Bezpochyby najdiskutovanejšou udalosťou na domácej scéne bol tento týždeň nový Rytmusov klip na neoficiálny "remix" skladby Started From The Bottom od Drakea. V zámorí zas zarezonovali napríklad nové skladby od Wu-Tang Clanu, Beyoncé alebo Goodie Mob, zaujímavých noviniek sa však urodilo omnoho viac.

Začnime Rytmusom, ktorý svojím najnovším počinom vyvolal tradične pozitívne aj negatívne reakcie. Na podnet redaktora portálu Refresher.sk sa totiž rozhodol nahrať vlastnú verziu Started From The Bottom od Drakea, pričom k nej rovno nakrútil aj klip. Ten vznikal v Česku, konkrétne na známom sídlisku Chanov (Most) a na Parížskej ulici v Prahe. Na konci skladby si Rytmus neodpustil kritiku Suverena a iných rapperov, ktorí sa vo svojej tvorbe venujú témam ako láska alebo šťastie. Viac info aj samotný videoklip nájdete TU.

Ako je už dlhšie známe, Wu-Tang Clan v lete poteší svojich fanúšikov novou štúdiovkou s názvom A Better Tomorrow. Najnovšie sa na internete objavila skladba Execution In Autumn, v ktorej do beatu od Franka Dukesa rapuje štvorica Inspectah Deck, Raekwon, RZA a U-God. Aj keď tento track sa pravdepodobne na spomínanej novinke nachádzať nebude, je sľubným náznakom, ako bude asi šiesty album Clanu znieť.

Wu-Tang Clan - Execution In Autumn

Na novom albume momentálne pracuje aj Beyoncé, ktorá najnovšie predstavila pieseň Grown Woman. Tú produkoval Timbaland a úryvok z nej sme už mali možnosť počuť v reklamnom videu Mirrors od Pepsi.

Beyoncé - Grown Woman

B.o.B pred niekoľkými dňami oznámil, že jeho pripravovaná tretia štúdiovka ponesie názov Underground Luxury. Mala by sa na nej nachádzať aj skladba Through My Head, ktorú Bobby Ray predstavil priamo prostredníctvom videa. To má dĺžku takmer šesť minút a obsahuje scény z krátkeho filmu The Raven režiséra Ricarda de Montreuila, ktorý sa zároveň postaral aj o vznik tohto klipu.

B.o.B - Through My Head

O comebackovom albume formácie Goodie Mob sa hovorí už od roku 2011, pričom vtedy sa mal volať We Sell Drugs Too. Tento názov neskôr zmenili na Age Against The Machine, pričom najnovšie Cee Lo Green oznámil, že nahrávka by mala konečne vyjsť 27. augusta. O deň neskôr potom Goodie Mob predstavili aj prvý singel, ktorým sa stala skladba Special Education. V nej sa o refrén postarala ich "kolegyňa" z Dungeon Family Janelle Monaé.

Goodie Mob feat. Janelle Monaé - Special Education

Pharrell sa zhostil úlohy producenta soundtracku animáku Ja, zloduch 2, na ktorý zároveň prispel troma novými skladbami. Jednou z nich je aj vec Happy, ktorá sa ako prvá dočkala zverejnenia. Celý soundtrack sa dostane do predaja 18. júna.

Pharrell - Happy

Komediálne hip-hopové trio The Lonely Island vydá 11. júna svoju tretiu štúdiovku The Wack Album, ktorá bude obsahovať tiež skladbu Diaper Money. K tej sa najnovšie Andy Samberg, Akiva Schaffer a Jorma Taccone rozhodli nakrútiť klip.

The Lonely Island - Diaper Money

Spevák Mayer Hawthorne je ďalším z plejády interpretov, ktorí momentálne pracujú na novej štúdiovke. Tá jeho sa bude volať Where Does This Door Go a dočkáme sa jej už 16. júla. Prvou ochutnávkou z nej sa stala pieseň Her Favorite Song.

Mayer Hawthorne - Her Favorite Song

Minimálne na undergroundovej scéne je jedným z najočakávanejších tohtoročných releasov album Extended Play, ktorý pripravil producent Statik Selektah. Naposledy sme tu od neho mali bombu v podobe tracku 21 & Over so Seanom Priceom a Macom Millerom a dnes je to pre zmenu track Funeral Season so zostavou v zložení Styles P, Bun B a Hit-Boy.

Statik Selektah feat. Styles P, Bun B & Hit-Boy - Funeral Season

Statik Selektah má prsty aj v nasledujúcom príspevku, ktorým je skladba We Movin od AZ. Ten momentálne pripravuje album Doe Or Die II, ktorý bude pokračovaním jeho debutu Doe Or Die z roku 1995. Práve We Movin v Statikovej produkcii je prvým singlom z tejto nahrávky.

AZ - We Movin

Label Soul Tools v rámci tretieho dielu série Soul Toolsday predstavil skladbu Don’t Mess With Me, ktorú nahral Brother Ali. O produkciu tracku sa postaral Reggie Reg.

Brother Ali - Don’t Mess With Me

Reksov najnovší projekt Revolution Cocktail by mal konečne doraziť 2. júla, pričom jeho autor sa ešte predtým rozhodol z neho zverejniť skladbu Flags. Tú produkoval floridský beatmaker Numonics, s ktorým Reks vlani spáchal album Rebelutionary.

Reks - Flags

Loaded Lux zatiaľ nie je príliš známym pojmom, čo si tento rapper zjavne uvedomuje. Asi práve tento fakt ho viedol k tomu, že si do remixu skladby Rite pozval Redmana s Method Manom. Tí ako obvykle podali excelentný výkon a celkový výsledok ich spolupráce preto vôbec neznie zle. Samotný remix sa navyše dočkal aj vizuálneho spracovania.

Loaded Lux feat. Redman & Method Man - Rite (Remix)

Nakoniec tu máme ešte jednu záležitosť z domácej scény. Je ňou track Power od mladého rappera Gleba, ktorého môžete poznať z vlaňajšieho Delikovho XXX Tapeu. A práve tohto člena Mojej Reči si teraz Gleb pozval do svojej skladby produkovanej Komanderom. Vec nájdete na Glebovom Stanica Zoo Mixtape.

Gleb feat. Delik - Power

Týždenný prehľad noviniek na hip-hopovej scéne vychádza vždy vo štvrtok o polnoci. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu v tomto žánri, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miguel Mitchél
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Rytmus, Wu-tang Clan