Odkedy sa skupina Peter Bič Project z angličtiny preorientovala na svoj rodný jazyk, vydáva jeden hit za druhým. Podľa počasia to síce zatiaľ na Slovensku na leto nevyzerá, no najslnečnejšie obdobie roka sa nezadržateľne blíži. Snáď ho privolá aj čerstvá novinka košickej kapely, ktorá má potenciál stať sa veľkým letným hitom.

Peter Bič Project vzývajú leto piesňou s horúcim názvom Láva. Okrem speváčky Viktórie v chytľavej novinke spieva aj líder skupiny, gitarista a skladateľ Peter Bič. Pomalý rytmus a príjemný aranžmán v štýle reggae, v ktorom popri speve hrajú prím najmä dychové nástroje, basová linka a Bičova gitara, poslucháčov zaručene naladia na prichádzajúce leto.

Skupina na spoluprácu aj tentokrát oslovila textára Vlada Krausza, ktorý píše pre mnohých slovenských hudobníkov. Jamajské rytmy tak prepojili s chytľavým textom, ktorý sa veľmi rýchlo dostane pod kožu.
 "Mal som chuť urobiť niečo letné, niečo, čo dokonale zapadne do letnej atmosféry a myslím, že sa mi to podarilo. Vždy som mal veľmi rád reggae a priznám sa, že keď som bol malý chlapec, vždy ma dokázal tento žáner veľmi vzrušiť. Myslím, že Vlado Krausz sa textom úplne trafil do hudby," prezradil autor hudby Peter Bič.

V klipe, ktorý by si zaslúžil viac slnka, okrem členov kapely účinkujú aj dvaja herci - Patrícia Matušová a Filip Cajchan hrajú zamilovaný párik užívajúci si letnú romantiku. Nakrúcalo sa v krásnom prostredí Pálenice Jelšovce a v okolí, kde vznikli aj zábery z rozkvitnutého poľa. O réžiu a kameru sa postaral Marco Procházka.


Peter Bič: Na novom albume budem spievať viac

Pre lídra skupiny je novinka výnimočná aj tým, že s Viktóriou spieva v takmer celej skladbe. Dokonca refrén obohatil "marleyovskými" vokálmi. "Vždy som mal radšej miesto toho gitaristu, ktorý je v pozadí a môže si pokojne vychutnávať muziku. So spevom som začal už dávnejšie, ale vždy som čakal na texty, ktoré mi vojdú pod kožu a ja ich budem schopný interpretovať," vysvetľuje hudobník, ktorý pred založením vlastnej skupiny dlhé roky pôsobil v IMT Smile.

Zvýšená spevácka aktivita bude mať podľa Petra pokračovanie na pripravovanej novej platni. "Momentálne chystáme nový album, kde určite budem spievať vo viacerých songoch. Predtým sme v kapele skladali viacerí, ale teraz je to o tom, že keď skladám, hneď si to aj spievam. Môj spev preto prišiel nejako prirodzene. Myslím, že nám s Viki sedia farby hlasu, tak sme si povedali, že to skúsime nahrať aj takto."

Peter Bič Project, nakrúcanie videoklipu Láva Zdroj: Laura SakáčováViac fotografií z nakrúcania klipu Láva

Zmeny, ktoré kapelu posúvajú ďalej

Zostava Peter Bič Project prešla v poslednej dobe viacerými zmenami a keďže všetky nedávne skladby sa stali rádiovými hitmi, zdá sa, že toto oživenie skupine veľmi prospelo. Nielenže pred dvoma rokmi vymenili speváčku a do kapely nastúpila Viktória Vargová, ale nedávno k nej pribudla ďalšia zástupkyňa nežnejšieho pohlavia Tina Timková, ktorá obsadila post basgitaristky, no vie hrať aj na klávesové nástroje. Sympatická hudobníčka je členkou výbornej čisto ženskej skupiny Girls From The Moon, kde okrem hry na base aj spieva sprievodné vokály a dokonca rapuje. Ktovie, možno s ňou Peter Bič Project vymyslia niečo zaujímavé aj v tomto smere.

Za bicími našiel svoje miesto Edo Kiss a novým klávesákom skupiny je Rasťo Bóroš, ktorý v závere minulého roka vystriedal Zoliho Tótha. Po dlhých rokoch z kapely odišiel Ivo Bič a súčasťou stálej zostavy je už tretí rok aj multiinštrumentalista Fero Jano, ktorý hrá na husle, akordeón, guitalele a vlastne čokoľvek, čo je aktuálne potrebné.

Peter Bič Project v novej zostave, 2019 Zdroj: Ján Štovka
Foto: Ján Štovka

"Toho roku prišli do kapely nove tváre, s ktorými tá chémia zafungovala okamžite. Mám pocit, akoby sme začali úplne od začiatku, čiže je tam strašná chuť po hraní, zábave a skladaní nových vecí. Naši noví členovia Edo, Tina a Rasťo sú muzikanti, ktorých už dlhšiu dobu sledujem a veľmi ma potešilo, že prijali pozvánku do kapely," dodáva Peter Bič.

O tom, ako to súčasnej zostave Peter Bič Project spolu pristane a ako znie letný singel Láva naživo, sa môžete presvedčiť aj na koncertoch, ktorých má kapela počas tohto obdobia neúrekom. Vystupuje najmä na rôznych obecných slávnostiach, hodoch, festivaloch, firemných či súkromných akciách a jej koncertný kalendár na leto sa postupne zapĺňa.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Ľuba Svatá z vydavateľstva Universal Music. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Laura Sakáčová (titulná fotografia a prvá fotka v článku)

Súvisiaci interpreti: Peter Bič Project