Stredajší večer patril vo Veľkej Británii každoročnému odovzdávaniu prestížnych hudobných cien BRIT Awards. Ceny v kategóriách ako najlepší spevák, speváčka alebo skupina sa už tradične rozdávali pod strechou londýnskej O2 arény. Albumom roka sa stal Blackstar od zosnulého Davida Bowieho.

Ak sa nejaké európske oceňovanie hudobníkov môže svojím leskom rovnať americkým MTV Video Music Awards alebo Grammy, tak sú to práve Brit Awards. Tie už od roku 1977 oceňujú to najlepšie z domácej ale aj zahraničnej scény. Rekordmanom tejto ceremónie zostáva aj po včerajšom večeri naďalej Robbie Williams, ktorý je držiteľom trinástich sošiek Brit Awards za svoju sólovú kariéru a k tomu má navyše aj päť cien so svojou skupinou Take That. Britský miláčik neodišiel na prázdno ani tento rok a prevzal si cenu v špeciálnej kategórii Britská ikona.

Po minuloročnom triumfe Adele, ktorá si domov odniesla štyri sošky, zostal tento ročník bez jednoznačného víťaza s výraznou prevahou cien. Kráľovná tohtoročných Grammy sa odovzdávania cien v jej rodnej krajine tentokrát nezúčastnia a za ocenenie Global Success Award podakovala len cez krátke video.

Veľká popová šou aj bez Beyoncé

Galavečer začal pre milovníkov veľkých popových šou sľubne - veľkú pozornosť pútalo dievčenské zoskupenie Little Mix, ktoré program otvorilo s minuloročným megahitom Shout Out to My Ex. Miestami to vyzeralo až tak, že sa na pódiu o každú chvíľu objaví Beyoncé. Obrovskú scénu si však celú pre seba ukradli štyri sympatické dievčatá Perrie Edwards, Jesy Nelson, Leigh-Anne Pinnock a Jade Thirlwall. Počas svojho vystúpenia sa zrejme inšpirovali práve tým, čo na svojich šou predvádza ich skúsenejšia americká kolegyňa. To však nič nemení na tom, že ich vystúpenie patrilo z hľadiska šou medzi to najlepšie, čo tohtoročné Brit Awards priniesli.

Talentované kvarteto, ktoré svojím vystúpením zaujalo aj minulý rok, sa vo Veľkej Británii teší obrovskému úspechu už od roku 2011, kedy vyhrali ako prvá a doposiaľ jediná skupina spevácku šou X Factor. Veľkým míľnikom v ich kariére bol aj včerajší večer, pretože so spomínanou skladbou vyhrali v kategórii Britský singel roka svoju prvú Brit Awards v kariére.


V kategórii Medzinárodný spevák bodoval kanadský raper Drake, ktorý takisto získal svoju prvú Brit Awards. Kanaďan sa však odovzdávania nezúčastnil, rovnako ako ani medzinárodná speváčka roka Beyoncé, ktorá za sebou nechala konkurentky Rihannu, Siu, ale aj svoju sestru Solange. Za svoju cenu nepoďakovala ani prostredníctvom video správy, čím naštvala svojich britských fanúšikov, ktorý ju na Twitteri označili za "nevďačnú" a "ľahostajnú" voči tomuto oceneniu.

Zrejme svoju poslednú Brit Award si prevzala dnes už neexistujúca skupina One Direction, ktorá uspela v kategórii Najlepšie britské video s vizuálom k svojej rozlúčkovej piesni History. Naopak, najlepším nováčikom sa stal Rag'n'Bone Man, ktorý si ešte v decembri počas vyhlasovania nominácií prebral cenu kritikov (Critics' Choice).

Prečítajte si: Topfest opäť prekvapil: Príde aj Rag'n'Bone Man, autor megahitu Human!

Katy Perry opäť s politickou symbolikou 

Ako prvá sa mohla v stredu večer z úspechu tešiť Emeli Sandé, ktorá zvíťazila v kategórií Britská speváčka a odniesla si tak domov už štvrtú sošku Brit Awards. Škótska hudobníčka sa neskôr postarala o najemotívnejšie vystúpenie večera so skladbu Hurts. 29-ročná speváčka predviedla ohromné vokálne kvality, ktorými potvrdila, že jej ocenenie patrí zaslúžene.


Zaujať sa podarilo aj Katy Perry, ktorá podporila svoj nový singel Chained to the Rhythm. Krátko po vydaní videoklipu, ktorý je okrem gýčovej infantilnosti aj plný politických odkazov, potvrdila svoje nové smerovanie aj samotným vystúpením. Rodáčka z Kalifornie ním zrejme vzbudí pozornosť aj za oceánom, nakoľko ho nepriamo adresovala novému šéfovi Bieleho domu. Na pódiu sa spolu s ňou opäť objavil aj Skip Markey. Viac než o vnukovi zosnulého Boba Marleyho sa ale hovorilo o tancujúcich kostrách, pripomínajúcich politických lídrov USA a Veľkej Británie. 


