Na záver World Music Festivalu Bratislava si organizátori pripravili koncert pre verejnosť s legendami slovenskej hudobnej scény. Dva špičkové projekty, speváčka Zuzana Mojžišová s albumom Puščaňa a súbor Solamente naturali, sa predstavia už v pondelok 28. júna v Slovenskom rozhlase.

Na tohtoročnom festivale sa okrem iných predstavili aj Zuzana Mojžišová so svojím najnovším albumom Puščaňa a súbor Solamente naturali so starším, ale stále aktuálnym projektom Musica Globus. I keď sa pôvodne vo festivalovom programe počítalo len s online verziou koncertov, priaznivejšie podmienky umožnili pripraviť aj koncert so živým publikom. Ten sa uskutoční na pôde Slovenského rozhlasu už v pondelok 28. júna. Pre fanúšikov world music je to jedinečná možnosť spoznať legendy, ktorých tvorba vychádza z rôznych štýlov, ale u oboch je výrazne prítomná inšpirácia ľudovou hudbou.

Zuzana Mojžišová je jednou z najvýraznejších postáv našej hudobnej scény, ktorá medzi prvými dosiahla medzinárodné uznanie ako priekopníčka žánru world music na Slovensku. Svojou hudbou zaujala porotcov rebríčka World Music Chart Europe už v roku 2004, kedy získala aj ocenenie Aurel. Táto výnimočná speváčka sa venuje aranžovaniu a interpretácii ľudových piesní. Po dlhšej odmlke sa veľkolepo vrátila v roku 2019 s albumom Puščaňa, ktorý úspešne nadviazal na jej predošlú tvorbu. Nepoznané ľudové piesne spracováva s úctou k hudobnej tradícii s aktuálnym zvukom a súčasným hudobným jazykom, ktorý využíva jazzové prvky a improvizáciu.

Na novom koncertnom spracovaní projektu Puščaňa spolupracuje s poprednými hudobníkmi Mikim Škutom, Stanom Palúchom a Rasťom Andrisom, ktorí dodávajú piesňam komornejší zvuk oproti albumu. Koncert je postavený na prepracovaných aranžmánoch, kde muzikanti majú dostatočný priestor na individuálny prejav, pričom sa nestráca podstata ľudových piesní a vyniká spev samotnej Zuzany Mojžišovej.


Solamente naturali je známy súbor starej hudby, ktorý má na konte množstvo úspešných nahrávok a jeho nepopierateľné kvality poznajú slovenskí aj zahraniční fanúšikovia. Ich repertoár je založený na rukopisných zbierkach zo 17. až 19. storočia. Názov telesa "Jednoducho prirodzene" je synonymom kréda umeleckého vedúceho Miloša Valenta, podľa ktorého spontánnosť a prirodzenosť sú základnými východiskami pri oživovaní starých partitúr. Uhrovská zbierka 1730, Pestrý zborník, Zbierka Anny Szirmay-Keczerovej, Zborník z Lubeníka, Zborník z Podolínca a tvorba G. Ph. Telemanna postupne vytvorili prirodzený podklad ku vzniku programu Musica Globus.

Miloš Valent, umelecký vedúci súboru, ktorý aranžoval tance a skladby projektu sa vyjadril nasledovne: "Musica Globus nám pripomína historickú knihu, kde listujeme po jednotlivých krajinách s názvami, ktoré sa používali v 18. storočí (Galia, Alba, Anatolia a pod.). Pri každej krajine sa pred nami otvorí zaniknutý hudobný obraz, kde je spoločným menovateľom vplyv ľudovej hudby v dielach barokových skladateľov.ô

"Tento program je pre súbor Solamente naturali výnimočný, pretože vyžaduje okrem technickej vyspelosti v klasickej hre na nástroji aj schopnosť hrať v rôznych ľudových štýloch, ktoré sú potrebné pri autentickej interpretácii tancov jednotlivých krajín (rôzne rytmické sprievody, hra arabských mikrotónov, nepísaná spontánna improvizácia, spev). Neoddeliteľnou súčasťou je hudobník, multiinštrumentalista Ján Rokyta, ktorý v programe okrem majstrovskej hry na cimbale predstaví dychové nástroje ako barokové a ľudové zobcové flauty, tak aj nástroje orientálne, používané v 18. storočí (dudduk, zurna, barokový klarinet), dodal. Hosťom súboru bude spomínaný vynikajúci český hudobník Jan Rokyta.

Unikátny dvojkoncert sa uskutoční v Slovenskom rozhlase v pondelok 28. júna o 20:00. Kapacita sály je obmedzená na polovicu vzhľadom na protipandemické opatrenia. Koncert z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, mediálnym partnerom je RTVS a Rádio Devín, organizátorom je AMITY o.z.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Jarmila Vlčková, riaditeľka World Music Festivalu Bratislava.