Slovenská skupina Space Recorder dnes (23.6.) vydáva nový singel s názvom Dotyky. Pesnička vznikla počas pandémie v roku 2020 a je asi najintímnejšou výpoveďou v celej histórii kapely.


"Covid popretŕhal všetky osobné kontakty, a práve dotyky vo mne pri písaní textu evokovali zvyšky ľudských prepojení," prezrádza kapelník Richard Ďurana. "Paralela s intímnom nie je náhodná a myslím, že s odstupom pár rokov už ani nebudem vedieť, ktorá z týchto dvoch paralel mi napadla skôr," dodáva hudobník a skladateľ.

Bubeník Peter Slameň zorganizoval v lete pred dvomi rokmi skúšku na chalupe, kde kapela Space Recorder pesničku hrala spoločne prvýkrát. "Kvôli susedom a lesu sme nemohli a nechceli hrať nahlas. Naťahali sme káble, zapojili nástroje, ja som bubnoval metličkami a túto pesničku sme zahrali tak jemne a s takým intímnym charakterom, že táto pilotná nahrávka takmer dva roky slúžila ako referenčné demo. Samozrejme, ako to už býva, po hodine hrania v lese sa za plotom objavila staršia suseda a dožadovala sa konca toho randálu," smeje sa Peter.

"Intimita textu a náboj tejto pesničky na mňa osobne pôsobia veľmi magnetizujúco. Stačí, aby začal hrať úvodný groove a vždy si úplne uletím a zoberie ma to niekde preč," približuje svoje pocity speváčka Alexandra Malá.


Kapela pesničku nahrávala v LVGNC Studios, produkciu zverila do rúk Erikovi Horákovi zo štúdia Lososound. "Už prvým singlom A čo ty? vo februári tohto roka sme predznamenali radikálnu zmenu zvuku kapely," približuje gitarista a klávesák Roman Piška. "S Erikom nás opäť prepojila vzájomná kompatibilita predstáv o zvuku a nielen s procesom ale aj s výsledkom sme extrémne spokojní. Zvuk je naozaj nekompromisný a dúfam, že všetci poslucháči budú mať po vypočutí podobný dojem," dodáva Timotej Strieš, basák kapely. 

Oddnes si Dotyky môžete vypočuť na všetkých hudobných platformách. Na Youtube vyšla spolu s úsporným videoklipom založeným na live photo formáte (tzv. cinemagraph).

S námetom na takéto video prišiel Peter Slameň. "Videli ste live photos Martiny Mlčúchovej?," spýtal sa raz na skúške a bolo rozhodnuté. "Fantastický cit pre svetlo, tiene a kompozíciu, ktorý z Martiny urobil v priebehu rokov jednu z najrešpektovanejších koncertných fotografiek na Slovensku, dal vzniknúť aj videoklipu, ktorý je tak trochu haluz. Pekné pozeranie!" dodáva Roman Piška, ktorý sa postaral o strih videa.

Tip redakcie: Pozrite si vybrané fotoreporty Martiny Mlčúchovej na Hudba.sk:

FOTO: Red Hot Chili Peppers zakončili Lovestream festival vo veľkom štýle

FOTO: Hooverphonic v Bratislave

Ukrajinský fenomén DakhaBrakha priniesol v MMC zábavu aj zimomriavky

Fotoreport z festivalu Atmosféra 2021

FOTO: The Young Gods v Bratislave

FOTO: Žbirka oslávil 40 rokov na scéne na vypredanom koncerte s plejádou hostí

Billy Barman a SĽUK si opäť podmanili Starú tržnicu. Pozrite si fotoreport

FOTO: Skunk Anansie priniesli do Bratislavy nespútanú energiu a hity

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za kapelu Space Recorder poskytol Richard Ďurana. Správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Space Recorder