Ybliss je skupina z okolia Gelnice, venujúca sa hlavne žánru metalcore, ktorý vo prepája s prvkami alternatívnej elektronickej hudby. Po minuloročnom singli Spice, ktorý bol hudobne ladený viac romanticky, sa skupina rozhodla opäť pritvrdiť. V novinke Alive dáva viac priestoru temnej atmosfére a tvrdým gitarovým riffom, pritom však neodbieha od svojej obľúbenej kombinácie žánrov.

"Text skladby je venovaný téme akceptovania vlastných chýb a nekonečných, hlavne personálnych zmien, ktoré prežívame sami a ktoré si všímame na ľuďoch okolo seba," hovorí bubeník Martin Pisko. 

"Prvým krokom pri vzniku skladby boli spontánne harmonizované vyhrávky, spoločne s postupným vkladaním textu. Tieto vyhrávky začali naberať obrysy plnohodnotnej piesne pri kombinácii s elektronickým beatom. Gitarové riffy, ktoré nasledujú po ňom, dávajú skladbe nádych temna a vyjadrujú zosilnenú emóciu," opisuje tvorbu skladby spevák a gitarista Tomáš Grega. Na aranžovaní a nahrávaní vokálov sa zostava Ybliss podieľala spoločne, čím sa zocelilo fungovanie v trojici a spolupráca všetkých členov, nakoľko u nich proces tvorby prebieha hlavne na diaľku.

Po skladbách Hoax (2020), Wasted a Spice (obe sú z roku 2021) je Alive už štvrtou skladbou, ktorú skupina zverejnila spolu s klipom. "Videoklip sme natáčali v uličkách mesta Košice. Hľadali sme v nich tú správnu, autentickú atmosféru a som si istý, že sa nám to podarilo na výbornú," vyjadril sa k videoklipu gitarista Tibor Kurilla. 


Ybliss aktuálne pokračujú v tvorbe, pričom experimentujú s ďalšími zaujímavými presahmi medzi elektronickou a tvrdou gitarovou hudbou.

Redakciu Hudba.sk za kapelu Ybliss informoval Martin Pisko. Správu sme upravili a doplnili.