Mala to byť jedna z udalostí roka 2020, no tak ako mnohé iné podujatia, aj plánovaný tribute koncert k 70. výročiu narodenia Karola Duchoňa sa niekoľkokrát presúval. Aktuálne uvoľňovanie opatrení by však konečne malo priniesť postupné znovuoživenie kultúrneho života.

Koncert s názvom Posledný Bohém - Karol Duchoň '70, na ktorom budú nesmrteľné hity legendárneho speváka spievať populárni slovenskí aj českí interpreti, by tak mal byť jednou z prvých väčších akcií na Slovensku po mimoriadne náročnom období, ktorému sme čelili počas posledného viac ako pol roka.

Podujatie sa pôvodne malo konať 26. apríla 2020, len pár dní po nedožitých 70. narodeniných Karola Duchoňa. Narodil sa 21. apríla 1950 a hoci sa dožil iba 35 rokov († 5. novembra 1985), v slovenskej populárnej hudbe zanechal nezmazateľnú stopu.

Počas svojej krátkej, no mimoriadne plodnej kariéry tešil svojím talentom fanúšikov po celom území vtedajšieho Československa, ale absolvoval aj viacero úspešných vystúpení v zahraničí. Piesne ako S úsmevom, Šiel, šielDievča z Budmeríc, Smútok krásnych dievčat, Primášovo srdce alebo Čardáš dvoch sŕdc prirodzene zľudoveli a skladba V slovenských dolinách dokonca nadobudla takmer hymnický status.

Karol Duchoň, 1971 Zdroj: Peter ProcházkaKarol Duchoň v roku 1971 (foto: Peter Procházka)

Fanúšikovia Karola Duchoňa sa očakávanej koncertnej pocty dočkajú v nedeľu 13. júna 2021. V aréne NTC v Bratislave im svoje obľúbené "duchoňovky" zaspievajú Mário "Kuly" Kollár, Ondřej Gregor Brzobohatý, Nela Pocisková, Lukáš Adamec, Martin ChodúrJanko Slezák v doprovode legendárneho Rozhlasového Big Bandu Gustáva Broma pod taktovkou Vlada Valoviča.

Napriek produkčným obmedzeniam a protiepidemiologickým opatreniam, ktoré musia byť v súlade s platnou vyhláškou dodržané, sa diváci môžu tešiť na naozaj unikátny koncert v štýle veľkých revuálnych šou s modernými prvkami, ktoré vizuálne doplnia notoricky známe skladby. Organizátori aj účinkujúci sľubujú nezabudnuteľný zážitok plný skvelej hudby, ktorý bude pre milovníkov slovenských evergreenov určite patriť ku kultúrnym vrcholom roku 2021. 

Vstupenky na podujatie nájdete v sieti Predpredaj.sk.

Zdroj: PR článok / Kvapka nádeje

Anketa: Ktorý hit Karola Duchoňa je Váš obľúbený?

Dievča z Budmeríc
V slovenských dolinách
S úsmevom
Šiel, šiel
Čardáš dvoch sŕdc
Smútok krásnych dievčat
Primášovo srdce
Elena
Na srdci mi hraj
Matka
Mám ťa rád
Jazvečík Boby
Pieseň o decembri
Tancujem s tebou rád
Pár chvíľ lúčenia
Batoh s páperím
Cítim
Náš učiteľ
Vonia kakao
Kamenný kvietok

Súvisiaci interpreti: Karol Duchoň