Český hudobný magazín Full Moon v roku 2020 slávi desať rokov svojho fungovania. Aktivity k okrúhlemu výročiu síce komplikuje pandémia koronavírusu, ale ako hovorí šéfredaktor Michal Pařízek - žihľavu mráz nespáli. Narodeninové koncerty sú presunuté alebo ich presun čaká, no unikátna kompilácia Full Moon 10 vyjde v máji presne podľa plánu.

Výročie je síce desiatkové, no Full Moon pre svojich priaznivcov pripravil dvojnásobnú nádielku - kompilácia obsahuje dvadsať nikdy nevydaných skladieb od dvadsiatich skupín. Vyjde 28. mája digitálne a v podobe exkluzívnej dvoj-LP v limitovanom počte 500 kusov. Z nahrávky boli zatiaľ zverejnené dve ochutnávky - po úvodnej Hate Away od skupiny Please the Trees vyšiel v pondelok 20. apríla ďalší singel Crown od shoegazeových Manon meurt. Známy je už aj kompletný tracklist celej kompilácie a jej obal.



Väčšina skladieb vznikla špeciálne a konkrétne pre túto príležitosť. Proces vzniku nahrávky sa datuje k začiatku roka 2018, nápad však vznikol oveľa skôr. "O podobnom výbere uvažujeme vlastne už niekoľko rokov, nakoniec sme počkali na desiate výročie," hovorí šéfredaktor Michal Pařízek.

"Možno najťažšie bolo vybrať kapely, od začiatku nám totiž bolo jasné, že sa všetci naši obľúbenci na 2LP nezmestia. S ťažkým srdcom sme preto niektoré skupiny, interpretky a interpretov oželeli. Ale potvrdením toho, že sme vybrali dobre, bola skutočnosť, že žiadna z dvadsiatich oslovených účasť neodmietla, vrátane tých zahraničných, a čo viac - všetci nakoniec skladbu naozaj dodali. Čo považujem za neuveriteľné," dodáva.



Skladby pre Full Moon 10 vznikali čiastočne v pražskom Golden Hive Studiu, kde bola celá kompilácia tiež masterovaná, prípadne v domovských štúdiách zúčastnených kapiel. Na nahrávku prispeli aj tri mená zo Slovenska. Autumnist nahrali coververziu skladby The Romance of the Telescope od britskej legendy Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD), Katarzia zase prespievala Poctu Majakovskému od Roba Grigorova, ktorú prvýkrát predstavila v novembri na udeľovaní divadelných cien Dosky 2019. Hudbu do coververzie, ktorá je veľmi odlišná od originálu, spravila spoločne s Pjonim, ktorý pod svojím producentským alteregom Isama Zing na kompiláciu prispel aj vlastnou skladbou Piano Ballad.

Zaujímavá je tiež účasť troch zahraničných mien - americkej skupiny Algiers, oceňovanej poľskej kapely Trupa Trupa, ktorá je od minulého roka súčasťou kultového amerického vydavateľstva Sub Pop, a austrálskych The Kill Devil Hills. Z domácich českých kapiel na kompiláciu okrem Please the Trees a Manon meurt prispeli Kalle, Kittchen, Bonus či Houpací koně.

vizuál Full Moon 10 Zdroj: Carton Clan

2LP Full Moon 10 je zberateľským kúskom s unikátnym skladacím (gatefold) obalom s vizuálom rôznych fáz mesiaca z dielne štúdia Carton Clan, ktoré už od začiatku existencie magazínu stojí za jeho dizajnom. Keďže na dvojvinyl sa zmestilo "len" 19 skladieb, súčasťou balenia je download karta, ktorá umožní stiahnutie bonusovej skladby z dielne pražskej skupiny Market. V digitálnej podobe bude kompilácia od 28. mája dostupná na Bandcampe a väčšine tradičných streamovacích služieb.

Na Bandcampe je zároveň už teraz možné predobjednať si vinyl aj s ďalšími bonusmi v podobe ročného predplatného časopisu, balíčka zrnkovej kávy z edície Full Moon či lístka na narodeninový koncert. Ten sa mal pôvodne konať v deň vydania albumu, no pre súčasné opatrenia musel byť presunutý na 25. septembra. V pražskom Divadle Archa vystúpia japonskí Bo Ningen, Autumnist a Kalle.

Tracklist 2LP kompilácie Full Moon 10:

A1: Please the Trees - Hate Away 
A2: Tomáš Palucha - Mauglí
A3: Bonus - Vedle člověka (demo)
A4: Bára Zmeková - Za dveřmi
A5: ±0 - Možná 

B1: Autumnist - The Romance of the Telescope (OMD cover)
B2: Orient - WWIII
B3: Katarzia a Pjoni - Pocta Majakovskému (Robo Grigorov cover)
B4: Houpací koně - Houpací koně
B5: The Kill Devil Hills - Helsinki

C1: Kill the Dandies! - I May Even Dance
C2: Manon meurt - Crown
C3: Trupa Trupa - Revolution 90210
C4: Five Seconds to Leave feat. Ane Bjerkan - From Dark to Light 

D1: Kalle - Breathing 
D2: Algiers - Born on the Floor (The Make-Up cover)
D3: Pris - Tráva
D4: Isama Zing - Piano Ballad
D5: Kittchen - Stíny

Redakciu Hudba.sk informoval Michal Pařízek z Full Moonu. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach magazínu Fullmoonzine.czFacebook.com/fullmoonmag.

Vizuál: Carton Clan