Nedeľný večer po roku opäť patril odovzdávaniu hudobných cien prestížneho amerického magazínu Billboard. Až v trinástich kategóriách triumfoval kanadský raper Drake, ktorý tak prekonal rekord Adele spred piatich rokov. Špeciálnu cenu Icon Award za svoj prínos v hudobnom svete si prevzala Cher.

Magazín Billboard patrí medzi najuznávanejšie a najsledovanejšie médiá venujúce sa hudobnej tvorbe. Preto sa nemožno čudovať, že aj ceny Billboard Music Awards sa každoročne tešia veľkému záujmu u fanúšikov ale aj samotných interpretov. V porovnaní s Grammy či BRIT Awards ide o "komerčnejšiu" anketu, nominácie v jednotlivých kategóriách totiž pochopiteľne odzrkadľujú najmä to, ako to v poslednom roku vyzeralo v singlových a albumových rebríčkoch Billboard.

Večerom sprevádzala dvojica moderátorov, ktorú vytvorili špeciálne pre tento večer raper Ludacris a speváčka Vanessa Hudgens, ktorá na seba tento rok po dlhej dobe upozornila hosťovaním v skladbe Reminding Me. Vanessa okrem moderovania pripomenula aj svoje spevácke kvality, keď v jednom zo vstupov zaspievala kúsok z hitu I'm Your Lady od Céline Dion.

Drake triumfoval, Rihanna opäť absolútne pohorela

Jednoznačným kráľom večera sa stal kanadský raper, spevák a herec Drake, ktorý si z pódia odniesol rekordných 13 ocenení z celkových 22 nominácií. Prekonal tým doterajšie prvenstvo anglickej speváčky Adele, ktorá v roku 2012 získala dvanásť trofejí. Drake sa tiež postaral o jedno z najpôsobivejších vystúpení večera. Jeho dejiskom nebola T-Mobile Arena v Las Vegas, ale priamo obrovská "tancujúca" fontána pred hotelom Bellagio. Vizuálne bolo vystúpenie tak prepracované, že samotnému výkonu rapera zrejme nikto nevenoval veľkú pozornosť.



Hneď za Drakea a s veľkým rozdielom zaradili Beyoncé a skupina Twenty One Pilots, ktorí získali po päť cien. Prvá menovaná uspela v kategóriách najlepšia speváčka, najlepší R&B album (Lemonade), najlepší umelec na turné, najlepší R&B umelec a najlepšie R&B turné, čo jej spolu s doteraz získanými oceneniami pomohlo dostať sa na vrchol rebríčka žien s najväčším počtom Billboard Music Awards.

Paradoxne Rihanna, ktorá mala v aktuálom ročníku spomedzi speváčok najviac nominácií (13), nakoniec nedokázala uspieť ani v jednej kategórii. Pre rodáčku z Barbadosu išlo o ďalšiu zdrvujúcu prehru, podobne ako na tohtoročných Grammy Awards, kde sa jej tiež pri veľkom počte nominácií nepodarilo uspieť ani v jednej kategórii. 

Miley dala definitívne zbohom nahote a arogancii

Z vystúpení medzi najočakávanejšie momenty večera rozhodne patrilo vystúpenie Miley Cyrus s jej novým singlom Malibu. 24-ročná speváčka sa po rokoch rebélie, kedy médiá a svojich fanúšikov predovšetkým poburovala, vrátila tam, kde pár rokov dozadu začínala. V nedávnom rozhovore pre Billboard však prezradila, že nejde o návrat späť, ale úplne novú etapu jej života. Posledné dva albumy Bangerz (2013) a Miley Cyrus & Her Dead Petz (2015) jej podľa vlastných slov ukázali to, akou cestou sa chce uberať. Rozhodla sa tak zo svojho života vyradiť drogy a alkohol a byť lepšia kvôli ľudom, ktorí sú pre jej život dôležití. 

Počas svojho predstavenia nežná blondínka neudržala slzy, čo je pochopiteľné, pretože pieseň napísala pre jedného z nich - svojho snúbenca Liama Hemswortha. Vystúpenie sa zaobišlo bez excentrických kreácií, na pódiu sa objavila odetá celá v bielom s kovbojskom klobúku, ktorý skladbe ešte viac dodal nádych country. V závere piesne doplnili jednoduchú projekciu v pozadí stovky padajúcich balónov.


Návrat do histórie s ikonami Cher a Céline Dion

Hviezdou večera bola nepochybne aj speváčka Cher, ktorá len deň pred odovzdávaním cien oslávila 71. narodeniny. V jednom z najočakávanejších vystúpení ceremoniálu zaspievala svoje megahity Believe a If I Could Turn Back Time a bezprostredne potom si z rúk Gwen Stefani prevzala špeciálnu cenu Icon Award.

