Mladý slovenský klarinetista Martin Adámek sa stal ďalším laureátom Ceny Ľudovíta Rajtera. Ocenenie iniciovalo Hudobné centrum a udeľuje ho od roku 2006, keď si hudobná verejnosť v rámci Roka slovenskej hudby pripomínala storočnicu Ľudovíta Rajtera, významnej osobnosti slovenskej hudobnej kultúry.

Cena je určená pre mladého koncertného umelca, speváka, inštrumentalistu, dirigenta, resp. pre komorné teleso. Laureáta vyberá odborná komisia, ktorá v roku 2019 zasadala v zložení Juraj Bubnáš, muzikológ, dramaturg Slovenskej filharmónie, Dalibor Karvay, koncertný umelec, laureát Ceny Ľudovíta Rajtera v roku 2016, Ronald Šebesta, koncertný umelec, Andrej Šuba, muzikológ, pedagóg, dramaturg Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu a Igor Valentovič, muzikológ, riaditeľ Hudobného centra.

V súlade s pretrvávajúcim posolstvom Ľudovíta Rajtera ako interpreta, skladateľa a pedagóga sú hlavnými kritériami pre udelenie ceny výnimočná kvalita umeleckého výkonu a aktívne prispievanie k rozvíjaniu aj zviditeľňovaniu slovenskej hudby a slovenského interpretačného umenia doma i v zahraničí. 


Martin Adámek (1996) sa svojou bohatou medzinárodnou koncertnou činnosťou, ktorá zahŕňa sólistickú, orchestrálnu i komornú tvorbu zaradil napriek svojmu mladému veku medzi popredných európskych klarinetistov. Ako sólista sa predstavil na mnohých významných pódiách v Európe, Severnej Amerike a v Ázii. V roku 2017 uviedol švajčiarsku premiéru Klarinetového koncertu Hysteresis Michela van der Aa v spolupráci s Ensemble of the Lucerne Festival Academy a pod taktovkou Matthiasa Pintschera.

Ako orchestrálny hráč bol členom elitných medzinárodných mládežníckych orchestrov (European Union Youth Orchestra, Gustav Mahler Jugendorchester), s ktorými koncertoval v najväčších európskych sálach (Concertgebouw v Amsterdame, Royal Albert Hall v Londýne, Megaron Hall v Aténach, Gulbenkian v Lisabone). Ako sólista a orchestrálny hráč účinkoval pod taktovkou renomovaných dirigentských osobností, ako sú Philippe Jordan, Christoph Eschenbach, Matthias Pintscher, André de Ridder, Thierry Fischer, Vladimir Ashkenazy, Leo McFall či Bruno Mantovani. V roku 2016 sa na základe konkurzu stal stálym členom Ensemble Intercontemporain. 

      
Na Slovensku pravidelne spolupracuje so zoskupeniami zameranými na interpretáciu súčasnej 
hudby. V roku 2016 založil spolu s klaviristkou Zuzanou Biščákovou a sopranistkou Nao Higano trio Sen Tegmento, s ktorým premiérovo uvádza diela domácich i zahraničných autorov. V roku 2017 sa podieľal na vzniku Alma Mahler Kammerorchester, ktorý sa špecializuje na uvádzanie symfonických diel v úpravách pre komorný ansámbel, originálny repertoár a tiež komornú hudbu. Martin Adámek pravidelne nahráva pre Rozhlas a televíziu Slovenska. Vystúpil na mnohých medzinárodných festivaloch na Slovensku a v zahraničí. V júli 2019 bude spoluúčinkovať ako sólista so Slovenským mládežníckym orchestrom pod taktovkou Benjamina Bayla na koncertoch v Prahe a Berlíne, v novembri sa predstaví so Slovenskou filharmóniou pod taktovkou Zsolta Nagy na festivale Melos - Étos v Bratislave.
     
Laureátmi Ceny Ľudovíta Rajtera sú Juraj Valčuha, dirigent (2006), Milan Paľa, husle (2009), Roman Patkoló, kontrabas (2012) a Dalibor Karvay, husle (2016). 


Zdroj: TASR
Foto: Facebook.com/adamek.clarinet