Po úspešnom pilotnom online ročníku festivalu Piano Days sa občianske združenie InMusic rozhodlo zopakovať maratón sólových klavírnych recitálov aj v roku 2022. Ideou festivalu je prepojiť mestá po celom Slovensku individuálnymi koncertmi etablovaných i mladých klaviristov, odchovancov slovenskej klavírnej pedagogiky. Celkovo sa počas jedného týždňa medzi 2. až 8. májom uskutoční osem koncertov.

Festival otvorí 2. mája recitál manželov Buffovcov na najvýchodnejšom kultúrnom centre Slovenska v Štátnej filharmónii Košice. V utorok 3. mája sa v bratislavskej Redute predstaví Jakub Čižmarovič. Počas stredajšieho večera 4. mája obohatia svojou hrou rodné publikum v Nitre mladí klaviristi Emanuel Maňuch a Marek Lukáč. Dom umenia Fatra v Žiline privíta v štvrtok 5. mája dvoch klaviristov – Kamilu Mihalovú a Ivana Šillera. Festival uzavrú 8. mája nedeľné koncerty Petra Pažického a Daniely Varínskej, ktoré sa budú konať v priestoroch Slovenského rozhlasu.

Festival Piano Days tak jednak prepája jednotnou myšlienkou významné kultúrne inštitúcie – Slovenskú filharmóniu, Slovenský rozhlas, Nitriansku galériu, Štátny komorný orchester v Žiline a Štátnu filharmóniu Košice. Jednak niekoľko generácií slovenských klaviristov z ich viac-menej rodným prostredím a jeho sálami.

Vznik festivalu inšpiroval medzinárodný projekt Piano Day Nilsa Frahma, ktorý sa od roku 2015 koná vždy v marci po celom svete. Otcom slovenského festivalu je Ivan Šiller, ktorému bolo počas pandémie ľúto, že kvalitné nástroje stáli nemé a nevyužité v prázdnych sálach. Na rozdiel od minulého online ročníka už môžete prísť na koncerty osobne aj vy. Započúvajte sa do zvukov klavíra, zaplňte koncertné siene, prejavte priazeň a podporu tejto na Slovensku jedinečnej myšlienke a tak opäť spoločne s aktérmi naštartujte koncertný život roka 2022.

Koncert sa koná v rámci projektu InMusic - celoročná činnosť 2022, ktorý z verejných zdrojov ako hlavný partner podporil Fond na podporu umenia. S podporou SOZA. S finančným príspevkom Hudobného fondu. Partnerom je Hudobný Život a Opera Slovakia.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Kristína Gotthardt. Bližšie informácie nájdete na webe InMusic aj na facebookovom profile.