Skupina Čendeš sa formovala v roku 2011 a od tej doby sa venuje interpretácii rusínskeho folklóru. Hlavným prameňom inšpirácie je ľudová hudba a tradície, ale študovaní muzikanti sa rozhodli folklórne témy interpretovať cez rôzne iné žánre, ktoré im dovoľujú lepšie vystihnúť text piesní. Výsledkom je teda širšie poňatá world music. Dokazuje to aj nová skladba Horila sosna.

"K piesni Horila sosna som sa snažil pristupovať špeciálne, lebo je to veľmi známa pesnička a urobiť s ňou niečo, aby to malo aj hudobnú hodnotu, podobnú textovej výpovedi, je výzva. Je to svadobná pieseň, čiže v hlave som mal svadbu. Som muzikant, odohral som x svadieb a tento aranžmán sleduje vývoj svadby od serióznosti obradu, cez atmosféru čepčenia až po zábavu," hovorí aranžér skladby a kontrabasista Jakub Stračina o piesni z albumu Cossack Attack (recenzia).

Animovaný videoklip mala kapela v pláne už dlhšiu dobu, problém bol ale v nájdení správneho vizuálneho spracovania animácie. Vyriešiť tento problém si zobral na starosti bubeník kapely, Robo Bošeľa: "Dlhodobo som mal problém s animovanými hudobnými klipmi, vždy na mňa pôsobili infantilne alebo len ako efekt, ktorý by sa možno hranou cestou dal vizualizovať lepšie. Až pri spätnej analýze som zhodnotil, že sosna potrebuje animáciu."


Kapela sa oprela o svadobnú tému už dávnejšie, a to v skladbe Oj, chto to chodyt po hrobi, kde nevesta (Zuzana Stračinová) spieva svojmu milému zo záhrobia. "Pieseň je síce svadobná, ale hudba, ktorú sme ku nej spravili, pôsobí značne dramaticky a potrebuje aj vizuálne podporiť. Je pravda, že stvárniť svadbu hudbou z našej verzie sosny si vyžadovalo zničiť príjemnú svadobnú auru, zároveň sme ale nechceli pôsobiť, že ruinujeme túto posvätnú sviatosť, čo by pri hranom spracovaní mohlo nastať. A práve preto si myslím, že animácia je v takomto prípade perfektná," dodáva Robo. Pod videoklipom sú podpísaní dvaja talentovaní mladí animátori Andreas Dao a Tomáš Biely.

Album Cossack Attack v roku svojho vydania bodoval v prestížnom rebríčku World Music Charts Europe, kde sa umiestnil na skvelom 5. mieste. Z úspechu sa kapela teší aj na streamovacích platformách. "Možno som piesni Horila sosna spočiatku nedával také vrchné priečky, ale čísla na streamovacích službách a aj reakcie ľudí hovoria, že je to jeden z najväčších ťahúňov tohto CD," dodáva René Bošeľa, violista kapely.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Róbert Bošeľa. Text správy sme upravili.