Relatívny pokoj na domácej scéne nevydržal ani mesiac, keďže v stredu dorazil nový klip od Majka Spirita. Pár dní predtým predstavil nové video aj jeho kolega z H16 Otis. V zámorí to v týchto dňoch žije predovšetkým beefom medzi Ghostfaceom a Action Bronsonom.

Majk Spirit sa po kratšej odmlke, keď bolo viac počuť jeho kolegov z H16 Otisa a Ciga, vrátil s novým klipom. Ten sa rozhodol nakrútiť ku skladbe Šampuss z bielej verzie albumu Y. V tracku, ktorý produkoval Billy Hollywood, hosťuje speváčka Anita Soul. Tá si zahrala aj v klipe natočenom v známom wellness hoteli v Rajeckých Tepliciach, v ktorom môžete okrem iných vidieť napríklad aj hokejového reprezentanta Zdena Cháru.

Majk Spirit feat. Anita Soul - Šampuss

Ako sme spomínali už v úvode, krátko pred Spiritom vypustil von nové video aj Otis. Tentoraz sa vizuálu dočkala skladba Ten život produkovaná Abem.

Otis - Ten život

Tono S. už o šesť dní ponúkne novú sólovku Fičúringy, a tak sa rozhodol ponúknuť tretiu a zároveň poslednú ochutnávku. Ide o ukážku skladby To sme my, v ktorej hosťuje ďalší člen GR Teamu Danosť. O produkciu sa postaral Deryck.

Tono S. - To sme my (Ochutnávka č. 3)

Domáci underground dnes zastupujú Sedláci, ktorí už na budúci mesiac vydajú nový album Furt. Z neho teraz predstavili prostredníctvom videa predstavili singel Sedláci v meste, ktorý produkoval DJ Jazzy.

Sedláci - Sedláci v meste

Prehľad zahraničných noviniek začneme sporom medzi Ghostfaceom a Action Bronsonom. Títo dvaja reprezentanti New Yorku majú podobný hlas a čiastočne aj podobný prejav, čo sa v médiach riešilo už dávnejšie, no vtedy bolo ešte všetko v poriadku a obaja interpreti si navzájom prejavovali rešpekt. Pred necelými dvoma týždňami však Bronson pre ESPN povedal, že je síce rád, keď ho k členovi Wu-Tang Clanu prirovnávajú, no dodal, že Ghost už rapuje inak ako on. Chvíľu sa nič nedialo, no bolo to len príslovečné ticho pred búrkou, pretože tento týždeň Ghostface, prezývaný aj Tony Starks, nakrútil "domáce video", v ktorom sa k celej situácii jednoznačne vyjadril. Okrem iného sa Bronsonovi vyhráža fyzickou likvidáciou, ak sa bude o ňom ešte vyjadrovať. Predstaviteľ nastupujúcej generácie si následne priznal chybu a ospravedlnil sa, no Almighty GFK jeho ospravedlnenie neprijal. Uvidíme, ako sa tento spor ďalej vyvinie a či sa dočkáme aj nejakých diss trackov.

Ghostface Killah airs out Action Bronson

Pri Wu-Tangu ešte chvíľu ostaneme, keďže Method Man aj tento týždeň vypustil ďalšiu ukážku z pripravovaného albumu The Meth Lab. Ide o skladbu Straight Gutta, v ktorej mu asistujú Streetlife, Hanz On a Redman.

Method Man feat. Streetlife, Hanz On & Redman - Straight Gutta

Method Man s Redmanom si okrem toho pripísali ešte jednu spoluprácu, keď sa objavili ako hostia v tracku Clutch od Ericka Sermona. Ten o mesiac vydá album E.S.P. (Erick Sermon Perception), z ktorého predstavil hneď dve ukážky. Okrem vyššie spomínanej Clutch je to Make Room so Sheekom a Joellom Ortizom, ktorá sa dostala von priamo s videom.

Erick Sermon feat. Method Man & Redman - Clutch

Erick Sermon feat. Sheek Louch & Joell Ortiz - Make Room

O veľmi príjemné prekvapenie sa postarali The Black Eyed Peas, ktorí sa po dlhých rokoch vrátili ku klasickému hip-hopu. Výsledkom je skvelý track Yesterday, v ktorom absentuje Fergie. Pôvodná trojica Will.i.am, Apl.de.ap a Taboo v novinke vzdáva hold legendám ako Black Sheep, N.W.A, Wu-Tang Clan, Run-DMC či The Beastie Boys, pričom ku skladbe vzniklo aj výstižné video.

The Black Eyed Peas - Yesterday

Hoci nový album Slaughterhouse je stále v nedohľadne a ani tento rok asi nevyjde, dočkali sme sa aspoň jednej novej skladby. Je ňou R.N.S., ktorá vznikla na soundtrack snímky Bojovník. V novinke však absentuje Royce Da 5'9", ktorý sa objavil aspoň v klipe.

Slaughterhouse - R.N.S.

Slaughterhouse ako celok nie sú síce momentálne aktívni, to však neznamená, že jednotliví členovia spia. Joe Budden napríklad aktuálne pripravuje album All Love Lost, ktorý dorazí 25. septembra. Prvým singlom z neho sa stala skladba Broke.

Joe Budden - Broke

Statik Selektah má už dva týždne vonku album Lucky 7, a tak bol najvyšší čas nakrútiť k nemu aj nejaký klip. Výber padol na skladbu Murder Game, v ktorej sa o rýmy postarali Smif N Wessun, Young M.A a Buckshot.

Statik Selektah feat. Smif N Wessun, Young M.A & Buckshot - Murder Game

Gangrene ohlásili na 7. augusta vydanie nového albumu s názvom You Disgust Me. Po bonusovej skladbe Hot Pillow teraz The Alchemist a Oh No predstavili aj prvý oficiálny singel Driving Gloves, a to hneď aj s vtipným videom. V novinke im asistuje dnes už spomínaný Action Bronson.

Gangrene feat. Action Bronson - Driving Gloves

El-P a Killer Mike, spoločne známi ako Run The Jewels, sľúbili, že zremixujú svoj vlaňajší album Run The Jewels 2 s tým, že všetky inštrumentálky nahradia vysamplovanými mačkami. To, že to myslia vážne, dokazuje prvá ukážka v podobe skladby Meowrly, ktorá sa v origináli volá Early.

Meow The Jewels - Meowrly

Slum Village propagujú nový album Yes! videom ku skladbe Love Is. V ňom hosťujú Bilal a Illa J, pričom autorom beatu je zosnulý člen tejto formácie J Dilla.

Slum Village feat. Bilal & Illa J - Love Is

Z Detroitu tu máme ešte jednu novinku. O tú sa postaral Obie Trice, ktorý začiatkom budúceho mesiaca vydá dlho očakávanú štúdiovku The Hangover. Ďalšou ukážkou z nej sa stala skladba Dealer s hosťujúcou dvojicou Young Buck a Tone Tone.

Obie Trice feat. Young Buck & Tone Tone - Dealer

Na záver trochu spomalíme so Cee Lo Greenom. Ten predstavil prvú ukážku z pripravovaného albumu Heart Blanche, ktorou je pieseň Robin Williams. Tá je, logicky, venovaná pamiatke tohto skvelého komika a herca.

Cee Lo Green - Robin Williams

Autor: Miguel Mitchél
Foto: Michal Petrík

Súvisiaci interpreti: Ghostface Killah, Majk Spirit