Britská polícia potvrdila, že výbuch pred koncertnou halou v Manchestri, kde vystupovala americká speváčka Ariana Grande, si v pondelok večer vyžiadal najmenej 22 mŕtvych, medzi ktorými sú aj deti. Za výbuchom, ktorý nastal vo vstupnej časti haly o 22:35 miestneho času (23:35 SELČ), stojí podľa polície osamotený samovražedný útočník.

Nálož bola zostrojená podomácky, podľa prvotných správ mala obsahovať klince. Pri výbuchu utrpelo zranenia ďalších približne 60 osôb. Prípad sa vyšetruje ako teroristický čin, na vyšetrovaní sa zúčastňuje 400 policajtov. Preveruje sa aj to, či mal atentátnik nejakých komplicov. V prípade potvrdenia tohto predpokladu pôjde o najhoršie teroristické násilie vo Veľkej Británii od útokov na londýnske dopravné prostriedky zo 7. júla 2005, keď samovražední útočníci zabili celkovo 52 ľudí.

"Som zlomená. Je mi to veľmi ľúto. Nemám slov," uviedla Ariana Grande niekoľko hodín po výbuchu na sociálnych sieťach Twitter a Facebook. Sústrasť rodinám obetí a ich najbližším vyjadril prostredníctvom Twitteru aj speváčkin manažér Scooter Braun. "Dnes máme zlomené srdcia. Slová nedokážu vyjadriť náš zármutok pre obete a rodiny zranených tohto nezmyselného útoku. Trúchlime za životmi detí a milovaných, o ktoré ich tento zbabelý čin pripravil. Sme vďační za nesebecké konanie ľudí, ktorí v Manchestri prišli aj napriek nebezpečenstvu medzi prvými pomôcť zachraňovať životy. Prosíme všetkých, aby ste mysleli na obete, ich rodiny a všetkých postihnutých a modlili sa za nich," napísal v mene speváčkinho tímu.

23-ročná speváčka vystupovala v Manchestri v rámci európskej časti turné, ktorým podporuje svoj najnovší album Dangerous Woman. Ďalšie zastávky turné má mať v Belgicku, Poľsku, Nemecku, Švajčiarsku, Francúzsku, Portugalsku, Španielsku, Taliansku a v niekoľkých krajinách Južnej Ameriky. V Manchester Arene by mala mať tento týždeň tri koncerty aj skupina Take That. Podľa korešpondenta BBC Colina Patersona venujúceho sa zábavnému priemyslu je nepravdepodobné, že prvý z nich, ktorý je naplánovaný na 25. mája, odohrajú. Ako sa tiež vyjadril, neočakáva ani prvé z dvoch plánovaných vystúpení Grande v Londýne. To by sa tiež malo uskutočniť vo štvrtok.


Britská premiérka Theresa May udalosť označila za "otrasný teroristický útok" a prerušila predvolebnú kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia začiatkom júna. "Všetky naše myšlienky patria obetiam a rodinám tých, ktorí boli zasiahnutí," uviedla May vo svojom vyhlásení. Premiérka tiež oznámila, že okolo 9:00 londýnskeho času (10:00 SELČ) bude predsedať zasadnutiu vládneho krízového štábu, známeho pod označením Cobra.

Multifunkčná hala Manchester Arena otvorená v roku 1995 je podľa údajov prevádzkovateľa najväčším zariadením tohto druhu v Európe. Celková kapacita dosahuje 21-tisíc návštevníkov. Koncert Ariany Grande v nej v pondelok navštívili tisíce mladých fanúšikov a rodičov s deťmi. Britská ministerka vnútra Amber Rudd uviedla, že ide o "barbarský útok, úmyselne zameraný na najzraniteľnejšie ciele našej spoločnosti".

Explózia nastala na konci koncertu a zasiahla odchádzajúcich návštevníkov. Podľa niektorých svedkov sa ozvali dva silné údery z priestorov pri vstupe do hľadiska, iní hovoria iba o jednej "obrovskej rane" po skončení poslednej piesne. Medzi účastníkmi vypukla panika a snažili sa čo najrýchlejšie ujsť, niektorí boli pritom zrazení na zem v tlačenici, čo spôsobilo ďalšie zranenia.

Zdroj: SITA, TASR
Foto: Peter Byrne/PA via AP

Súvisiaci interpreti: Ariana Grande