Mirror Me je názov druhého album Tolstoys, kapely okolo speváčky a skladateľky Ely Tolstovej a basgitaristu Michala Smetanu. Jeho hlavnou témou je hľadanie vlastnej identity. Kapela rozkročená medzi Berlínom, Prahou a Bratislavou spolu s albumom v utorok (22.2.) predstavila aj videoklip k titulnej skladbe.


Indie-popová kapela Tolstoys na nahrávke Mirror Me skúma predstavu, že všetky naše pocity, zvyky a vzorce vychádzajú z toho, ako sa k nám naši rodičia, priatelia a partneri správali v minulosti. "Počas prípravy albumu sme z diaľky pozorovali naše emócie. Snažili sme sa ich pochopiť, a tým posilniť svoje vlastné ja, dospieť," hovorí Ela Tolstova, speváčka a autorka, ktorá v procese hľadania osobnej identity výrazne posilnila svoje sebavedomie. Sebavedomo pôsobí aj celá šesťčlenná kapela. Svieže prepojenie groovy bezpražcových beatov, ostrých casio synťákov a jemného hlasu líderky odkazuje do najvyšších poschodí súčasného indie popu.

Šesťčlenná kapela, ktorú ďalej tvoria Michal Smetana (basgitara, kontrabas), Matej Herceg (elektronika a perkusie), Lukáš Brabec (bicie), Frederika Camastra (husle) a Pavol Rehák (klavír), vydáva očakávaný album viac ako štyri roky po debute Botanika (2017). Sprístupneniu celej nahrávky predchádzalo vydanie piatich singlov s približne dvojmesačnými odstupmi, pričom každý skupina predstavila s oficiálnym klipom, ale aj s remixami od známych slovenských producentov ako Whithe, Jimmy Pé, Jureš Líška (Fallgrapp) či Isama Zing.

Premiéru vizuálu k titulnej skladbe si Tolstoys nechali na deň vydania albumu. Účinkujú v ňom aj producent Drew Deal a masteringový inžinier Zino Mikorey, ktorí zásadným spôsobom prispeli ku konečnému zvuku albumu.


Videoklip Mirror Me vznikol pod taktovkou nemeckých filmárov, ktorými sú bratia Olaf a Felix Spitta. Nakrúcalo sa v Berlíne, kam sa speváčka pred pol rokom odsťahovala za štúdiom kompozície populárnej hudby na BIMM Institute Berlin.

"Klip sme natočili iba dva mesiace po mojom nasťahovaní do Nemecka s komunitou umelcov a zároveň našich priateľov, ktorí ma veľmi spontánne a rýchlo prijali medzi seba," poznamenala Ela Tolstova. "Každá scéna symbolizuje jednu skladbu na albume. Smetiari v scéne záverečného objatia sú Drew Deal a Zino Mikorey, pre album kľúčová dvojica, s ktorou sme začali pracovať už pred dvoma rokmi," vysvetlila. Ako dodáva, postupne sa medzi nimi vytvorilo veľmi silné kreatívne a priateľské puto.

Aktuálnou správou v čase vydania albumu je, že s predchádzajúcim singlom Gentle Tolstoys aktuálne bodujú v Spotify playliste EQUAL Global vedľa takých mien ako FKA Twigs alebo Sevdaliza.


Album Mirror Me obsahuje spolu desať skladieb a vyšiel 22. 2. 2022 vo vydavateľstve Slnko Records. Tolstoys svoju novú hudbu predstavia na turné po Českej republike, Slovensku a Nemecku. Najprv zahrajú 17. marca v brnianskom Kabinete Múz a 18. marca v pražskom Café V lese, kde album pokrstia. Na oboch týchto miestach im bude predskakovať herečka a hudobníčka Karolína Baranová.

Následne Tolstoys 23. apríla vystúpi na SHARPE festivale v Bratislave a potom ich po boku nemeckej kapely Darjeeling čakajú koncerty v Berlíne, Cologne a Hamburgu. V závere turné sa na tri koncerty vrátia opäť na Slovensko. Slovenský krst nového albumu prebehne 28. mája v bratislavskej Novej Cvernovke.

Zoznam skladieb na albume Mirror Me:

1. Skin Hunger (We Are Human Beings)
2. Mirror Me
3. Dokola
4. Cigarette Tongue
5. Love Is Not For Rent
6. Describe My Name
7. Chýbanie
8. Satisfied
9. Salt
10. Gentle


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za kapelu Tolstoys poskytla PR manažérka Zuzana Suchová. Tlačovú správu sme upravili. Novinky skupiny môžete sledovať na oficiálnom webe tolstoys.sk a sociálnych sieťach Facebook a Instagram.