Do vydania dlho očakávaného šiesteho albumu kapely Queens of the Stone Age ostáva už len niekoľko dní. Kapela, ktorá sa mesiac po jeho vydaní predstaví vo Viedni (2.7.) a následne aj na festivale Rock for People (4.7.), si naň prizvala viacerých hostí. Najviac však udivuje spolupráca s Eltonom Johnom. Prečítajte, ako k nej došlo.

Medzi hosťami na nahrávke s názvom ...Like Clockwork sa objavilo viacero mien zo stáleho okruhu spolupracovníkov, ktorých skôr ako za hostí možno považovať za staronových členov štúdiovej zostavy neustále sa meniaceho projektu okolo Josha Hommea. Sú nimi napríklad Mark Lanegan, Nick Oliveri, bubeník Dave Grohl, či multiinštrumentalista a spevák Trent Reznor. Novým menom v diskografii kapely je Alex Turner z kapely Arctic Monkeys, ktorej Homme produkoval album Humbug (2010). Medzi prekvapujúcejších hostí tak patrí Jake Shears zo Scissor Sisters a najmä stálica britskej hudobnej scény Sir Elton John.

Hosťovanie popového velikána na albume Queens of the Stone Age pritom vzniklo úplne spontánne a bez akéhokoľvek strategického marketingového plánu. Elton John si nedávno obľúbil bočný projekt Josha Hommea, Davea Grohla a Johna Paula Jonesa Them Crooked Vultures. "Jeho šofér poznamenal, že ak sa mu páči toto, určite by si mal vypočuť aj Queen of the Stone Age a hneď mu ich pustil cestou v prenajatom aute.

Z vodiča sa vykľul Hommeov spolubývajúci zo študentských čias, ktorý na poznámkový bloček na prístrojovej doske načmáral Joshovo súkromné číslo a odovzdal ho britskému šľachticovi. Keď zazvonil mobil a predstavil sa volajúci, Homme si najskôr myslel, že si z neho opäť niektorý z jeho kamarátoch chce vystreliť. Elton John potom stihol v priebehu jedného dňa natočiť duet s legendárnym Engelbertom Humperdickom aj nahrať piano s viacej než o tri desaťročia mladšími QOTSA. Neskôr sa do Hommeovho domáceho štúdia vrátil donahrávať spev ku skladbe Fairweather Friends.

Rok plný vzostupov a pádov

"Like clockwork" je v angličtine termín používaný pre niečo, čo je jednoduché, plynulé a má ľahký priebeh. Nahrávanie albumu s týmto názvom však prebiehalo úplne naopak. "Ten názov pomenúva situáciu, ktorá sa za celú dobu nahrávania ani raz nenastala... Bol to hektický rok plný osobných vzostupov a pádov," prezradil o príprave albumu Josh Homme. Napriek tomu sa on a jeho súčasní spoluhráči Troy Van Leeuwen, Michael Shuman a Dean Fertita, zo začiatku s bubeníkom Joeyom Castillom, ktorého po odchode v strede nahrávania vystriedal na bubeníckej stoličke Dave Grohl, dali do práce.

"Som ten typ, ktorý si proste odpľuje a povie 'tak a ideme na to'. Vždy hrám o tom, ako sa vysekám z problémov a akokoľvek je to nepohodlné, je to smer, ktorým som sa rozhodol vydať. Nesnažím sa niečo dosiahnuť, je to dokument o všetkom, čo sa dialo v poslednej dobe, v dobrom i v zlom. Jedného dňa vám odíde bubeník, s ktorým hráte desať rokov, druhý deň ráno zaklope na dvere štúdia Elton John..." dodal Homme.

Pozrite si originálnu ochutnávku albumu ...Like Clockwork, ktorá ponúka v 15 minútach päť skladieb aj s bonusom v podobe krásne temného videa.


Bez ohľadu na slávnych hostí na albume je však Queens of the Stone Age stále predovšetkým vynikajúcou živou kapelou. Nový bubeník Jon Theodore do zostavy perfektne zapadol, ich prvý spoločný koncert na festivale Lollapalooza, tak ako všetky nasledujúce, zožal veľký úspech.

Návštevníci viedenského koncertu aj festivalu Rock for People sa už teraz môžu tešiť veľký hudobný zážitok. Obľúbený český festival ponúkne v termíne od 2. do 5. júla popri QOTSA aj ďalšie zaujímavé mená ako Thirty Seconds To Mars (USA), Parov Stelar Band (AT), Foals (UK), Billy Talent (CAN), Gogol Bordello (USA), Klaxons (UK), Modestep (UK), Papa Roach (USA) či A Day To Remember (USA).

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová za festival Rock for People. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Elton John, Queens of the Stone Age