Ikona amerického popu ani tentokrát nezabudla na honosnú scénu, ligotavé kostýmy a parochne, ktoré sú jej neodmysliteľnou súčasťou. To, že cenu dostala právom, jej svojím standing-ovation dokázalo aj prítomné publikum. Rodáčka z Kalifornie, ktorá je napriek pokročilému veku dodnes aktívnou speváčkou, neskrývala svoje dojatie. "To, čo robím, som chcela robiť odkedy som mala štyri roky. Myslím si, že šťastie bolo v mojom úspechu veľmi dôležité," dodala Cher.

Medzi spomienkové možno zaradiť aj vystúpenie Céline Dion s jej hitom My Heart Will Go On z filmu Titanic, za ktorý svojho času získala Oscara. Vokálne išlo jednoznačne o vrchol večera. Kanadská diva sa na pódiu pod obrovským krištáľovým lustrom ukázala v nádhernej bielej róbe a pripomenula tak veľkoleposť snímky, ktorá dodnes patrí medzi najúspešnejšie filmy všetkých čias.



Ďalším vystupujúcim bola rocková kapela Imagine Dragons, ktorá v príhovore vzdala hold zosnulému spevákovi a hudobníkovi Chrisovi Cornellovi. Ten nečakane zomrel vo veku 52 rokov len pár dní pred ceremoniálom.

"Hoci dnes v noci oslavujeme hudbu a interpretov minulého roka, je to tiež čas, aby sme si spomenuli na člena našej komunity, ktorý nás opustil tento týždeň. Chris Cornell zo Soundgarden a Audioslave bol skutočný inovátor. Hudobný architekt a priekopník na vrchole grungeovej scény v Seattli. Bol produktívny skladateľ, legendárny koncertný umelec, spevák, ktorého bolo dlhodobo počuť, a filantrop. Nadácia, ktorú založil so svojou manželkou Vicky, pomohla mnohým deťom na celom svete. A hoci je Chris preč, jeho odkaz pretrvá," uviedol frontman Imagine Dragons Dan Reynolds.

Veľký hudobný večer aj bez najväčších hviezd

Na pódiu sa počas večera predstavil aj spevák Bruno Mars, ktorý zaspieval pieseň Versace on the Floor zo svojho posledného albumu 24K Magic. Vystúpenie sa síce ničím výrazne neodlišovalo od iných, Bruno však opäť ukázal všetky kvality svojho hlasu a muzikálnosť. Minimálne pre fanúšikov tohto 31-ročného interpreta išlo o skvelú ukážku jeho aktuálne prebiehajúceho svetového turné, s ktorým už 30. mája navštívi Budapešť a 3. júna metropolu Rakúska. 


Na pódiu sa ukázala aj speváčka Halsey so svojim aktuálnym hitom Now Or Never. Vychádzajúca hviezda americkej hudobnej scény sa teší čoraz väčšiemu úspechu nielen na domácej scéne, za čo môže určite ďakovať predovšetkým svojej minuloročnej spolupráci s The Chainsmokers na ich hite Closer. Mimomochodom, tanečné duo spolu s Drakeom ovládlo nominácie - nováčikovia, ktorí len nedávno vydali svoj dlhohrajúci debut, ich mali takisto 22. V nedeľu však získali len štyri trofeje, z toho tri práve za pieseň Closer.

Počas vystúpenia Halsey bolo pódium plné kvetov a rekvizít odkazujúcich skôr do dôb minulých. Aj talentovaná 22-ročná speváčka sa tento rok chystá na celosvetové turné k pripravovanému albumu Hopeless Fountain Kingdom, ktorý vychádza už 2. júna. Koncertnú šnúru odštartuje 29. septembra v USA a už čoskoro by mali byť oznámené aj dátumy pre Európu.

Billboard Music Awards patrili aj tento rok medzi veľmi kvalitné a vyvážené odovzdávanie hudobných cien, zamerané najmä na fanúšikov súčasného mainstreamu. Treba však uznať aj to, že absencia veľkých mien súčasnej pop music, ako sú Beyoncé, Rihanna, Justin Bieber, Selena Gomez alebo Katy Perry bola značná.

