Hudobný sviatok nielen pre jazzmanov sa blíži. Jarné džezáky predstavia mladý svetový jazz už v sobotu 28. apríla v bratislavskom Ateliéri Babylon. Festivalový večer otvorí svojím koncertom Kadri Voorand, po nej na pódium prídu legendárny Omar Hakim a Rachel Z s projektom OZ Experience a večer uzavrie speváčka Ester Rada.

O Kadri Voorand sa hovorí ako o výnimočnom talente. Minulý rok získala cenu Estonian Music Awards ako umelkyňa roka, za svoj album Armupurjus dostala ocenenie jazzový album roka. "Kadri Voorand je z Estónska, krajiny, ktorú u nás po jazzovej stránke veľmi nepoznáme. Keď som ju počul prvýkrát, jej spev ma príjemne šokoval. Pracuje na takej širokej a univerzálnej báze, že je ťažké ju niekam zaradiť. Je mladá, veľmi talentovaná a pri klavíri si rozumie napríklad s Joss Stone. Jej koncert určite odporúčam," nešetril slovami chvály Peter Lipa.  


Omar Hakim Rachel Z sa na hudobnej scéne pohybujú najdlhšie z tohtoročného trojlístka. Hakim bol bubeníkom najslávnejšej fusion kapely Weather Report, hrával aj s jazzovými hviezdami ako Miles David, John Scofield, Geogre Benson a mnohými ďalšími. Rachel Z, jeho manželka, je skvelou klaviristkou, ktorej hudba je veľmi komunikatívna. Na jarných džezákoch sa predstavia s projektom OZ Experience, v ktorom s nimi hrajú aj basgitarista Linley Marthe a gitarista Louis Winsberg.

"Teším sa aj na koncert Ester Rada. Táto Etiópčanka žijúca v Izraeli je dokonalá a výrazná. Jej koncert je zážitkom," sľubuje Peter Lipa. Ester Rada slovenskú koncertnú premiéru absolvovala pred pár rokmi na Pohoda festivale. Teraz prichádza s novým albumom Different Eyes, ktorý je mixom nového soulu, funku, tradičného R&B a etiópskeho jazzu.  


Redakciu Hudba.sk za organizátorov informovala Silvia Turnerová. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Stina Kase