Bratislavská skupina Prie100r sa univerzálnym jazykom prihovára priaznivcom rôznych žánrov. Jej skladby majú intelektuálnu hĺbku a sú plné emócií, vytváraných spájaním živých nástrojov a elektroniky. V týchto dňoch vydáva Prie100r svoj debutový album s názvom 292, ktorý zhmotňuje takmer dvojročnú prácu hudobníkov.

Skupina nahrala svoj album v zložení Dominika Zdražilová (spev), Marek Gregor (bicie) a Radovan Činčura (basa, klavír, gitara, elektronika, produkcia a texty). Na albume sa nachádza jedenásť skladieb vrátane už zverejnených pesničiek Sebaklam, Hĺbka ostrostí, Pod krídlami z oleja a tiež live verzia skladby Okultistka.

Skupina Prie100r vznikla v poslednom februárovom dni priestupného roka 2017. Dátum 29.2. napokon hudobníkov inšpiroval aj k názvu prvého albumu. Nahrávka vznikla vďaka oceneniu a finančnej podpore nadácie Advance Investment, ktorá je v posledných rokoch súčasťou galavečera Radio_Head Awards. Na udeľovaní cien za rok 2017 uviedla skupina v marci minulého roka vtedajšiu novinku - Hĺbka ostrostí.


Hľadanie vlastného zvuku pod profesionálnym dozorom

Prvé spoločné nahrávanie sa však uskutočnilo už rok predtým, v marci 2017 v štúdiu Pulp. Už vtedy bolo jasné, že vzájomná spolupráca sa týmto nekončí. Napokon sa v tomto štúdiu po častiach nahral celý album. Pulp Studio je spoločným dielom dvoch hudobne aj ľudsky spriaznených duší - Mateja Turcera (From Our Hands) a Jakuba Hríbika (Momma Knows Best). O mix a master sa postaral Matej Turcer, ktorý podľa slov členov skupiny svojím profesionálnym, kamarátskym a ľudským prístupom prispel k celkovému zvuku albumu.

"Veľa času sme venovali hľadaniu zvuku ešte pred nahrávaním, no na veľa vecí sme prišli až v štúdiu a výsledok určite stojí za to," vyjadrila sa speváčka skupiny Dominika. Čo sa týka vizuálu, nenechala skupina nič na náhodu a oslovila fotografku Dominiku Jackuliakovú, ktorá pôsobí ako odborný asistent na katedre fotografie a nových médií VŠVU. Vizuál je nevšedný, minimalistický s využitím razby. O grafickú stránku albumu sa postarala Ivana Palečková.

Prie100r - 292 Zdroj: artwork

Nadrealizmus podľa Prie100ru

Väčšina textov je písaná v ťažko uchopiteľnom, surrealistickom štýle. Výrazné metafory nasledujú za sebou v takej prudkej frekvencii, že textom dodávajú tajomnú a nepredvídateľnú obraznosť. "Pri textoch mi šlo aj o to, využívať zvukovo zaujímavejšie, menej používané slová v nevšedných kombináciách. Vyžadujú si tak oveľa viac času na absorbovanie a ponechávajú poslucháčovi možnosť dosadiť si za ne rôzne významy," vysvetľuje multiinštrumentalista, skladateľ a textár Radovan.

Pre zvuk albumu je typický súzvuk digitálnych a analógových syntetizátorov spolu so živým pianínom, ambientnou gitarou, či bezpražcovou basou. Dominancia nástrojov sa v jednotlivých skladbách strieda a nie je možné nejaký z nich označiť za prioritný. Na albume sú časté plynulé prechody medzi skladbami, ktoré rozostrujú ich mantinely a vytvárajú medzi nimi pevné väzby. Album miestami pôsobí až eklektickým dojmom. "Chcel som vytvárať medzi skladbami vzťahy, aby umožňoval pri vypočutí celistvejší pocit," dodáva Radovan.

Žánrové zaradenie kapely nie je jednoznačné, pretože jej členovia pochádzajú z rôznych hudobných prostredí a ich preferencie sa vzájomne miešajú a dopĺňajú. Jazykom skupiny je výhradne slovenčina. Hudobný štýl skupiny sa pohybuje od elektronickej hudby, cez post-rock a ambient, až po experimentálnu hudbu.


Na albume inak ako naživo

Priaznivci, ktorí pravidelne navštevujú koncerty skupiny, už mohli niekoľko skladieb z albumu počuť. Zážitok z nahrávky však bude odlišný. Ako sa už v jednom z rozhovorov vyjadrila speváčka skupiny Dominika: "Počas koncertov vytvárame unikátny moment, no až v štúdiu ho dolaďujeme do dokonalosti." 

Najbližšie sa priaznivci skupiny môžu tešiť na videoklip k jednej zo skladieb z albumu Utkaní z hmly. Nakrúcanie prebehlo v priestoroch Novej Cvernovky bezproblémovo a rýchlo vďaka vysokej profesionalite kameramana, fotografa a video editora Antona Kajana, jasnej vízii a využití projekcie v kombinácii s pohybom speváčky. Skupina už s Antonom spolupracovala na videoklipe k skladbe Sebaklam, ktorý bol nakrúcaný v Niklovej Huti. Skupina pri Sebaklame siahla po nevšednom tanečnom výraze Dominiky Marco.

Pri vizuále Utkaní z hmly sa zase rozhodli využiť schopnosti svojej speváčky Dominiky. Presný dátum uvedenia klipu skupina zatiaľ neuvádza. V súčasnosti formácia Prie100r pripravuje nahrávanie druhého albumu a jej členovia veria, že nájdu vhodné vydavateľstvo, ktoré sa podujme nadviazať na debutový album vydaný vo vlastnej produkcii.


Redakciu Hudba.sk informovala Dominika Zdražilová z kapely Prie100r. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: archív skupiny