Kultúrne a kreatívne centrum Nová Cvernovka počas celodenného streamu odpremiéruje archívne zábery i nové relácie, predstaví ateliéry aj vynovený park pod Palmou a prinesie hudbu, detské divadielko aj diskusiu o budúcnosti kultúrnych pracovníkov 21. storočia.

Virtuálni návštevníci sa môžu tešiť na živé vstupy zo štúdia NCTV (televízny projekt Novej Cvernovky). Online prehliadka predstaví - tak ako každý rok - rôznorodú prácu ľudí z ateliérov: maliarov/ok, návrhárov/ok, architektov/iek či tlačiarov/ok. Areálom prevedie programová riaditeľka Paula Poštolková a PR manažérka Simona Papšová.

Diváci budú mať unikátnu možnosť pozrieť si po prvýkrát dokument Suť na Park, ku ktorému v štúdiu viac porozpráva Lucia Luptáková z Nadácie VÚB. Hlavný partner živej kultúry v Novej Cvernovke pomohol premeniť stavebnú suť na nový verejný park na Račianskej ulici (viac na www.sutnapark.sk). Súčasťou parku je aj 24 nových stromov, ktoré Nová Cvernovka vysadila s podporou Hlavného mesta Bratislavy, Veľvyslanectva Holandského kráľovstva a Španielskeho veľvyslanectva na Slovensku v rámci iniciatívy 10000stromov.sk.

Režisérom prvomájového vysielania bude Matwe Kaščák - hudobný dramaturg kultúrneho centra Nová Cvernovka, ktorý má na starosti aj rozbiehajúcu sa NCTV. "Pripraviť celodenný stream je výzva, obzvlášť v priestore, akým je Nová Cvernovka. Chystáme špeciálne diely našich pravidelných relácií na NCTV, natáčame ateliéry, ľudí, divadlo, uvedieme aj spot a rôzne audiovizuálne prekvapenia."

Hlavná diskusia otvorí tému budúcnosti kultúrneho a kreatívneho priemyslu 21. storočia, kultúrnej ekológie a Nového európskeho Bauhausu - medzinárodnej iniciatívy, ktorá spája udržateľnosť, kultúru, rozvoj komunít aj investícií. Okrem toho privítajú moderátorky v štúdiu na rozhovoroch viacero zaujímavých hostí. Braňo Čavoj porozpráva o plánoch a projektoch Nadácie Cvernovka. Michal Janák porozpráva o práci architekta v ateliéri Plural. O divadle v Novej Cvernovke povie viac dramaturgička Janka Smokoňová a z Platformy pre súčasný tanec dorazí Soňa Kúdelová.

Kristína Uhráková z ateliéru Pressink a Michal Líner z ateliéru Časopriestor prezradia, v čom spočívala ich práca - grafickej dizajnérky a fotografa - na knihe Nepredať! Zveľadiť!, ktorú Nadácia Cvernovka nedávno vydala v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom. Súčasťou vysielania bude aj špeciálne vydanie History Kabinetu, ktoré priblíži, ako vznikol Sviatok práce. Michal Havran a jeho hosť odhalia, ako sa menil význam tohto štátneho sviatku, ktorý má pre mnohých aj dnes ideologický charakter. Pravidelný formát Čau o piatej vydavateľstva KK Bagalu tento rok predstaví dielo ďalšieho slovenského autora. Herec Juraj Hrčka predčíta úryvok z doposiaľ nevydanej knihy Ballu.


Tohtoročný program prvomájových zatvorených ateliérov nezostane virtuálnym  návštevníkom nič dlžný ani hudobne. Odpremiérujú nové interveNCie - umelecké vystúpenia z netradičných priestorov Novej Cvernovky. Blame Your Genes zahrá z internátnej kuchyne, Alice Volf pri bistre Dvanásť duší, a hardcorová kapela Kultúra smrti v unikátnom setupe v hlavnej sále. V spolupráci s ateliérom Atom predstavia svoj nový album Eremen & Petijee v rámci listening session s Joeom Trendym. Záver streamu preberie Nočná, ktorá bude až do rána spríjemňovať online svet súčasným technom a rôznorodou tanečnou elektronikou.

Aj tentokrát sa budú diváci môcť zapojiť cez sli.do pomocou hashtagu #1MAJ alebo prostredníctvom originálneho kvízu 2.0 na Facebooku, v ktorom si Nová Cvernovka otestuje vedomosti svojich skalných fanúšikov.

Celodenný live stream bude možné sledovať na online platformách Novej Cvernovky - Youtube.com/novacvernovka a Facebook.com/novacvernovka.

Facebook event

Fungovanie kultúrneho priestoru môžete podporiť kúpou lístka bez miestenky. Viac info o podujatí nájdete na oficiálnom webe novacvernovka.eu.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Novej Cvernovky Nikola Sadloňová. Tlačovú správu sme upravili.