Hudobník, maliar a grafik vystupujúci pod maskou a menom JAF 34 vydáva debutový album s názvom Empty. Témou nahrávky, ktorá sa hudobne pohybuje medzi ambientom a post-rockom, je kolobeh života a jeho prázdnota.

Projekt JAF 34 vznikol roku 2014, keď umelca oslovili VR/Nobody pre spoluprácu na skladbe Gone. Následne začal JAF 34 zaznamenávať riffy, učiť sa tvorbu skladieb a produkovať demá. Túžba po rozšírení palety zvuku viedla k prizvaniu ďalších hudobníkov. Po niekoľkých rokoch, počas ktorých postupne zverejňoval svoje skladby - An End (2019), Now (2019), Zero (2020) a Light (2020) - prináša svoju prvú ucelenú nahrávku Empty. Okrem spomenutých kúskov sú na ňom aj dve doposiaľ nezverejnené novinky Inhale a Exhale, pričom v oboch hosťuje speváčka Viktorie Marksová (od roku 2019 členka kapely Houpací koně).

"Na začiatku projektu stála smrť v mojej rodine, ktorá celú vec veľmi nakopla. Vlastne som chcel album zosnulému venovať. Emócia, ktorú som prežíval, mi stanovila aj koncept. Zistil som však, že je to veľmi široká téma, dá sa na ňu nazerať z mnohých uhlov. Či už je to prázdnota osobná alebo vyprázdnenosť spoločenská, čo odrážajú aj jednotlivé tracky a videá," približuje JAF 34, koncept minialbumu, ktorý vychádza z post-rocku, alternatívneho rocku a shoegaze s množstvom ambientných a synťákových plôch.


Na albume môžete okrem Viktorie Marksovej počuť aj vokály Vojtěcha Filipa, Jakuba Daša (Nikitin) a Petry Hanáčkovej. Za bicie zasadli Jirka Bendl (Manon Meurt) a Oskar Pilař (ex Peter Pan Complex), basgitary nahrali Michal Hanáček (ex Baro Chandel) a Jakub Chaba (ex Peter Pan Complex). Zostavu hostí dopĺňajú pianista Petr Voruda (ex Baro Chandel) a David Novotný (Himalayan Dalai Lama) na synťákoch. O mix a mastering sa postaral Martin Havlena v štúdiu Re-Sound.

"Vo výsledku to tak prirodzene fluktuovalo, až sa na nahrávke podieľalo desať ľudí, ktorí ako dieliky skladačky presne zapadli do celého konceptu. Avšak v súčasnej dobe plánujem stálejšiu zostavu, aby všetko odsýpalo. Pracovať s toľkými hudobníkmi bola skvelá, ale časovo náročná skúsenosť. Práca zabrala aj kvôli pandémii koronavírusu viac ako tri roky. V tejto chvíli chcem kapelu personálne ustáliť," dodáva JAF 34.


Talentovaný umelec, ktorý vyznáva futurizmus ako progresívne nastavenie mysle, sa rozhodol svoju identitu skrávať pod zrkadlovou maskou symbolizujúcou reflexiu okolitého sveta v tvorbe. Zároveň vyzýva poslucháčov, aby nevzťahovalo svoju pozornosť na povrchné záležitosti - akou môže byť i fyzický vzhľad.

Album Empty vychádza digitálne a v limitovanom náklade aj ako originálne riešené a číslované CD. Nahrávku môžete počúvať a podporiť kúpou na Bandcampe.



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Anna Mašátová. Tlačovú správu sme upravili. Novinky JAF 34 môžete sledovať na jeho profiloch na sociálnych sieťach Facebook a Instagram