Kapela Ending vydáva debutové EP s názvom Plavalaguna. Podobne ako rovnomenná diva z kultového filmu Piaty element ponúka nielen melancholické a zachmúrené indie balady, ale aj funkové disko songy. Krst prebehne 5. marca v pražskom Klube FAMU.

Československé kvarteto pôsobiace na pražskej anglofónnej indie scéne toho za dva roky stihlo celkom dosť. Debutový DIY singel Something si získal srdcia moderátorov súťaže Štartér Radia Wave, Jakuba Kaifosze a Jonáša Zbořila a tiež ich poslucháčov, ktorí ho poslali až do finále minuloročnej edície tejto hitparády neobjavených. Tento úspech viedol k ďalšej usilovnej práci na druhom singli Bear Hunting Armor, ktorý vyšiel tesne pred Vianocami roku 2018. Trúchlivá pieseň inšpirovanú brnením, v ktorom sa v 18. storočí na Sibíri lovili medvede, sprevádza čiernobiely klip v réžii Veroniky Butkevich.

Prakticky celý rok 2019 potom kapela venovala príprave práve vydaného EP, ktoré obsahuje päť piesní a nesie názov Plavalaguna. Produkčne sa o nahrávku postaral Vojtech Zavadil z pražského štúdia Mr. Wombata. Mastering zaistil Filip Gemroth z nahrávacieho štúdia Psáry. Ako pilotný singel si hudobníci vybrali indie-funkovú skladbu (Not) Okay, ktorá spoločne s jednoduchým videoklipom doplneným ručne dokreslenými animáciami, vyšla vlani na jeseň.


"Diva Plavalaguna vo svojom nezabudnuteľnom vystúpení začína pozvoľna a tanečné pasáž prichádza až ku koncu. My sme na to ale išli obrátene. Skladba (Not) Okay totiž najviac charakterizuje smer, ktorým sa kapela už zhruba rok uberá. Naše prvé pesničky boli veľa inšpirované klasickými gitarovky z prelomu milénia veľa fanúšikov nám hovorilo, že im zniem dosť podobne ako napríklad Arctic Monkeys. Aj keď nás práve toto porovnanie teší, nálepky nemá rád nikto. Donútilo nás to viac experimentovať a zavialo nás to k indie funku. Kapiel ako Parcels alebo Vulfpeck sa momentálne nemôžeme nabažiť, a tak sme do toho trochu šliapli, aby si aj naši poslucháči mohli poriadne zatancovať," hovorí k novinke spevák kapely, Jiří Nováček.

Experimenty sa vyplatili a o (Not) Okay sa písalo na nejednom hudobnom portáli. Čo ďalšie ponúka zostávajúce štyri elementy "modrej zátoky" od Ending? S druhým trackom sa rozhodne neprestáva tancovať už podľa názvu I Still Want To Dance. Disko z prelomu 80. a 90. rokov. Šťavnaté syntetizátory v refréne ženú pieseň vpred. Maznavá Morning Cuddles prepoluje EP na dve časti a predznamenáva druhú pokojnejšiu časť, kde sa kapela vracia k svojim úplným začiatkom.


"Aj keď je Plavalaguna práve vydaná novinka, tri z piatich pesničiek sme hrali už na historicky prvom koncerte v Zázemí v marci 2018. Toto EP je tak resumé prvých dvoch rokov nášho "končiaceho" projektu a je z neho cítiť ako trocha histórie, tak trocha budúcnosti. To je ďalší dôvod, prečo sa EP volá Plavalaguna. Film Piaty element, v ktorom sme našli inšpiráciu, je žánrovo síce sci-fi, ale dnes už je to zároveň aj retro - podobne ako toto ípíčko," upresňuje gitarista Dejv Procházka.

V poradí štvrtá nasleduje roadtripová pieseň Angelina, ktorá má oldschoolový nádych. Celé EP potom uzatvára melancholická rocková balada Beyond Horizons. Krst nahrávky prebehne 5. marca v pražskom Klube FAMU po boku indie-rockových The Jay a berlínskych askers Dodge zastupujúcich žáner heavy indie. Nezostáva než dúfať, že dorazí aj Korben Dallas alebo sama Diva Plavalaguna.

"Po krste by sme chceli vyraziť na menšie turné po krajských mestách - zatiaľ chystáme Brno, Olomouc, možno Bratislavu. Zháňame lokálne kapely, ktoré by si s nami chceli v týchto mestách zahrať. Budeme veľmi radi, ak sa nám ozvete." "Sme tiež pozvaní na pár live sessions a v lete by sme chceli začať pracovať na debutovom albume. Na to, že podľa názvu kapely "končíme", sme teraz dosť spokojní s tým, ako sa nám to pekne rozbieha," uzatvára rytmická sekcia kapely Ending, bubeník Jozef Doskar a basista Radoslav Pukluš.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla kapela Ending.