Na letných festivaloch vládne pri koncertoch Štefana Šteca a jeho sprievodnej skupiny Fajta vždy úžasná atmosféra, ktorá by hudobníkom veľmi chýbala, ak by ju nezažili aj tento rok. Preto sa rozhodli, že si ju predsa len trochu užijú aj tento rok. Pred jesennými koncertmi, ktoré boli presunuté z jarných termínov, odohrajú sériu letných koncertov pod holým nebom.

Štefan Štec koncom minulého roka vydal album Duje Vitor a tesne pred nástupom pandémie sa chystal na jarné pokračovanie úspešného turné (reportáž). Koronavírus mu však jeho plány predstaviť nové skladby naživo v ďalších mestách pokazil. Šnúra bola presunutá na november, no hudobníkom sa nechce čakať až do jesene. Rozhodli sa využiť aktuálnu možnosť koncertovania (od 1. júla budú povolené hromadné podujatia s kapacitou nad tisíc návštevníkov pri dodržaní šachovnicového sedenia, pozn. red.) a zorganizovať malé turné už v auguste.

"Tým, že sa koncerty v súvislosti s pandémiou presunuli a nemohli sme na jar hrať, tieto letné vystúpenia chceme venovať novému albumu, novým piesňam, aby sme ich ľuďom trochu predstavili. Ale zaspievame, samozrejme, aj staršie sklady," vraví Štefan Štec, ktorý počas jari trávil veľa času s rodinou. Vďaka pandémii a zrušeniu pracovných aktivít si mohol naplno užiť najmä svojho malého synčeka, ktorý má teraz deväť mesiacov. Mohol tak zažiť jedinečné momenty, ktoré by za normálnych okolností možno premeškal. Krízu však využil aj tvorivo a snažil sa vylepšiť skladby, ktoré zahrá i na letných koncertoch.


"Pod holým nebom koncertuje rád asi každý a my, ako folkloristi, obzvlášť. Všetky letné folklórne festivaly totiž majú naozaj neopísateľnú atmosféru. Ľudia sa vedia viac uvoľniť, sú spolu celé rodiny na koncertoch až do večera, nehanbia sa spolu s nami spievať a tancovať.  Niekedy bývajú na folklórnych festivaloch dokonca mexické vlny a presne táto atmosféra nám folkloristom už veľmi chýba," dodáva najznámejší rusínsky spevák. 

Prvý koncert letnej šnúry odohrajú Štefan Štec a Fajta v piatok 14. augusta v obci Kamienka v okrese Stará Ľubovňa. Následne vystúpia v amfiteátroch v Medzilaborciach, Heľpe a vo Svidníku. Vstupenky sú predaji v sieti Predpredaj.sk.

Štefan Štec & Fajta - Leto 2020:

14. 8. - Kamienka
16. 8. - Medzilaborce
21. 8. - Heľpa
23. 8. - Svidník


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Eva Sládková z agentúry Propaganda House. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Adam Bázlik