Festival Hip Hop Žije konečne zverejnil meno zahraničného headlinera a podľa množstva nadšených reakcií fanúšikov je zrejmé, že čakanie stálo za to. Na Slovensko mieri raper Rick Ross, ktorý sa tak stane jednou z najväčších hip-hopových hviezd, aké kedy Bratislavu navštívili. Ak budete mať šťastie v našej súťaži, môžete byť pri tom zadarmo.

"Bol to zatiaľ najťažší booking. Ricka Rossa sa snažíme získať už tretí rok a tešíme sa, že to konečne vyšlo," prezradil Marián Baláž, jeden z organizátorov festivalu Hip Hop Žije.

"Sme naozaj radi, že sme sa dohodli s manažérmi tohto fantastického hudobníka. Aj jeho účasťou sa môže tento ročník festivalu zaradiť k tým, na ktoré len tak nezabudneme. Rick Ross je skutočná americká legenda s kontroverznou minulosťou. Má síce pseudonym podľa drogového dílera, no ako sa ukázalo pred desiatimi rokmi počas jeho sporu s 50 Centom, jeho skutočná povaha je iná. Vtedy sa prevalilo, že spolupracoval s políciou," dodáva ďalší z organizátorov Boris Marhanský.


Festival, ktorý sa v Bratislave uskutoční od 29. júna do 1. júla, tento rok prináša viacero noviniek. Definitívne potvrdzuje svoju pozíciu stredoeurópskeho unikátu a z tradičných miest sa rozširuje aj do Prahy. Fanúšikovia hip-hopu si určite prídu na svoje. Vystúpi slovenská a česká rapová špička, ale aj talentovaní nováčikovia.

"Veľmi sa tešíme z toho, že sa nám tento rok po prvý raz podarilo dohodnúť sa aj s Kalim, ktorého veľmi radi privítame na festivale. Samozrejme, nebudú chýbať také stálice ako Rytmus, Majk Spirit, Separ, Ego, ale aj vynikajúca speváčka Sima. Stále sa snažíme náš festival vylepšovať. Fanúšikom môžeme sľúbiť skvelé vystúpenia, sprievodné podujatia a servis," uzatvára ďalší spoluorganizátor festivalu Marko Šebesta.

SÚŤAŽ: Ak chcete vyhrať voľný vstup na festival Hip Hop Žije 2018 v Bratislave, zapojte sa do našej súťaže na Facebooku.

Odhodlanie trvá

Organizátori veria, že tento ročník bude ich najlepším. Máloktorý festival má totiž toľko smoly ako práve najväčšie hip-hopové podujatie v česko-slovenskom priestore. Viac o nečakaných a nepredvídateľných problémoch niektorých ročníkov, ale aj o obdivuhodnom odhodlaní nevzdať sa, prezrádza nedávno zverejnená snímka Hip Hop Žije Dokument - Ako to celé bolo?.

"Niekedy sa nám naozaj ťažko vysvetľuje, prečo sľubovaná hviezda na festival napokon nedorazí. Veď vysvetlenie, že akosi pozabudla, že je na ňu vydaný zatykač a nesmie vycestovať z krajiny, znie až neuveriteľne. Ale toto sa nám naozaj stalo. Podobných kuriozít však bolo oveľa viac. Aj preto, sme sa rozhodli nakrútiť film," vysvetľuje Marhanský.

Hip Hop Žije však toho zažil oveľa viac. Musel byť evakuovaný kvôli zlomyseľnému neprajníkovi, ktorý nahlásil bombu v areáli, ale aj pre veľkú búrku. "Fanúšikovia sa nás snažili prehovoriť, aby sme tieto skutočnosti ignorovali, no my si to naozaj nemôžeme dovoliť. Bezpečnosť je pre nás na prvom mieste. Po takýchto udalostiach si samozrejme zlízneme aj vlnu hejtu, no našťastie väčšina fanúšikov chápe, o čom to celé je. Práve oni nám dávajú silu každý rok sa napriek všetkému do toho púšťať znova a znova," dodáva Šebesta.


Dokument zavedie divákov do zákulisia festivalu. Zaznamenáva jeho autentickú atmosféru a prináša vyjadrenia fanúšikov a aj veľkých slovenských a českých hviezd rapovej scény. Tí si existenciu festivalu nevedia vynachváliť. "Dokumentom sme sa snažili o úprimnú výpoveď. Chceme ukázať, aké náročné je pripraviť takýto festival a stačí naozaj málo, aby nám celoročnú prácu niekto zmaril. Napriek tomu sa stále snažíme náš festival posúvať a robiť ho ešte kvalitnejším," uzatvára Baláž.

Hip Hop Žije začínal pred piatimi rokmi ako menší festival, no odvtedy sa napriek "polenám pod nohami" rozrástol na podujatie úctyhodných rozmerov. Tento rok zavíta až do piatich miest, medzi nimi po prvý raz aj do Prahy. Celé to vypukne na Zlatých pieskoch v Bratislave už na konci júna.

Termíny festivalu Hip Hop Žije 2018:

Bratislava: 29. 6. - 1. 7. 2018  
Praha: 28. 7. 2018 
Domaša: 3. 8.- 5. 8. 2018 
Duchonka: 17. 8. - 19. 8. 2018
Ostrava: 1. 9. 2018

Informácie pre Hudba.sk poskytla Eva Sládková z agentúry Propaganda House. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Rick Ross