Barbadoská speváčka Rihanna tento týždeň zaznamenala už 30. skladbu v prvej desiatke amerického singlového rebríčka Billboard Hot 100. Podarilo sa jej to vďaka piesni Love On The Brain, ktorá sa v aktuálnom vydaní Billboardu posunula z trinástej na ôsmu priečku.

Rihanna tak prekonala zosnulého legendárneho popového umelca Michaela Jacksona, ktorý mal ako sólový interpret v top 10 spomínaného rebríčka 29 skladieb. Pred Rihannou sú už iba The Beatles s 34 skladbami a Madonna, ktorá drží rekord Billboardu vďaka 38 top 10 hitom. "Chrobáci" dosiahli métu 30 piesní v prvej desiatke najrýchlejšie, potrebovali na to iba päť rokov, deväť mesiacov a dva týždne. Rihanna to stihla za desať rokov, sedem mesiac a dva týždne a Madonne to trvalo najdlhšie - dvanásť rokov, osem mesiacov a dva týždne.

Na stránke magazínu Billboard si môžete pozrieť kompletný zoznam jej 30 najväčších hitov. Takto znie ten najnovší, ktorý patrí k vrcholom jej minuloročnej štúdiovky Anti a vďaka tradičnému zvuku sa vymyká jej doterajšej tvorbe. Otázne je, prečo k piesni, ktorú ako singel vydala ešte v septembri minulého roka, ešte nezverejnila videoklip. Možno tak urobí čoskoro a skladba sa viac než pol roka po vydaní dostane až na vrchol singlového rebríčka.


Harvardova univerzita ju ocení za humanitárnu prácu

29-ročná speváčka aktuálne žne úspechy aj v oblasti charity. Už o pár dní dostane humanitárnu cenu Petra J. Gomesa, ktorú každoročne udeľuje Harvardova univerzita. Ocenenie za pôsobenie v oblasti filantropie prevezme na ceremoniáli v utorok 28. februára.

"Rihanna veľkoryso vybudovala najmodernejšie centrum pre onkológiu a nukleárnu medicínu v Queen Elizabeth Hospital v barbadoskom Bridgetowne, kde sa dá diagnostikovať a liečiť rakovina prsníka," vyjadril sa o tohtoročnej laureátke vedúci nadácie Harvard Foundation S. Allen Counter. Medzi predchádzajúcimi držiteľmi titulu filantrop roka je napríklad herec James Earl Jones. 

Rihanna sa v oblasti humanitárnej práce angažuje takmer od začiatku svojej hudobnej kariéry. V roku 2006 založila organizáciu s názvom Believe Foundation pre nevyliečiteľne choré deti. O šesť rokov neskôr založila, ako poctu svojim starým rodičom, nadáciu Clara Lionel Foundation. V rámci nej sa venuje zlepšovaniu zdravia, vzdelávania, umenia a kultúry po celom svete a v rámci nej môžu napríklad študenti zo štátov v Karibiku dostať štipendium na amerických vysokých školách.

Barbadosanka v spolupráci s občianskou platformou Global Citizen a organizáciou Global Partnership for Education v januári navštívila deti v Malawi. Prostredníctvom spoločnej kampane sa im, tak ako deťom v ďalších rozvojových krajinách sveta, snažia pomôcť k lepšiemu prístupu k vzdelaniu. Speváčka sa zároveň zapája do šírenia osvety v boji proti AIDS.

Zdroj: SITA (Billboard.com, People.com)
Foto: Andy Kropa/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Rihanna