Klubové turné kapely Hex sa síce presúva na október, no našu súťaž s hlasovaním za predkapely dokončíme v pôvodne stanovenom termíne. Víťazné kapely si tak budú musieť počkať o pol roka dlhšie na samotný koncert s bratislavskou stálicou a to isté bude platiť aj pre výhercov súťaže, do ktorej sa môžete zapojiť hlasovaním.

Za tri týždne, odkedy bola spustená druhá fáza súťaže, sa Slovensko a svet zmenili na nepoznanie. Už minulý týždeň sme avizovali, že pre koronavírus bude musieť byť turné Back to the Clubs Tour pravdepodobne preložené na neskorší termín. V piatok sa to potvrdilo, keď kapela Hex na svojich stránkach informovala o nových termínoch koncertov, ktoré sa presúvajú na druhú polovicu októbra (15. - 24. 10.). Viac info nájdete v samostatnom článku.

Našu súťaž však tieto organizačné zmeny neovplynili a stále môžete do konca marca hlasovať za predkapely, pričom zapojením sa do "rozstrelu" v konkrétnom meste môžete vyhrať vstupenky na vybraný koncert. V uplynulých týždňoch sme postupne predstavili kapely uchádzajúce sa o pozíciu špeciálneho hosťa v Piešťanoch a Bratislave, potom v Malackách a Prešove a ako posledný je tu štvorlístok skupín, ktoré "kandidujú" v Martine (The Rising Sign a Virvar) a Trenčíne (Audiobug a Fuera Fondo).

Ak vás niektorá z nich zaujme, môžete ju podporiť na špeciálnej stránke hudba.sk/hexturne, prípadne sa zapojiť do hlasovania v prípade inej dvojice kapiel vo vami vybranom meste. Každý hlasujúci bude zaradený do žrebovania o dva voľné vstupy na koncert podľa vlastného výberu.

• Viac o súťaži a turné Hexu

The Rising Sign

The Rising Sign z Dolného Kubína sú chalani, ktorí si nerobia ťažkú hlavu s definovaním svojej hudby. Koho ešte zaujíma škatuľkovanie? Ich spoločná tvorba popiera logiku, ktorú ste zvyknutí hľadať u iných kapiel. Hudobné vplyvy členov pochádzajú z najrôznejších smerov a ich album Fragments je tak jazdou v štýle Alicinej výpravy do Krajiny zázrakov.

Vzťah k Hexu: "Hex vnímame ako kapelu, ktorá už môže byť v rámci slovenskej scény titulovaná ako legenda. Hexákov si vážime ako ľudí a ako hudobníkov, ktorí svojou kvalitnou tvorbou ovplyvnili mnohých muzikantov. Naviac obdivujeme, že kapela ani napriek nedávnym smutným udalostiam v ich radoch neprestáva fanúšikov tešiť svojimi piesňami."


Virvar

Kremnická pop-rocková kapela Virvar od svojho vzniku (2011) stihla vyhrať niekoľko detských a mládežníckych hudobných súťaží, vydať päť video singlov, jeden album a zo Slovenskej hudobnej ligy si odniesť titul Najlepší mladý interpret. Aktuálne dáva dokopy materiál na druhý album. Kapela pôsobí v zostave Matúš Vojtko (elektroakustická gitara, spev), Marek Vojtko (gitary, vokál), Samuel Junas (basová gitara, vokál), Dávid Hric-Matúška (bicie, vokál).

Vzťah k Hexu: "Skôr ako sme začali s vlastnou tvorbou, hrávali sme s obľubou aj pesničky od Hexu. Radi spomíname, ako sme vyhrávali detské súťaže s pesničkami Nikdy nebolo lepšie či Keď sme sami."


Audiobug

Trenčianska kapela Audiobug, ktorá vznikla koncom roka 2015, hrá v zložení Roman (gitara, spev), Rudo (spev), Rasťo (basgitara) a Peťo (bicie) gitarový alternativny rock. V roku 2017 nahrala demo Restart a práve dokončuje druhé CD.

Vzťah k Hexu: "Kapela Hex bola pre mňa v 90-tych rokoch inšpiráciou svojím na Slovensku jedinečným štýlom a inteligentnými textami."


Fuera Fondo

Skupina Fuera Fondo vznikla v roku 2006. Hrá hudbu, ktorá je ovplyvnená viacerými žánrami ako ska, reggae, pop, punk-rock, no možno v nej započuť aj vplyvy balkánskej hudby. "Snažíme sa nerobiť hudbu jednotvárne a striktne sa držať jedného štýlu, máme radi, keď je naše publikum rôznorodé,” hovoria členovia kapely. Koncerty Fuera Fondo sa vyznačujú veselou a živelnou šou a komunikáciou s publikom.

Vzťah k Hexu: "Skupina Hex je nám veľmi blízka, nakoľko náš druhý koncert, ktorý sa konal 25.4.2008, bol práve s kapelou Hex v obci Sokolovce pri Piešťanoch. Vtedy nám bubeník Hexu Tybyke povedal: 'Raz budeme robiť my predkapelu vám’. V roku 2010 sme hrali ako posledná kapela na festivale Žákovic Open po vystúpení Hexu, takže sa jeho predpoveď naplnila. Od tej doby sme sa s Hexákmi stretli viackrát na rôznych festivaloch."


Profily všetkých 12 kapiel a ich aktuálny percentuálny podiel hlasov nájdete po odhlasovaní na stránke hudba.sk/hexturne. Súťaž končí 30. marca 2020.

Text: Hudba.sk
Foto: koláž Hudba.sk