Jeho druhý štúdiový album Electric Light vyšiel len pred pár dňami a hudobník zaň napriek riskantnej zmene štýlu dostáva prevažne pozitívne kritiky. Nahrávka prekvapuje najmä novým zvukom, ktorý nie je pre tvorbu Jamesa Baya úplne typický - je odvážnejší, elektrickejší a hlasnejší.

Poznáme ho skôr ako chlapca v klobúku s dlhými vlasmi a úprimnými gitarovými skladbami. James Bay sa však pri svojej druhej nahrávke odklonil od svojho štandardu, čo preukázali už zverejnené single - indie-rockovú Pink Lemonade a zasnene popovú Wild Love. Okrem miliónov streamov sa s nimi dočkal aj uznania zo strany kritikov z NME, Forbes, Time či Rolling Stone. Balada Us, ktorá sa tiež nachádza na albumovej novinke, sa už viac prikláňa k Bayovej skoršej tvorbe.

"Keby som mal svoj prvý album popísať vizuálne, bol by to oheň. Nový album je o skutočnom zvukovom a umeleckom vývoji. O pocite žiarenia stowattovej žiarovky, ktorá rozširuje a rozjasňuje to, čo som si predstavoval. Electric Light mi jedného dňa jednoducho prišlo na um a ja som hneď vedel, že je to perfektné," vraví o novinke James.


Hudba s rozprávkovým prachom

Na novom albume nájdeme spolu 14 piesní. Electric Light je jasným dôkazom Bayovej hudobnej evolúcie smerom k hlasnejšiemu rock'n'rollovému zvuku a elektrickým gitarám. Nemalú zásluhu na finálnej podobe albumovej novinky majú producenti Jon Green a Paul Epworth (Babyshambles, Primal Scream či Florence and The Machine...), ktorí s Jamesom pri nahrávaní spolupracovali.

"Stále sa cítim ako blázon, keď to hovorím, ale vážený Paul Epworth počul túto hudbu, zavolal ma a povedal, že sa mu to naozaj páči. Prišiel a pomohol mi posypať posledný kúsok rozprávkového prachu cez hudbu," uviedol spevák v rozhovore pre NME.


James Bay je zosobnením modernej rockovej hviezdy. Jeho album Chaos And The Calm, ktorý obsahuje hity ako Hold Back The River a Let It Go, bol pre debutujúceho speváka veľkým triumfom a bol vďaka nominovaný na Grammy v kategórách najlepší rockový album, najlepšia rocková skladba a najlepší album nováčika. V mnohých krajinách získal zlato či platinu a dovedna si pripísal takmer tri miliardy streamov, vďaka čomu vyletel medzi špičky svetovej hudobnej scény doslova raketovou rýchlosťou.

Vypočujte si celý album Electric Light na Deezeri:



Redakciu Hudba.sk infomovala Dominika Dirgasová z Universal Music. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. 

Foto: Universal Music