Košická skupina Nocadeň robí slovenskému popu dobré meno už 20 rokov. Predvlani vydala výborný album Pozemskí astronauti a vďaka úspešným singlom V nás, Havran a Papierové kone sa po dlhých rokoch vrátila na vrchné priečky rebríčka hranosti. A pritom sa ani trochu nespreneverila svojmu zvuku inšpirovanému skôr alternatívnym rockom ako súčasným mainstreamom.

Na spomínaný posledný album sa čakalo dlhých sedem rokov, pre mnohých fanúšikov Nocadeň bolo preto určite milým prekvapením, keď skupina pred pár dňami na Facebooku zverejnila krátky úryvok neznámej pesničky. Išlo o nový singel Čítaš mi z pier, ktorý mal v plnom znení premiéru dnes ráno vo vysielaní Rádia Expres.

Klasický zvuk skupiny aj moment prekvapenia

"Pesničku sme s chlapcami vybrali z viacerých noviniek, ktoré sme nahrali koncom minulého roka. Je v nej zachytený ten moment, keď sa vzťah dostane do štádia, keď máte pocit, že toho druhého máte úplne prečítaného, viete o ňom všetko, no celé to môže byť aj tak úplne inak. Skladba má v sebe zvláštnu silu a sú v nej rozpoznateľné naše hlavné črty. Má náladu, ktorú na nás naši fanúšikovia milujú a je v nej aj moment prekvapenia," povedal líder kapely Rasťo Kopina v rozhovore pre agentúru SITA.

Tým prekvapením je, že hudobníci do svojej čisto mužskej zostavy tentokrát vpustili aj ženu. "Je ňou Karolína Majerníková, známa aj pod menom Lina Mayer. Pre niekoho môže ísť o nečakané spojenie, no pravda je tá, že sa okolo seba motáme niekoľko rokov a sľúbili sme si to už dávnejšie," priblížil sympatický Košičan.


20 rokov na scéne oslávia výberovým albumom 

Ako dodal spevák, textár a skladateľ, už pri písaní textu mu bolo jasné, že je v skladbe potrebný ženský vokál. "Napísal som slohu, ktorá jasne evokovala, že ju má spievať žena. V skúšobni som tú časť spieval vždy falzetom, ale keď sme skladbu nahrávali, bolo to treba už definitívne vyriešiť. S Karolínou na seba zároveň narážame pomerne často, keďže máme spoločných známych a ona zas má našu hudbu pomerne dobre zmapovanú, takže dohoda bola otázkou niekoľkých sekúnd," prezradil Kopina.

Na nahrávke sa okrem Liny Mayer objavili aj hostia, s ktorými Nocadeň spolupracovali na albume Pozemskí astronauti (2015) - producent Vlado "Randy" Gnepa, gitarista Martin Krajčír z The Ills, klávesák Jakub Tvrdík z kapely Billy Barman a spevák, gitarista a skladateľ skupiny Raindown Peter Debnár. Záverečnú zvukovú úpravu hudobníci zverili opäť do rúk svetovo uznávanému zvukovému majstrovi a dvojnásobnému držiteľovi Grammy Vladovi Mellerovi.

Skupina má na zverejnenie novej tvorby už necelé dva roky po vydaní albumu veľmi dobrý dôvod. Vznikla totiž v roku 1997, takže tento rok oslavuje 20 rokov na scéne. Pri tejto príležitosti vydá výberový album, na ktorom sa bude okrem spolupráce s Linou Mayer nachádzať aj niekoľko ďalších nových piesní.

Text: Hudba.sk, pm + SITA (citácie)
Foto: Marko Erd / Facebook.com/linamayerofficial

Súvisiaci interpreti: Nocadeň