Jedna z najpozoruhodnejších mladých kapiel na medzinárodnej metalovej scéne Zeal and Ardor navštívi v rámci svojho turné košickú Tabačku. Zoskupenie, ktoré vo svojej tvorbe mieša spirituálne prvky s metalom, odohrá svoj košický koncert v stredu 26. júna o 20:00 v priestoroch Tabačky Kulturfabrik.

Zakladateľom a lídrom tejto originálnej skupiny, ktorá pred rokom odohrala skvelý koncert na Pohode, je švajčiarsko-americký hudobník ​Manuel Gagneux. Predtým vytvoril chamber-popový projekt s názvom Birdmask, no v roku 2013 začal pod pseudonymom Zeal & Ardor miešať spirituálnu černošskú hudbu s black metalom.

V roku 2017 sa projekt stal plnohodnotnou kapelou, ktorej členmi sú backing vokalisti Denis Wagner a Marc Obrist, gitarista Tiziano Volante, basgitaristka Mia Rafaela Dieu a bubeník Marco Von Allmen. Gagneux sa rozhodol vytvoriť plnohodnotnú kapelu po tom, čo ho promotér Walter Hoeijmakers požiadal, aby zahral na Roadburn Festival.


Netypické hudobné spojenie vzniklo vďaka internetu

Zaujímavosťou je, že pred Zeal & Ardor nemal Gagneux ako hudobník žiadnu väčšiu skúsenosť s tvrdšími žánrami. Ako tínedžer síce počúval aj extrémnu tvorbu (grindcore, melodic death metal), no jeho prvý vážnejší hudobný projekt Birdmask mal žánrovo najbližšie k chamber popu. Spoločný menovateľ vtedajšej tvorby s jeho aktuálnou kapelou je najmä v mimoriadnej hudobnej pestrosti a skvelých Manuelových speváckych výkonoch.

Kuriózny je tiež samotný vznik projektu. Gagneux si ešte v dobách projektu Birdmask chodil po inšpiráciu na diskusné fórum 4chan, kde mu ľudia písali nápady na netradičné kombinácie žánrov a on z nich na počkanie robil pesničky, čo bral ako výzvu pre svoju kreativitu. Takto raz dostal do správy black metal spolu s rasistickou narážkou na "negerskú hudbu" (Gagneux je synom Švajčiara a Afroameričanky).


I keď skladbu nevymyslel hneď, táto kombinácia mu dlhšie vŕtala v hlave a hľadal v týchto pojmoch prienik. Nakoniec z toho vznikol Zeal & Ardor - hudobný odpor voči dominantnej kultúre a všetkému, čo je s ňou spojené. Gagneux sa chopil výzvy spojiť zdanlivo nespojiteľné. Výsledkom sú tribálne rytmické vzory a viachlasy, výrazné skreslenie nástrojov i spevov, vreskot, dvojkopák a teatrálnosť. Ďalšími motívmi sú piesne zločineckých gangov a afroamerických väzňov.

Oficiálny debutový album projektu, Devil Is Fine vyšiel 15. apríla 2016 a Gagneux ho napísal i nahral sám. Už o dva mesiace neskôr ho magazín Rolling Stone označil za jeden z najlepších metalových albumov prvej polovice roka 2016. V júni 2018 sa titulná pieseň z tohto lbumu objavila v traileri pre videohru The Division 2. Nasledujúci album Stranger Fruit vyšiel 8. júna 2018, predchádzali mu skladby Gravedigger's Chant, Waste a Built On Ashes. Vo februári 2019 skupina oznámila príchod albumu Live in London a vyrazila na turné.


"Spojenie metalu s gospelom sa ukázalo ako vysoko energická kombinácia, ktorej jednoducho podľahnete, aj keď vo svojom bežnom živote growlovanie či náboženskú hudbu nevyhľadávate. Texty o temnom pánovi zaváňajú satanizmom, ten je tu však predovšetkým efektným predstavením. Na väčšom pódiu melodramatická temnota kapely skvele vynikla a koniec koncov, texty v duchu 'nikto ti neukáže cestu, nikto ťa nebude držať za ručičku' nemusíme chápať ako zavrhnutie Boha, ale ponúkajú vlastne celkom povzbudivú motiváciu uchopiť svoj život do vlastných rúk," napísala o koncerte Zeal & Ardor na Pohode naša redaktorka Michaela Kučová.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Tabačky Kulturfabrik Barbara Denciová.