Súčasťou programu bola aj vzdanie holdu nedávno zosnulému Georgeovi Michaelovi. Najskôr v celej sále zarezonoval emotívny príhovor jeho bývalého kolegu z dua Wham! Andrewa Ridgeleyho, potom spevákovu pieseň A Different Corner zaspieval Chris Martinpričom z veľkej obrazovky nad pódiom spieval spolu s ním aj Michael. Intímne vystúpenie v sprievode orchestra vyvolalo rôzne reakcie. Podľa niektorých išlo o dôstojnú poctu, iní ho však označili za premrhanú príležitosť a viac by ocenili, keby organizátori namiesto frontmana skupiny Coldplay vybrali speváka, ktorý ma bližšie k soulu a R&B ako k pop rocku.

K účinkujúcim, ktorých vystúpenia sa nezaradili medzi tie, na ktoré sa bude dlho spomínať, patril Bruno Mars. Predviedol svoj nový singel That's What I Like, pri ktorom možno oceniť prevedenie s výbornou kapelou a vokalistami aj bezchybný výkon samotného speváka. Celé to však bolo až príliš tradičné a neinvenčné, od galavečera hudobných cien sa dnes predsa len očakáva niečo viac než od bežných koncertov. Ako pozvánka na turné k albumu 24K Magic však vystúpenie svoj účel splnilo.


Záver v znamení legiend

Jediným umelcom, ktorý v stredu večer získal dve ocenenia, je zosnulý spevák David Bowie, ktorý triumfoval v kategóriách Najlepší album aj Najlepší britský spevák. Cenu za neho prevzal jeho syn, známy filmový režisér Duncan Jones. "Veľa som premýšlal, čo chcem, aby môj syn vedel o svojom dedkovi (narodil sa pol roka po Bowieho smrti, pozn. red.). A je to to, že on vždy podporoval ľudí, ktorí boli tak trochu čudní a odlišní. Táto cena je pre všetkých cvokov (kooks) a všetkých ľudí, ktorí robia cvokov," vyslovil Jones, narážajúc na spevákovu skladbu Kooks z roku 1971.


Úplný záver odovzdávania cien patril čerstvo ocenenej ikone Robbiemu Williamsovi a jeho najväčším hitom. Okolo speváka sa na pódiu točilo niekoľko sporo odetých tanečníčok, ktoré si milovník žien evidentne užíval. Jeho vystúpenie možno nebolo také veľkolepé, ako by sa od neho očakávalo, bolo však vidieť, že si javisko užíva. "No tak, Brit Awards sú takmer na konci. O chvíľu môžete ísť domov!" vykríkol 43-ročný spevák.

Brit Awards tento rok svojím programom neboli tak pútavé, ako Grammy, to však neznamená, že by ich sledovanie bola pre popového fanúšika strata času. Galavečer priniesol zaujímavejšie aj slabšie momenty, rozhodne to však ani zďaleka nebol najsilnejší ročník. Tomu minuloročnému môžu organizátori len ťažko konkurovať.

Robbie Williams, BRIT Awards 2017 Zdroj: Joel Ryan/Invision/APRobbie Williams sa postaral o záver slávnostného večera

Prehľad nominácií a víťazov na Brit Awards 2017:

Britský spevák: 
Craig David 
David Bowie
Kano 
Michael Kiwanuka 
Skepta 

Britská speváčka: 
Anohni 
Ellie Goulding 
Emeli Sandé
Lianne La Havas 
Nao 

Britská skupina: 
The 1975
Bastille 
Biffy Clyro 
Little Mix 
Radiohead 

Nováčik: 
Anne-Marie 
Blossoms 
Rag'n'Bone Man (tiež držiteľ ceny Critics' Choice)
Skepta 
Stormzy 

Britský singel: 
Alan Walker - Faded 
Calum Scott - Dancing On My Own 
Calvin Harris featuring Rihanna - This Is What You Came For 
Clean Bandit featuring Sean Paul & Anne-Marie - Rockabye 
Coldplay - Hymn For The Weekend 
James Arthur - Say You Won't Let Go 
Jonas Blue featuring Dakota - Fast Car 
Little Mix - Shout Out To My Ex
Tinie Tempah featuring Zara Larsson - Girls Like 
Zayn - Pillowtalk 

Britský album: 
The 1975 - I Like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware Of It 
David Bowie - Blackstar
Kano - Made In The Manor 
Michael Kiwanuka - Love & Hate 
Skepta - Konnichiwa 

Britský videoklip: 
Adele - Send My Love (To Your New Lover) 
Calvin Harris featuring Rihanna - This Is What You Came For 
Clean Bandit featuring Sean Paul & Anne-Marie - Rockabye 
Coldplay - Hymn For The Weekend 
James Arthur - Say You Won't Let Go 
Jonas Blue featuring Dakota - Fast Car 
Little Mix featuring Sean Paul - Hair 
One Direction - History
Tinie Tempah featuring Zara Larsson - Girls Like 
Zayn - Pillowtalk 

Medzinárodný spevák: 
Bon Iver 
Bruno Mars 
Drake
Leonard Cohen 
The Weeknd 

Medzinárodná speváčka: 
Beyoncé
Christine and the Queens 
Rihanna 
Sia 
Solange 

Medzinárodná skupina: 
A Tribe Called Quest
Drake & Future 
Kings of Leon 
Nick Cave and the Bad Seeds 
Twenty One Pilots 

Autor: Dušan Marko
Foto: Brits.co.uk (titulná fotografia), Joel Ryan/Invision/AP (foto v článku)