O piesne nielen z nového albumu v živom podaní nakoniec českí fanúšikovia kultových Einstürzende Neubauten neprídu. Kapela potvrdila nový termín, a to na 14. mája 2021 vo Fóre Karlín.

Einstürzende Neubauten tento rok prichádzajú s úplne novým štúdiovým albumom Alles In Alley. Vyjde 15. mája a obsahuje kolekciu desiatich piesní. Spoločnou témou niektorých z nich je, okrem iného, ​​mesto Berlín, hovorí kapela v oficiálnom vyhlásení k novému CD, ktoré si zároveň nadelila ku štyridsiatemu výročiu existencie.

"Sme radi, že sa nám podarilo dohodnúť náhradný termín. Je to síce de facto za rok, ale v súčasnej celosvetovej situácii nebolo jednoduché nové termíny nájsť. Praha bude prvou koncertnou zastávkou celého turné. Verím, že tentoraz to už dopadne a stretneme sa v máji 2021 vo Fóre Karlín," hovorí promotérka Milena Palečková.

Kariéra Einstürzende Neubauten začala v roku 1980. Zakladajúci člen Blix Bargeld bol požiadaný, aby vystúpil v berlínskom Moon Clube. Vymyslel si skupinu Einstürzende Neubauten, ponuku na koncert prijal a pozval pár priateľov. Počiatočnými členmi kapely sa stali muzikanti, ktorí mali ten večer čas. Oficiálne narodenie Einstürzende Neubauten je ale všeobecne spojené s týmto koncertom. Nikto vtedy nemohol predvídať, že takmer po štyroch desaťročiach bude táto formácia stále tak produktívne a s veľkou fanúšikovskú základňou.

Svojím debutovým albumom Kollaps (1981) vyhlásili vojnu všetkým dovtedajším spôsobom počúvania hudby. Ich novátorský a experimentálny prístup ovplyvnil celý rad skupín a umeleckých žánrov od divadla cez výtvarné umenie až po film. Za svoju existenciu vydali celkom 12 albumov, na práve pripravovanej novinke sľubujú doposiaľ neprebádané obzory ich vnímania hudby. V Prahe, kam sa viac menej pravidelne vracajú, dorazia v zostave: Blix Bargeld, Alexander Hacke, NU Unruh, Jochen Arbeit a Rudi Moser.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Pavel Turner.