.

Jeho hudba je hravá a zároveň inteligentná a hlboká s dôrazom na originálne osobné texty a nápadité aranžmány. Minulý rok sa prezentoval novou skladbou Ďakujem za október, ktorá predznamenáva druhý album. Nahrávku s názvom Na jeden dych vydá 9. marca kníhkupectvo Alexis.

Dano Heriban - Ďakujem za október

Peter Lipa, ktorého preslávili hity ako Maturantky či Štyri kone vrané svoj najnovší album nechal dozrievať šesť rokov. "Niekedy to tak vychádza. Nezaškodí si veci trochu premyslieť, niet sa kam ponáhľať," myslí si Lipa. Na platni '68 sa Lipa spojil so synom Petrom a Ľuborom "Umelcom" Priehradníkom. "Na klávesoch a s pomocou softvérov nahrali všetky dôležité hudobné party. A potom to celé vyprodukovali," opisuje tvorbu známy jazzman, ktorý okrem jazzu vychádza najmä z bluesu, soulu a klasického mainstreamového idiómu. Výsledkom je jeho charakteristické "nadštýlové" pesničkárstvo, ktoré tentokrát obohatili práve spomínaní hudobníci z mladšej generácie.

"Album pôsobí možno trochu elektronicky, ale myslím si, že milovníci akustickej hudby si tiež prídu na svoje," dodal Lipa, ktorý album pre fajnšmekrov vydáva aj vo forme vinylu. Podľa zoznamu hostí ide v podstate o medzinárodný projekt. "Na albume je kopa hostí, ktorí nahrali krásne sóla. Napríklad Američan Hendrik Merkens na ústnej harmonike, Talian Ruggero Robin na gitare, Michal Žáček na flaute a saxofóne a Svetlana Rymarenko ako skvelá vokalistka," hovorí ostrieľaný hudobník, ktorý slovenskú jazzovú scénu často reprezentuje aj v zahraničí.

Peter Lipa feat. Opak (AMO) - '68

Informácie pre Hudba.sk poskytol Michal Lenický z KC Dunaj.

Foto: Peter Ančic - Danoheriban.sk (1), KC Dunaj PR (2)

Súvisiaci interpreti: Peter Lipa