Srbskí hudobníci vedia v kluboch poriadne podkúriť a tamojšie publikum im za to dáva veľkú energiu. Kto zažil koncert či festival v Srbsku, vie, o čom hovoríme. Autentickú energiu súčasnej rockovej a alternatívnej hudby zo Srbska môžete zažiť 7. mája 2022 aj v bratislavskom Majestic Music Clube.


Srbská alternatívna hudba je dobre namiešaným kokteilom melodiky, údernosti, energie, živelnosti. Nie náhodou sa juhoslovanský rock, do ktorého patrili aj srbskí hudobníci, zapísal do rockových dejín. V posledných rokoch je srbská scéna čoraz aktívnejšia a priťahuje aj zahraničných návštevníkov na jeden z najnavštevovanejších festivalov v Európe – EXIT Festival, alebo na svetoznámu prehliadku jazzu Nišville.

Srbská komunita je však aktívna aj na Slovensku, kde žije a pracuje okolo 15-tisíc Srbov. Aj pre nich je určené podujatie Nu Sound of Serbia, ktoré sa uskutoční 7. mája v bratislavskom MMC aj vďaka finančnej podporu Kult Minor - fondu na podporu kultúry národnostných menšín. "Program večera vznikol tak, aby reprezentoval to najlepšie zo živej hudby, preto sme vyberali z tých najlepších srbských koncertných kapiel," hovoria organizátori z agentúry Music Press Production.

Počas nabitého koncertného večera vystúpia u nás už dobre známa alternatívno-rocková úderka Repetitor a vo svojej slovenskej premiére sa predstavia post-punkoví E-Play a industriálni dreDDup. Srbskú scénu prídu predstaviť aj osobnosti zo srbskej hudby, ktoré pripravujú veľké festivaly či koncerty. Vstup na diskusiu je voľný – treba sa však zaregistrovať na mailovej adrese info@mpproduction.eu. Na záver je pripravená afterpárty a ďalšie prekvapenia.

Lístky na Nu Sound of Serbia sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Nu Sound of Serbia Zdroj: vizuál podujatia
Viac o kapelách

Prvýkrát na Slovensku vystúpi post-punková kapela E-Play, ktorá vznikla v roku 1998. Za ten čas si prešla rôznym vývojom, čo sa podpísalo na jej "chameleónskom" prejave. Špecifický zvuk formácie vznikol kombináciou atmosférickej kombinácii gitár a syntetizátorov s údernou rytmikou a basgitarových liniek vystrihnutých z trip-hopu. Pätica hudobníkov, vedená šarmantnou speváčkou, skladateľkou a textárkou Majou Cvetković, si môže vyberať z čoho zostaví koncert. Na výber má päť štúdiových albumov, pričom ten posledný s názvom Sloboda mal úspech nielen v undergrounde, ale aj v srbskej národnej televízii a rádiu.


Ak existuje niečo ako invázia balkánskych nezávislých kapiel, tak v jej popredí svojí srbská kapela Repetitor, ktorá svojou tvorbou oslovuje najmä fanúšikov kapiel ako Mudhoney, Sonic Youth, Nirvany či Pixies. Nespútaný garage-rockový živel z Belehradu svoje skladby oholil až na kosť – sú surové, špinavé a priamočiare, jednoducho rock'n'roll na srbský spôsob. Zohratá trojica si svoje medzinárodné renomé vydrela na koncertných pódiách, najazdila tisícky kilometrov a postupne sa vypracovala na jednu z najznámejších srbských kapiel v zahraničí. Okrem fanúšikov surového zvuku a alternatívy zo všetkých kútov Európy si Repetitor získali aj väzňov, ktorým zahrali v belehradskom väzení.


dreDDup patria k priekopníkom industriálneho rocku. Pochádzajú z Nového Sadu, kde formovali srbskú industriálnu scénu už od roku 1997. Stali sa legendou a malým kultom, ktorý sa obracia aj na priaznivcov punku, elektroniky, darkwave, synthpopu či rock'n'rollu. Nie nadarmo im dávajú prívlastky ako "industriálny masaker" alebo "démonická elektronika". A takto môžeme charakterizovať aj ich živé vystúpenia – energické, démonické, adrenalínové – jednoducho masaker. Na konte majú už osem štúdiových albumov, posledný s názvom Romance of Romans vydali tento rok.


Vstupenky:  

Zdroj: Music Press Production (Hudba.sk edit)