Najmä v prípade poslednej menovanej je prekvapením, že na propagáciu svojho pripravovaného albumu Witness nevyužila práve tento večer. Napríklad spolu s Nicki Minaj, s ktorou len pred pár dňami zverejnila ich spoločný tanečný singel Swish Swish. Speváčka ho naživo predstavila v televíznej šou Saturday Night Live, avšak bez raperky. Tá zase nechýbala na udeľovaní cien Billboardu, pre ktoré si ako úvodné číslo večera pripravila takmer 10 minút trvajúce vystúpenie spoločne Lil Wayneom, Jasonom Derulom či Davidom Guettom. Okrem spomenutých na odovzdávaní cien vystúpili aj John Legend s Florida Georgia Line, Lorde, Sam Hunt, Camila Cabello a Julia Michaels.



Prehľad víťazov na Billboard Music Awards 2017:

Interpreti:

Interpret alebo interpretka roka: Drake
Najlepší interpret: Drake
Najlepšia interpretka: Beyoncé
Najlepšie duo alebo skupina: Twenty One Pilots
Najlepší nový interpret alebo interpretka: Zayn
Najlepší interpret alebo interpretka rebríčka Billboard 200: Drake
Najlepší interpret alebo interpretka rebríčka Hot 100: Drake
Najlepší interpret alebo interpretka skladieb v rádiách: Twenty One Pilots
Najlepší streamovaný interpret alebo interpretka: Drake
Interpret alebo interpretka s najlepším predajom singlov: Drake
Najlepší interpret alebo interpretka z pohľadu sociálnych sietí: BTS
Najlepší koncertný interpret alebo interpretka: Beyoncé
Najlepší R&B interpret alebo interpretka: Beyoncé
Najlepšie R&B turné: Beyoncé
Najlepší rapový interpret alebo interpretka: Drake
Najlepšie rapové turné: Drake
Najlepší country interpret alebo interpretka: Blake Shelton
Najlepšie country turné: Kenny Chesney
Najlepší rockový interpret alebo interpretka: Twenty One Pilots
Najlepšie rockové turné: Coldplay
Najlepší latino interpret alebo interpretka: Juan Gabriel
Najlepší tanečný/elektronický interpret alebo interpretka: The Chainsmokers
Najlepší kresťanský interpret alebo interpretka: Lauren Daigle
Najlepší gospelový interpret alebo interpretka: Kirk Franklin
Billboard Chart Achievement Award: Twenty One Pilots

Albumy:

Najlepší album rebríčka Billboard 200: Drake - Views
Najlepší R&B album: Beyoncé - Lemonade
Najlepší rapový album: Drake - Views
Najlepší country album: Chris Stapleton - Traveller
Najlepší rockový album: Metallica - Hardwired... To Self Destruct
Najlepší latino album: Juan Gabriel - Los Dúo 2
Najlepší tanečný/elektronický album: Lindsey Stirling - Brave Enough
Najlepší kresťanský album: Lauren Daigle - How Can It Be
Najlepší gospelový album: Tamela Mann - One Way
Najlepší soundtrack: Hamilton: An American Musical

Skladby:

Najlepšia skladba rebríčka Hot 100: The Chainsmokers ft. Halsey - Closer
Najpredávanejšia skladba: Justin Timberlake - Can’t Stop The Feeling!
Najlepšia skladba v rádiách: Justin Timberlake - Can’t Stop The Feeling!
Najlepšia streamovaná skladba (audio): Drake ft. WizKid & Kyla - One Dance
Najlepšia streamovaná skladba (video): Desiigner - Panda
Najlepšia spolupráca: The Chainsmokers ft. Halsey - Closer
Najlepšia rapová skladba: Desiigner - Panda
Najlepšia rapová spolupráca: Rae Sremmurd ft. Gucci Mane- Black Beatles
Najlepšia R&B skladba: Drake ft. WizKid & Kyla - One Dance
Najlepšia R&B spolupráca: Drake ft. WizKid & Kyla - One Dance
Najlepšia rocková skladba: Twenty One Pilots - Heathens
Najlepšia country skladba: Florida Georgia Line - H.O.L.Y.
Najlepšia country spolupráca: Kenny Chesney ft. Pink - Setting The World On Fire
Najlepšia latino skladba: Nicky Jam - Hasta el Amanecer
Najlepšia tanečná/elektronická skladba: The Chainsmokers ft. Halsey - Closer
Najlepšia kresťanská skladba: Hillary Scott & The Family - Thy Will
Najlepšia gospelová skladba: Travis Greene - Made A Way

Špeciálne ocenenie:

Icon Award: Cher

Kompletný zoznam víťazov aj nominovaných

Pozrite si krátky zostrih z highlightov večera:


Autor: Dušan Marko + SITA (Billboard.com, People.com)
Foto: Chris Pizzello/Invision/AP (koláž Hudba.sk)